News

Proteste masive în toată țara. Lista cu revendicările angajaților din sănătate

14.01.2021 | 11:46
Proteste masive in toata tara Lista cu revendicarile angajatilor din sanatate
ADVERTISEMENT

Sindicaliștii din Sănătate anunță proteste masive în toată țara și trimit pe masa Guvernului Cîțu o serie de revendicări.

Federația „Solidaritatea Sanitară” va protesta joi în mai multe orașe din România, în fața prefecturilor, dar și în Piața Victoriei din București.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii cer introducerea unor măsuri de protecție a lucrătorilor din sănătate, în condițiile în care 86 de angajați ai sistemului au murit până acum, răpuși de Covid-19.

Proteste masive în Sănătate în fața Guvernului

Conform unui comunicat al organizaţiei sindicale, protestele au loc, joi, în Piaţa Victoriei (în intervalul orar 12:00-14:00) şi în faţa prefecturilor din ţară (în intervalul orar 14:00-15:00), anunță stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Protestele în stradă vin în completarea Protestului pentru susţinerea respectării drepturilor legale şi morale ale lucrătorilor din sănătate , cca. 4.000 de lucrători semnând deja pentru susţinerea acestei acţiuni.

În numele fiecăruia dintre semnatari sunt transmise zilnic petiţii cu revendicările şi solicitările de sprijin la toţi parlamentarii din judeţul în care îşi desfăşoară activitatea lucrătorul. Acţiunea este completată de întâlnirile cu parlamentarii din fiecare judeţ, aflate în curs de desfăşurare. Principala revendicare a protestelor o constituie introducerea unor măsuri de protecţie a lucrătorilor din sănătate, cei 86 de profesionişti decedaţi până acum la datorie dovedind situaţia dramatică în care se află această categorie de lucrători”, a anunțat Federaţia Solidaritatea Sanitară, printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sindicaliștii protestează după ce a fost eliminat prin OUG nr. 226/2020 un drept salarial care prevedea creșterea salariului de bază pentru circa 70.000 de lucrători, scadent în 2021. În consecință, 71% dintre angajații din sănătate s-au ales cu salariile tăiate în acest an.

„În loc de recompensele fireşti care să le stimuleze în continuare acţiunile, lucrătorii din sănătate aflaţi în prima linie sunt „sabotaţi din spatele frontului” de un Guvern care se dovedeşte incapabil de a le recunoaşte eforturile şi sacrificiile”, au mai transmis sindicaliștii.

ADVERTISEMENT

Principalele revendicări ale Federației „Solidaritatea Sanitară”

  • Dotarea cu echipamente, circuite, resurse materiale, umane care să ducă la o scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2
  • Elaborarea unei campanii adecvate de informare a medicilor în privința vaccinării
  • Stabilirea unor standarde clare referitor la durata de utilizare a echipamentelor de protecție și asigurarea acesteror în cantitatea necesară
  • Reducerea timpului de lucru continuu în echipament de protecție individual la 3 ore
  • Limitarea răspunderii profesionale la condiţiile create de „noua normalitate”
  • Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate
  • Respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie
  • Creșterea salariilor de bază și raportarea tuturor și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim
  • Acordarea unui stimulent de risc pe durata pandemiei pentru toți salariații din sănătate

 

ADVERTISEMENT
Tags: