News

Proteste în Belarus. Mișcare împotriva lui Lukașenko. Reacția președintelui

23.08.2020 | 16:08
Proteste in Belarus Miscare impotriva lui Lukasenko Reactia presedintelui
ADVERTISEMENT

Contestatarii președintelui din Belarus, Aleksandr Lukașenko, se mobilizează pentru un nou miting de amploare după cel din 16 august. În schimb, Lukașenko a jurat să ”rezolve problema” protestelor, pe care le consideră un complot occidental la adresa lui, scrie Le Figaro, preluat de News.ro.

La putere de 26 de ani, Aleksandr Lukașenko (65 de ani) a pus armata în stare de alertă, susținând că trupele NATO fac manevre la frontierele țării și a promis că va pune capăt protestelor  care au urmat alegerilor prezidențiale din 6 august, în urma căruia a primit cel de-al șaselea mandat.

ADVERTISEMENT

Opoziția speră să mobilizeze din nou un număr mare de participanți la miting, după ce duminica trecută peste 100.000 de oameni au ieșit pe străzile din Minsk cu banderole în alb și roșu ca să protesteze împotriva fraudării scrutinului prezidențial și a represiunii brutale a protestelor care au urmat.

Opoziția din Belarus cere demisia președintelui

Sunt atât de mândră de belaruşi acum căci, după 26 de ani de frică, sunt pregătiţi să-şi apere drepturile”, a declarat pentru AFP şefa opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia.

ADVERTISEMENT

Îi chem în continuare să nu se oprească, pentru că este cu adevărat important ca acum să rămânem uniţi în lupta pentru drepturile noastre”, a adăugat Tihanovskaia, o profesoară de engleză în vârstă de 37 de ani care a fost contracandidata lui Lukașenko la alegerile prezidențiale.

Ulterior, ea s-a refugiat în Lituania, din cauza amenințărilor la care ar fi fost supusă de către forțele de securitate ale regimului Lukașenko.

ADVERTISEMENT

Concomitent cu protestul din această seara, la Vilnius, capitala lituaniană, este programat un alt protest împotriva președintelui din Belarus.

Opoziția speră ca prin mitingul din această seară să-și probeze din nou susținerea populară și să-l forțeze pe Aleksandr Lukașenko să plece din funcție.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, acesta nu pare dispus la concesii amenințându-i pe greviștii din companiile de stat cu concedierea sau chiar închiderea uzinelor. Amenințăril par să fi dat rezultate deoarece protestele din companiile de stat, cu o pondere importantă în economia din Belarus, au slăbit în intensitate.

De asemenea, Lukașenko a anunțat că a înlocuit jurnaliștii din redacțiile publicațiilor de stat care s-au alăturat protestelor cu ziariști aduși din Rusia.

Aleksandr Lukașenko este susținut de către Rusia, chiar dacă relațiile sale cu Moscova deveniseră tensionate în ultima vreme. Vladimir Putin a spsu că nu va accepta un amestec occidental în afacerile interne ale Belarusului pe când liderii Uniunii Europene au anunțat că nu  recunosc realegerea lui Lukașenko drept președinte și că vor impune sancțiuni împotriva liderilor de la Minsk care au contribuit la fraudarea alegerilor și la reprimarea protestelor.

ADVERTISEMENT