News

Proteste violente la Erevan. Președintele Parlamentului din Armenia, bătut de manifestanți. Video

10.11.2020 | 10:04
Proteste violente la Erevan. Președintele Parlamentului din Armenia, bătut de manifestanți. Video
Proteste violente la Erevan. Președintele Parlamentului din Armenia, bătut de manifestanți. Sursa foto: dailysabah.com
ADVERTISEMENT

S-au declanșat proteste violente la Erevan, după ce Armenia a semnat un armistițiu de încetare a războiului cu Azerbaijan. În urma mișcărilor de stradă, președintele Parlamentului a fost bătut dur de manifestanți. 

Luni, premierul armean, Nikol Pashinyan, a anunțat, în miez de noapte, că a semnat un ”acord dureros” și că se va adresa poporului în zilele următoare, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

La rândul său, și președintele din Azerbaijan, Ilham Aliyev, a confirmat înțelegerea între cele trei țări. ”Acordul trilateral va deveni un punct crucial pentru încheierea conflictului.” a spus acesta.

Președintele Parlamentului din Armenia, bătut de manifestanți pe străzile din Erevan

În schimb, populația armeană este revoltată de această decizie. Protestatarii, nemulțumiți de acordul de pace controversat semnat pentru a pune capăt războiului cu Azerbaidjanul din regiunea disputată Nagorno-Karabakh, au luat cu asaltat clădirile guvernamentale din capitala armeană, Erevan.

ADVERTISEMENT

Ferestrele clădirii au fost distruse și geamurile sparte. Cetățeni i-au smuls placa cu numele de pe ușa biroului primului ministru, în timp ce alții scandau ”Nikol ne-a trădat”.

Cel mai mult a avut de suferit președintele Parlamentului, Ararat Mirzoyan, cel care a fost prins de protestatari și bătut până a fost lăsat inconștient pe caldarâm.

În mediul online au apărut imagini în care se vede cum grupuri de protestatari îl atacă pe Ararat Mirzoyan. Unele imagini sunt atât de dure încât nu pot fi difuzate: oficialul era în stare de inconștiență la pământ, cu fața însângerată.

ADVERTISEMENT

Ce prevede acordul de pace Armenia – Azerbaijan

Vladimir Putin a declarat luni noapte că războiul dintre Azerbaidjan și Armenia s-a încheiat, iar Baku și Erevan au încheiat o înțelegere care va pune bazele pentru încetarea crizei dintre cele două țări. Rusia va trimite 2000 de trupe pentru menținerea păcii pe coridorul Lachin din regiune, potrivit sursei citate.

Conform armistițiului, trupele vor controla zona, după ce soldații armeni se vor retrage și vor rămâne în regiune timp de 5 ani, potrivit acordului care prevede și o prelungire.

Nici soldații azeri, nici cei armeni nu mai pot înainta dincolo de pozițiile lor actuale. Un nou drum va fi construit în zona Lachin în următorii 3 ani pentru a lega Armenia de Stepanakert, capitala Nagorno-Karabakh.

ADVERTISEMENT

Totodată, acordul mai prevede schimbul de prizonieri, cadavre și întoarcerea refugiaților în Nagorno-Karabakh și zonele înconjurătoare, supravegheată de UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri