Proteste violente la Atena: Greci sătui de austeritate, sticle incendiare şi gaze lacrimogene

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
12/11/2015, 15:58
Proteste violente la Atena: Greci sătui de austeritate, sticle incendiare şi gaze lacrimogene

Grecii au iesit in strada, joi dupa-amiaza, pentru a protesta fata de politica de austeritate la care s-a angajat Guvernul condus de Alexis Tsipras in fata creditorilor internationali. 24.000 de persoane marsaluiesc la aceasta ora pe strazile capitalei statului elen, in timp ce alti cativa mii de oameni s-au adunat in alte orase, informeaza The Guardian.

Desi cei mai multi protestatari au fost pasnici, au existat cateva persoane care au aruncat sticle incendiare in politistii aflati in piata Syntagma, unde se afla si sediul Parlamentului.

La randul lor, fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i calma pe protestatari.

Grecii sunt nemultumiti de austeritate

Grecii sunt nemultumiti ca premierul Alexis Tsipras a fost de acord cu planul de austeritate impus de creditorii internationali in schimbul ajutorului financiar.

Liderii sindicatului GSEE sustin insa ca situatia este inacceptabila. Ei avertizeaza ca reformele vor arunca in saracie tot mai multa lume, atragand atentia ca rata somajului depaseste 25%.

Sofia Theodoropoulou, cercetator la un institut economic din Bruxelles, a precizat ca exista un risc pentru locuitorii statului elen, care vor fi nevoiti sa stranga cureau dupa ce vor intra in vigoare taierile de pensii si cresterile de taxe, potrivit Bloomberg.

Negocieri prelungite intre Atena si Bruxelles

Noul plan de asistenta financiara destinata Greciei, in valoare de 86 de miliarde de euro, a fost aprobat la finalul verii, dupa aproape 7 luni de negocieri si incertitudini.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Veste buna in prag de weekend de la Bruxelles: Grecii primesc banii de care au atata nevoie

In schimbul imprumuturilor oferite de Grupul Bruxelles (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Mecanismul European de Stabilitate si Fondul Monetar International), statul elen s-a angajat ca va adopta o serie de reforme macroeconomice, in sensul cresterii taxelor si reducerii deficitului bugetar.

Sursă: www.ziare.com

Închide ×