News

Proteste masive în Franța împotriva permisului sanitar și a obligativității vaccinării anumitor angajați

O nouă zi cu proteste în Franța. Locuitorii din peste 150 de orașe au ieșit pe străzi împotriva permisului sanitar.
07.08.2021 | 19:47
Proteste masive in Franta impotriva permisului sanitar si a obligativitatii vaccinarii anumitor angajati
ADVERTISEMENT

Al patrulea weekend consecutiv cu proteste masive în Franța. Sâmbătă, 7 iulie, zeci de mii de oameni au luat cu asalt din nou străzile pentru a contesta obligativitătea vaccinării anumitor angajați, dar și a permisului sanitar.

Francezii au ieșit în număr mare în peste 150 de orașe din toată țară. Protestele au debutat în Paris și este de așteptat să se extindă spre seară în orașe precum Nisa, Marsilia, Lyon sau Lille. Numeroși patroni de restaurante spun că vor refuza verificarea clienților, potrivit France24, citat de Antena3.

ADVERTISEMENT

Măsurile dure anunțate de Emmanuel Macron au stârnit un val de furie din partea populației. Nemulțumirile sunt tot mai mari după decizia legată de obligativatea vaccinării personalului sanitar. În plus, francezii sunt revoltați de faptul că le va fi interzis accesul în anumite locuri publice dacă nu prezintă permisul sanitar.

Proteste masive în Franța, pentru al patrulea weekend consecutiv

După mai multe proteste violente weekend-ul trecut, francezii au ieșit din nou în stradă. Oamenii critică exinderea permisului sanitar şi a vaccinării obligatorii pentru personalul sanitar, validat joi de Consiliul constituţional.

ADVERTISEMENT

Legea adoptată la finalul lui iulie extinde obligativitatea permisului sanitar pentru locurile publice şi pentru personalul sanitar.

Potrivit legii, toate cadrele din sistemul sanitar, mai puțin cele exceptate din motive medicale, trebuie să se vaccineze până pe 15 septembrie, altfel nu-și vor mai putea exercita meseria și nu vor mai fi plătite.

ADVERTISEMENT

Weekendul trecut, sute de mii de francezi au protestat

Potrivit datelor MAI, sâmbătă, pe 31 iulie, la demonstrațiile din țară au participat peste 204 090 de persoane, iar în Paris aproximativ 14250 de persoane.

Totuși, numărul exact al protestarilor este greu de precizat în condițiile în care francezii au ieșit simultan în toate colțurile țării.

ADVERTISEMENT

Foto: Hepta.ro

Din 21 iulie, certificatul COVID atestă fie vaccinarea persoanei, fie rezultatele negative ale testului COVID-19, fiind obligatorii pentru accesul în muzee, teatre, cinematografe, festivaluri, parcuri de distracții și pentru toate evenimentele culturale la care participă peste 50 de persoane.

Joi, 5 august, Consiliul Constituțional din Franța a susținut extinderea sferelor în care este obligatoriul certificatul COVID, document care atestă vaccinarea persoanei sau rezultatul negativ al testului COVID-19, pentru cei care vizitează cafenele, restaurant și centrele comerciale.

Noile condiții de utilizare a certificatelor vor intra în vigoare din 9 august.

ADVERTISEMENT