News

Proteste la Paris. Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene în timpul unui marș în memoria unui tânăr de culoare care a murit în sediul Poliției. Video

02.06.2020 | 23:52
Proteste la Paris Fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene in timpul unui mars in memoria unui tanar de culoare care a murit in sediul Politiei Video
ADVERTISEMENT

Proteste la Paris. Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, după ce un marș în memoria unii tânăr de culoare care a murit în sediul Poliției în urmă cu patru ani a degenerat.

Proteste la Paris. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene în timpul unui marș în memoria tânăr de culoare care a murit în sediul Poliției

După Statele Unite ale Americii, protestele violente de stradă par a se muta și în țări importante din Europa. Un protest de amploare a avut loc la Paris, marți seară, în ciuda restricțiilor instituite de Poliție. Participanții cer dreptate pentru un tânăr de culoare care a murit în sediul Poliției în 2016, transmite Express Star.

ADVERTISEMENT

În 2016, Adama Traore, un francez de culoare în vârstă de 24 de ani, a murit în timpul unei operaţiuni a poliţiei, pe care unii o compară acum cu moartea afro-americanului George Floyd în SUA.

În memoria lui Traore, circa 15.000 de tineri francezi au început să mărșăluiască pașnic pe străzile din Capitala Franței, în ciuda faptul că aceste adunări nu au primit autorizații din partea poliției. Poliția interzisese protestul din cauza restricțiilor coronavirus care interziceau adunarea a mai mult de 10 persoane.

ADVERTISEMENT

În scurt timp, atmosfera a devenit una tensionată, iar la aproximativ două ore de la începutul protestului, au început conflicte violente între unii manifestanţi şi forţele de ordine.

Potrivit presei locale, unii manifestanţi ar fi venit special pentru a instiga poliţiştii. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. Protestatarii au dat foc, în mijlocul străzii, mai multor obiecte de mobilier sau materiale de construcţii luate de pe şantierele din apropiere.

ADVERTISEMENT

Înainte ca situaţia să degenereze, sora lui Traoré s-a adresat mulţimii strânse în faţa tribunalului: ”Fratele meu și-a pierdut viața de ziua lui. În acea zi fatidică și-a luat bicicleta și a ieșit la plimbare.

Dar în Franța, un negru nu poate ieși la plimbare cu bicicleta”, a spus ea. Tânăra a acuzat ”justiția franceză” că i-a protejat pe jandarmii care l-au ucis pe fratele ei.

ADVERTISEMENT

Similitudini între decesul lui Traore și cel al lui George Floyd

Tânărul Adama Traore a avut un final care seamănă foarte mult cu cel al lui George Floyd. Acesta și-a pierdut cunoștința în maşina Poliției, după ce, anterior, se plânsese că are probleme de respiraţie.

Apoi, tânărul a decedat chiar în secția de poliţie. Și în Franța, ca și în SUA, ofițerii de poliție care l-au reținut nu au fost puși sub acuzare.

Protestele de marți din Franța vin pe fondul violențelor din SUA, care au pornit o dată cu moartea lui George Floyd pe 25 mai, la Minneapolis.

ADVERTISEMENT