News

Proteste violente în Israel. Premierul Netanyahu a rămas blocat în aeroportul Ben-Gurion, alături de șeful Pentagonului

Israelienii protestează violent și au blocat aeroportul Ben-Gurion, unde un avion cu premierul Beniamin Netanyahu la bord ar trebui să decoleze spre Roma.
09.03.2023 | 16:09
Proteste violente in Israel Premierul Netanyahu a ramas blocat in aeroportul BenGurion alaturi de seful Pentagonului
Proteste Israel, de data aceasta la aeroport. Foto: Times of Israel
ADVERTISEMENT

Protestatarii au blocat traficul din zona de plecări a aeroportului Ben-Gurion, nemulțumiți de reforma judiciară care are loc în toată țara. Doi ofițeri de poliție au fost răniți în confruntările cu manifestanții violenți.

Proteste violente în Israel

Incidentele violente au avut loc în special pe autostrada Ayalon, unul dintre polițiști fiind atacat de un șofer de camion aflat pe această autostradă, conform Times of Israel. La fața locului a fost chemat inclusiv un elicopter pentru a-l evacua pe Netanyahu și pe soția sa, Sara. De asemenea, presa din Israel scrie că în aeroport e și șeful Pentagonului american, Lloyd Austin.

ADVERTISEMENT

Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a ajuns și el la aeroport pentru a încerca să calmeze spiritele. ”Sunt ultimul care mă poziționez împotriva protestelor. Protestul este permis. Am protestat zeci de ani. Protestul înseamnă democrație. Anarhia, însă, nu poate fi permis, asta este comanda mea către ofițerii de poliție“, a transmis Itamar Ben-Gvir.

Blocajele de trafic au întârziat mai multe zboruri inclusiv ale politicienilor Danny Danon, Elazar Stern, Yifat Shasha-Biton și Dan Illouz, care erau pregătiți să zboare spre Bahrain. Presa din Israel menționează că un protestatar a fost lovit de o mașină în timp ce se afla pe autostrada care duce spre Aeroportul Ben-Gurion.

ADVERTISEMENT

Times of Israel vorbește despre o posibilă deblocare în câteva ore a autostrăzii și a aeroportului, fără ”ciocniri majore”. Polițiștii au arestat până acum 22 de protestatari, pentru tulburarea liniștii publice, însă nu au folosit momentan tunurile cu apă pentru a sparge mulțimea.

Întregul Israel a fost cuprins de mitinguri împotriva așa ziselor reforme judiciare. În Tel Aviv protestatarii au înconjurat polițiștii, după ce aceștia au folosit grenade asomatoare. ”Ați aruncat grenade asomătoare asupra oamenilor nevinovați, rușine!”, au urlat oamenii, vizibil iritați.

ADVERTISEMENT

Eitan Goznani, unul dintre protestatarii de pe autostradă, un bărbat în vârstă de 35 de ani, crede că protestul nu va dura mult pentru că polițiștii i-au înconjurat deja pe manifestanți și sunt mult mai mulți decât aceștia. ”Cred că se va încheia destul de rapid. Cineva a amenințat că folosește tunurile cu apă, dar nu s-a întâmplat nimic”, transmite protestatarul.

Gilad și Bar, doi protestatari în vârstă de 20 de ani, spun că Poliția i-a bruscat și i-a amenințat că se vor folosi tunuri cu apă. ”Cei cu căști, fără etichete, sunt cei care ne-au împins”, spune Gilad, arătând o zgârietură în zona bicepsului.

ADVERTISEMENT

Protestatarul Yisrael, în vârstă de 40 de ani, spune că blocarea drumului ”a fost o răzbunare, pentru că săptămâna trecută au aruncat grenade asomatoare”. Prietenul său Yasmin, care a participat alături de la protest, spune că folosirea grenadelor asomatoare este ”nepotrivită și ilegală în aceste circumstanțe”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71. După contestaţii, a ajuns respinsă, pe locul 422
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI...
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”