News

Proteste violente în Israel. Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva premierului, polițiștii au folosit tunuri cu apă

19.07.2020 | 14:35
Proteste violente in Israel Mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta impotriva premierului politistii au folosit tunuri cu apa
ADVERTISEMENT

Mii de israelieni au protestat în fața reședinței premierului Benjamin Netanyahu, înainte de a fi dispersați cu tunuri de apă.

Benjamin Netanyahu este implicat într-o serie de audieri în cadrul unui proces de corupție, audieri care au fost reluate după o pauză de două luni.

ADVERTISEMENT

Cetățenii sunt extrem de nemulțumiți de modul în care guvernul a gestionat pandemia de Covid-19, dar și de nivelul ridicat al corupției din interiorul unor institutii guvernamentale.

Proteste violente în Israel, cu mii de oameni. Poliția a folosit tunurile cu apă

Netanyahu este primul premier în exercițiu al Israelului chemat în fața instanței de judecată. Cu toate acestea, politicanul nu s-a prezentat duminică, 19 iulie, la audieri.

ADVERTISEMENT

Judecătorul nu a considerat necesară prezența premierului în această fază a audierilor, în care Netanyahu este cercetat pentru fapte de corupție, fraudă și abuz de încredere.

Benjamin Netanyahu, 70 de ani, este inculpat în trei dosare, încă din noiembrie 2019. Procesul trebuia să înceapă în martie, dar a fost amânat pentru 24 mai în urma pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de alte țări, funcția de premier nu oferă imunitate, însă Netanyahu nu poate fi tras la răspundere din punct de vedere politic până la o sentință finală a judecătorilor.

Potrivit ziare.com, Netanyahu a început în 17 mai un nou mandat de prim-ministru de 18 luni, în fruntea unui guvern de uniune națională a cărei șefie va fi alternată cu adversarul politic Benny Gantz, de la Alianța Albastru și Alb, începând cu noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Netanyahu a impus în urmă cu mai multe luni mai multe retricții de circulație care au scăzut considerabil cazurile de noi infectări cu Covid-19, însă poporul israelian nu apreciază aceste măsuri care au crescut rata șomajului.

În momentul în care premierul israelian a fost acuzat de fapte de corupție, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta. Poliția a fost nevoită să facă uz de tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatarii adunați în fața casei premierului din Ierusalim.

Cu toate că nu recunoaște comiterea niciunea dintre infracțiuni, Benjamin Netanyahu riscă să fie condamnat la 10 ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat.

ADVERTISEMENT
Tags: