News

Proteste violente în Franța din cauza creșterii vârstei de pensionare. Primăria din Bordeaux a fost incendiată. 400 de polițiști, răniți. Update

Sute de mii de persoane au ieșit în stradă în Franța, în a noua zi de manifestații și greve la nivel național pe tema reformei pensiilor.
24.03.2023 | 12:19
Proteste violente in Franta din cauza cresterii varstei de pensionare Primaria din Bordeaux a fost incendiata 400 de politisti raniti Update
Guvernul lui Macron a trecut reforma pensiilor prin asumarea răspunderii Sursa foto: BBC, Reuters, AFP / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
24-03-2023
10:19

Protestele din Franța, marcate de violențe

Protestele, în mare parte pașnice, au fost marcate de izbucniri de violență. Sindicatele au susținut că 3,5 milioane de oameni au ieșit joi în stradă în toată țara, în timp ce autoritățile au sugerat că numărul a fost mult mai mic, de puțin sub 1,1 milioane.

La Paris, liderii de sindicat au afirmat că un număr record de 800.000 de persoane au participat la un marș în mare parte pașnic prin oraș – poliția a dat cifra de 119.000 – pentru a cere guvernului să renunțe la schimbarea puternic contestată.

Cu toate acestea, ziua națională de acțiune a fost marcată de izbucniri de violență și vandalism. În orașul Bordeaux din sud-vestul țării, ușa principală a primăriei a fost incendiată, în timp ce la Paris poliția și grupuri de protestatari s-au ciocnit până târziu în noapte.

S-au înregistrat 903 incendii de mobilier stradal sau de coșuri de gunoi, 457 de arestări în toată Franța și 441 de polițiști și jandarmi răniți, a anunțat ministrul de interne, Gérald Darmanin.

Peste 200 de proteste au loc în toată Franța din cauza modificărilor aduse vârstei de pensionare. Poliția, pregătită pentru un marș de sute de mii de persoane la Paris, a informat că polițiștii au fost “luați în vizor în jurul Place de la République” și că “atacatorii” au fost respinși cu gaze lacrimogene. De asemenea, au mai precizat că, așa cum se așteptau, printre protestatarii pașnici se află în jur de 1.000 de “scandalagii”.

Poliția din Paris a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor

Protestatarii s-au adunat în toată țara pentru a-și demonstra opoziția față de creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Chiar și înainte ca guvernul centrist al președintelui să impună în parlament această legislație puternic contestată, prin asumarea răspunderii, un număr record de lucrători au ieșit în stradă, scrie The Guardian. De atunci, administrația lui Macron a supraviețuit la limită unui vot de neîncredere – cu nouă voturi – dar modul în care a fost adoptată legea a inflamat starea de spirit a populației.

ADVERTISEMENT

Joi, poliția fusese notificată cu privire la peste 200 de proteste în toată Franța și se pregătea pentru o participare masivă de sute de mii de persoane la principalul marș din Paris. De-a lungul traseului de la Bastilia până la Operă, principala axă est-vest care traversează nordul orașului, magazinele, băncile și întreprinderile au fost baricadate cu scânduri dis-de-dimineață, iar dube pline de polițiști și jandarmi au fost staționate de-a lungul drumurilor.

Protestatarii au fost galvanizați de apariția lui Macron la televiziune miercuri, în care acesta a declarat că protestele sunt “legitime”, dar că nu vor duce la o revenire asupra controversatei legi, care nu numai că mărește vârsta oficială de pensionare, dar îi obligă pe lucrători să contribuie la sistemul de pensii pentru mai mult timp. Președintele a fost acuzat că a dat dovadă de “dispreț și aroganță” față de cei care se opun schimbărilor, care au fost o piatră de temelie a campaniei sale de realegere de anul trecut.

ADVERTISEMENT

”Există furie”

Grevele de amploare și acțiunile sindicale au dus la perturbări majore ale transporturilor pe șosele și în aer, cu zboruri anulate. Autoritățile aeroportuare au anunțat că protestele vor avea un efect asupra zborurilor din weekend, până la 30% din zborurile programate să plece de la Orly, la sud de Paris, fiind anulate vineri și sâmbătă, precum și până la 20% din zborurile de la Marsilia, Bordeaux și Lyon. Joi dimineață, protestatarii au blocat terminalul 1 al aeroportului Charles de Gaulle, la nord de Paris. Școlile au fost închise, iar colegiile au fost blocate în toată Franța, inclusiv în Paris, Rouen, Marsilia și Toulouse.

În interviul televizat de 30 de minute acordat miercuri, Macron a exclus dizolvarea parlamentului, o remaniere a guvernului său centrist și demisia premierului său, Élisabeth Borne, așa cum a cerut opoziția. El a declarat că singurul său regret este “că nu am reușit să conving oamenii de necesitatea acestei reforme”.

ADVERTISEMENT

Valérie Rabault, președinta grupului Partidului Socialist din Adunarea Națională, i-a cerut lui Macron să ordone o dezbatere finală în parlament înainte ca legea pensiilor să fie promulgată. “Punem toate opțiunile pe masă. Am intrat într-o criză democratică foarte gravă la mai puțin de un an de la alegerea președintelui republicii”, a declarat ea, adăugând că “blocajele dăunează democrației noastre și afectează imaginea Franței în străinătate”.

Marie Buisson, de la puternicul sindicat Confederația Generală a Muncii, a declarat pentru postul de radio France Info că protestatarii sunt “determinați”. “Din moment ce [legea] a fost adoptată cu forța, există furie”, a spus ea. “Obiectivul nostru este ca un număr cât mai mare de oameni să oprească lucrul.”

ADVERTISEMENT

A noua zi de proteste și greve la nivel național în Franța. Cum s- ajuns aici?

În ianuarie, guvernul francez a propus creșterea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani până în 2030, în cadrul unei reforme majore a sistemului de pensii. Premierul Elisabeth Borne a declarat că modificările sunt necesare pentru a preveni un deficit major al sistemului în viitor, dar detaliile au declanșat imediat un răspuns furios din partea sindicatelor.

Peste un milion de persoane s-au alăturat primelor proteste din întreaga țară în ianuarie. Au urmat două luni de dezbateri politice aprinse și greve. Transporturile, distribuția de combustibil și colectarea deșeurilor au fost puternic afectate.

Săptămâna trecută, la 17 martie, guvernul francez a decis să impună reforma pensiilor fără un vot în parlament, prin asumarea răspunderii. Premierul Borne a invocat articolul 49:3 din Constituție – permițând guvernului să evite un vot în Adunare. Protestele s-au intensificat de atunci – unii manifestanți au aprins focuri și au aruncat cu petarde în poliție, care a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.

Miercuri – 22 martie – președintele Macron și-a reiterat sprijinul pentru reforma despre care a spus că este “o necesitate”. Liderii sindicali, împreună cu partidele de extremă dreapta Rassemblement National și de extremă stânga France Insoumise s-au unit și au promis că vor continua greva.

Acțiuni ale elevilor care afectează sute de școli. Marile obiective turistice din Paris rămân închise

Fédération Indépendante et Démocratique Lycéenne (FIDL), sindicatul elevilor de liceu, a declarat joi dimineață că peste 400 de licee sunt în prezent “blocate”. Acest lucru înseamnă că elevii s-au prezentat la școală, dar nu participă la cursuri, ci instalează un fel de pichet în fața clădirii. FIDL spune că aceasta este o realizare “istorică”.

Pe de altă parte, turiștii care merg la Paris ar putea să-și vadă planurile de vacanță perturbate considerabil de grevele în curs de desfășurare. Nu numai că au existat întreruperi ale activității pe Aeroportul Charles de Gaulle și în multe gări în cursul zilei de joi, dar și obiective turistice populare precum Turnul Eiffel, Palatul Versailles și Arcul de Triumf au anunțat că vor rămâne închise pentru public din cauza acțiunilor sindicale. De asemenea, mormanele de saci de gunoi necolectați de pe străzile capitalei ar putea adăuga un fundal neobișnuit pentru selfie-urile turiștilor.

Protestele, fundalul primei vizite de stat a Regelui Charles III

Tensiunile de pe străzi stârnite de reforma președintelui Macron privind pensiile ar putea afecta prima vizită de stat a regelui Charles al III-lea de când a devenit monarh. El și Camilla, regina consort, urmează să sosească în Franța duminică și deja deputatul francez al Verzilor Sandrine Rousseau a declarat că vizita ar trebui anulată. “Este cu adevărat o prioritate să-l primească pe Charles al III-lea la Versailles? Nu”, a declarat ea miercuri.

Ideea vizitei este de a sărbători prietenia franco-britanică, așa că, pe lângă cina la Versailles și o plimbare pe Champs-Élysées, va avea loc și o vizită la Bordeaux. Downing Street a declarat joi că nu are cunoștință de vreo schimbare a planului, așa că excursia la Bordeaux în special va fi analizată cu atenție.

Olivier Besancenot, o figură de stânga, a declarat la începutul acestei luni că Regele Charles va fi întâmpinat cu o “bună și veche grevă generală”, în timp ce unii lideri sindicali din sud-vestul țării intenționează să distrugă planurile de construire a unei linii de tramvai spre centrul orașului. Mathieu Obry de la sindicatul dur CGT a declarat presei franceze: “Ne vom asigura că nu va exista niciun tramvai”.

ADVERTISEMENT