News

Proteste violente în Iran. 9 morți în urma manifestațiilor iscate de decesul unei femei în custodia poliției morale

Nouă persoane, inclusiv trei membri ai forțelor de securitate, ucise în Iran de când au început demonstrațiile în urmă cu șase zile
22.09.2022 | 13:35
Proteste violente in Iran 9 morti in urma manifestatiilor iscate de decesul unei femei in custodia politiei morale
Protestele au izbucnit după moarte unei tinere arestată de poliția morală Foto: hepta, Reuters, AFP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mișcările de stradă sunt un protest stârnit de moartea unei femei aflate în custodia poliției morale, pentru „purtare de haine nepotrivite”.

Proteste violente în Iran

Doi dintre polițiștii „mobilizați pentru a înfrunta răsculații” din Tabriz (nord-vest) și Mashhad (nord-est) au fost înjunghiați miercuri, potrivit agențiilor de presă iraniene.

ADVERTISEMENT

Un membru al forțelor de securitate a fost ucis marți în timpul protestelor de la Shiraz (centru), potrivit aceleiași surse, citată de Le Figaro. Oficialii iranieni au raportat anterior șase protestatari uciși de la începutul protestelor.

Aceste demonstrații nocturne s-au răspândit în Republica Islamică după anunțul morții lui Mahsa Amini, vineri, în orașul sfânt Qom, locul de naștere al liderului suprem iranian Ali Khamenei, care a vorbit la un eveniment de miercuri la Teheran fără a menționa protestele din țară.

ADVERTISEMENT

Acestea au avut loc pe străzile a cincisprezece orașe iraniene situate în nord-vestul și sudul țării, precum și în capitală.

„Nu vălului”

Manifestanții furioși au blocat traficul acolo, au incendiat coșurile de gunoi și mașinile poliției, au aruncat cu pietre în forțele de securitate și au scandat lozinci antiguvernamentale, potrivit agenției oficiale de presă Irna.

ADVERTISEMENT

Poliția a folosit gaze lacrimogene și a făcut arestări pentru a dispersa mulțimea, a relatat agenția. Bărbați și femei, dintre care multe își scoseseră vălul, s-au adunat la Teheran și în alte orașe importante din țară, potrivit aceleiași surse.

„Nu vălului, nu turbanului, da libertății și egalității!” au strigat protestatarii de la Teheran la un miting ale cărui sloganuri au fost reluate în demonstrații de solidaritate din străinătate, inclusiv la New York și Istanbul.

ADVERTISEMENT

Un videoclip filmat în orașul sudic Shiraz arată forțele de securitate deschid focul asupra participanților la protestele care au continuat până la primele ore ale dimineții de miercuri.

Mahsa Amini, 22 de ani, din regiunea Kurdistan (nord-vest), a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru „purtarea de haine nepotrivite” de către poliția morală, o unitate responsabilă cu aplicarea codului strict vestimentar în Republica Islamică.

Activiștii au spus că tânăra a fost împușcată mortal în cap, o afirmație respinsă de oficialii care au anunțat o anchetă.

În Iran, femeile trebuie să-și acopere părul, iar poliția morală le interzice și să poarte paltoane scurte deasupra genunchiului, pantaloni strâmți, blugi cu găuri și ținute viu colorate.

Văluri arse

Pe lângă valul de furie declanșat în Iran, anunțul morții tinerei, al cărei prenume kurd este Jhina, a stârnit puternice condamnări internaționale, în special din partea ONU, Statele Unite și Franța.

Reacționând la condamnările internaționale, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a condamnat marți seară ceea ce el a numit „poziții intervenționiste străine”.

Alte înregistrări video arată protestatari care lovesc forțele de securitate smulgând canistre cu gaz lacrimogen de la forțele de ordine și împiedicându-i să facă arestări.

Una dintre cele mai mari tendințe virale de pe rețelele de socializare este aceea de a arăta femeile încendiindu-și acoperămintele pentru cap.

Un grup de advocacy kurd din Norvegia, Hengaw, a declarat miercuri că încă doi protestatari au fost uciși în Iran în cursul nopții de marți spre miercuri.

La rândul lor, autoritățile iraniene au raportat miercuri un bilanț de șase morți de la începutul demonstrațiilor.

„Criză socială”

Ministrul iranian al Telecomunicațiilor Issa Zarepour a vorbit miercuri despre posibilitatea unor restricții de acces la internet în țară în timpul protestelor „din motive de securitate”, a spus el, citat de agenția de presă ISNA.

Aceste demonstrații constituie „un șoc foarte important” în Iran, „este o criză socială”, a declarat pentru AFP David Rigoulet-Roze, cercetător asociat la Iris, specialist în Iran.

„Există o deconectare între autorități blocate pe ADN-ul Revoluției Islamice din 1979 și o societate din ce în ce mai secularizată.

Este un întreg proiect al societății care este pus sub semnul întrebării. Există o ezitare în rândul autorităților cu privire la procedura de urmat față de această mișcare”, a explicat cercetătorul.

ADVERTISEMENT
Tags: