News

Proteste masive pro-UE în toată Polonia. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi de teama unui ”Polexit”. Video

Proteste masive pro-UE în toată Polonia, duminică. În Capitala Varșovia și în mai multe orașe mari, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi de teama unui ”Polexit”.
11.10.2021 | 10:30
Proteste masive proUE in toata Polonia Zeci de mii de oameni au iesit pe strazi de teama unui Polexit Video
ADVERTISEMENT

Zi de duminică tensionată în Varșovia și în mai multe orașe importante din această țară. Zeci de mii de cetățeni au participat la manifestații pentru a susţine apartenenţa ţării lor la UE.

Revoltele stradale au izbucnit după decizia de vineri a Curții Constituționale poloneze care contestă întâietatea dreptului european în fața celui național, relatează presa internațională.

ADVERTISEMENT

Teama unui ”Polexit” a scos mii de polonezi în stradă. Protestele pro-UE au avut loc în mai mult orașe

Oponenții guvernului naționalist de dreapta se tem că hotărârea judecătorească ar putea duce la un ”Polexit”, sau Polonia să fie forțată să părăsească UE din cauza unei respingeri aparente a legilor și valorilor blocului comunitar, notează APNews.

Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică în Piața Castelului din centrul istoric al orașului, având ca scandare principală: ”Rămânem!”

ADVERTISEMENT

Principalul lider al opoziției din Polonia, Donald Tusk, fost premier liberal şi fost preşedinte al Consiliului European, a lansat un apel către compatrioții săi.

Acesta le-a transmis ”să apere o Polonie europeană”. ”Zeci de mii de persoane la Varşovia şi în peste 100 de oraşe şi sate în Polonia au venit să protesteze împotriva a ceea ce acest guvern face ţării noastre”, a spus Tusk în faţa unei mulţimi imense la Varşovia purtând drapelul UE, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Tusk a mai acuzat că: ”La urma urmei, știm foarte bine de ce vor să părăsească Uniunea Europeană: pentru a încălca drepturile cetățenilor, pentru a încălca principiile democratice și pentru a fura fără restricții”.

De cealaltă parte, premierul în funcție al Poloniei, Mateusz Morawiecki, dă asigurări și spune că, în ciuda deciziei Tribunalului Constituţional, nu există nicio intenţie din partea guvernului său ori a partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) de a scoate Polonia din UE.

ADVERTISEMENT

Primul-ministru de la Varșovia spune că statul său încearcă doar să atragă atenţia asupra modului în care Polonia este tratată de instituţiile UE şi de unii oficiali europeni. ”Noi vrem o comunitate de respect şi nu o grupare a celor care sunt egali şi mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră”, a spus Morawiecki.

Reacția UE față de situația din Polonia

La scurt timp după decizia judecătorilor Constituţionali polonezi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va face ”să fie respectate principiile fondatoare ale UE”.

”Toate hotărârile Curţii de Justiţie a UE sunt obligatorii pentru toate autorităţile statelor membre, inclusiv pentru instanţele naţionale. Dreptul Uniunii are întâietate faţă de dreptul naţional, inclusiv faţă de dispoziţiile constituţionale. Acesta este angajamentul pe care toate statele membre ale UE şi l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană”, a declarat şefa executivului comunitar, conform Agerpres.

Joi, 7 octombrie, Tribunalul Constituţional polonez a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

”Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a afirmat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional. Aceasta a denunţat ”ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez”.

ADVERTISEMENT