News

Proteste majore în învățământ. Profesorii, nemulțumiți după plafonarea salariilor

31.12.2020 | 18:03
Proteste majore in invatamant Profesorii nemultumiti dupa plafonarea salariilor
ADVERTISEMENT

Anul 2021, unul al austerității pentru bugetarii din România, se preconizează a fi dominat de proteste. Profesorii și-au exprimat public nemulțumirea față de ultima Ordonanță de Urgență a Guvernului Cîțu și promit acțiuni de stradă.

Primii care au reacționat oficial după măsura Executivului au fost cei de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care condamnă politica de austeritate pe care noul Guvern al României intenționează să o pună în aplicare.

ADVERTISEMENT

Acest sindicat anunță că se pregătește deja pentru declanșarea acțiunilor de protest în perioada următoare, potrivit unui comunicat emis joi către Agerpres.

Profesorii, nemulțumiți de măsurile de austeritate ale Guvernului Cîțu, anunță proteste majore

La o zi după ce Florin Cîțu a anunțat o OUG pe tema plafonării salariilor din domeniul bugetar, sindicaliștii din educație au ieșit public cu un avertisment pentru guvernanți.

ADVERTISEMENT

Profesorii sunt nemulțumiți de faptul că anul viitor salariile lor nu vor crește, așa cum era prevăzut inițial: o creștere să aibă lor de la 1 ianuarie, iar cea de-a doua de la data de 1 septembrie 2021.

Cei de la FSLI arată într-un comunicat de presă că cei mai mulți dintre profesori trăiesc la limita subzistenței. ”Acestea sunt o parte dintre nemulțumirile oamenilor din sistemul de învățământ preuniversitar și conform semnalelor primite, se dorește declanșarea acțiunilor de protest în perioada următoare”, anunță sindicatul.

ADVERTISEMENT

”Nu se poate să acceptăm ca educația să fie din nou sacrificată, ori de câte ori bugetul țării devine insuficient pentru asigurarea cheltuielilor cu salarizarea angajaților din aparatul de stat.

Nu este primul guvern care, atunci când vorbește despre austeritate sau măsuri drastice de relansare a economiei, taie adânc în veniturile anagajaților din sistemul de educație. Pentru noi amânarea celor două creșteri salariale care ar fi trebuit să se aplice de la data de 1 septembrie 2020 și de la data de 1 septembrie 2021, raportată la scumpirea alimentelor și a utilităților, înseamnă nu doar o amânare a măririlor salariale, ci o tăiere.

ADVERTISEMENT

Colegii noștri sunt, din nou, victimele unui sistem incoerent de guvernare. A fi un bun Executiv nu înseamnă să tai de pe listă sau să amâni, ci înseamnă să găsești cea mai bună soluție prin care angajații de care ai mare nevoie, cum sunt cei din învățământ, să nu fie afectați!

Orice atingere de acest gen a sistemului de educație înseamnă șubrezirea acestuia și o deprofesionalizare a angajaților săi. În aceste condiții protestele vor fi inevitabile, iar cei care se fac vinovați sunt cei aflați la conducerea acestei țări”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI, conform sursei citate.

Sindicatele din educație: Cei mai mulți profesori sunt la limita subzistenței

Sindicatele din educație mai atrag atenţia că, în condiţiile în care se anunţă creşteri substanţiale de preţuri după data de 1 ianuarie 2021, măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîţu condamnă personalul din învăţământ la un regres al nivelului de trai, care oricum este cu mult sub standardele europene pentru aceeaşi categorie profesională.

”După lovitura primită prin OUG 135/2020, în urma căreia personalului didactic i-au fost anulate majorările salariale prevăzute a se acorda, conform legii, începând cu data de 1 septembrie 2020, Guvernul Cîţu le anulează şi pe cele care ar fi trebuit să se aplice de la data de 1 ianuarie şi de la data de 1 septembrie 2021.

De asemenea, după 3 ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017, drepturile salariale ale cadrelor didactice care au dirigenţie, gradaţie de merit, care lucrează în învăţământul special sau care predau în regim simultan, sunt incorect calculate, prin raportare la salariile de bază din anul 2016.

Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care poziţionarea funcţiilor didactice în grila de salarizare este în pătrimea inferioară a acesteia!!! Aceasta este “răsplata” pentru efortul uriaş depus de personalul didactic în acest an, în care s-a introdus învăţarea online?

Puterea de cumpărare a salariaţilor din învăţământ, în condiţiile de faţă, îi plasează pe cei mai mulţi la limita subzistenţei, susţin sindicaliştii, prin raportarea la necesarul coşului minim de consum pentru un trai decent.

Prin efortul personal, financiar şi material, cadrele didactice au suplinit lipsa dotărilor din învăţământ cu dispozitivele tehnice necesare, aşa cum prevedea legea, fiind nevoiţi să lucreze de pe laptopurile şi telefoanele personale şi să găsească singuri soluţii de avarie, astfel încât procesul de predare- învăţare-evaluare să continue”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: