News

Protestele din PNL, la judecata politologilor: „Ospătarii PSD-ului” nu este o metaforă. Marcel Ciolacu dictează muzica guvernării, iar premierul Ciucă spune: „Da!”

Situația din PNL a intrat sub tirul politologilor, pentru care sintagma „ospătarii PSD-ului” nu este metaforică, atât timp cât premierul Ciucă ascultă „muzica” lui Marcel Ciolacu.
07.04.2023 | 17:51
Protestele din PNL la judecata politologilor Ospatarii PSDului nu este o metafora Marcel Ciolacu dicteaza muzica guvernarii iar premierul Ciuca spune Da
Politologul Cătălin Avramescu analizează scandalul din PNL, după atacurile venite din partea lui Vasile Blaga (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Liderii liberali s-au întâlnit pentru a discuta despre negocierile cu social – democrații, în perspectiva rotației guvernamentale, dar și cu scopul de a rezolva o serie de probleme interne. Totuși, înaintea ședinței Biroului Permanent Național, a avut loc o întrevedere între mai mulți lideri, în cadrul căreia, potrivit Digi 24, Vasile Blaga și-a șocat colegii, afirmând: „Am ajuns ospătarii PSD-ului!”. Politologul Cătălin Avramescu a „taxat” dur situația din cadrul PNL și a afirmat că „spusele lui Vasile Blaga nu sunt câtuși de puțin metaforice, deoarece ele descriu corect situația din Partidul Liberal, o formațiune care cântă cum îi cere PSD-ul”.

Cătălin Avramescu
Politologul Cătălin Avramescu, un critic aspru al actualei guvernări (sursa facebook.com)

Politologul Cătălin Avramescu: „«PSD-ului» este descrierea calmă a unei situații penibile. De un an încoace, liberalii aduc la masă!”

Politologul Cătălin Avramescu, unul dintre criticii duri ai premierului Nicolae Ciucă și ai guvernării PNL & PSD, s-a referit pe larg la momentul în care Vasile Blaga a atacat dur conducerea Partidului Național Liberal. „«Ospătarii PSD-ului» nu este, de fapt, o metaforă, ci descrierea calmă a unei situații penibile. De fapt, de un an încoace, liberalii exact asta fac, în sensul în care aduc la masă. Dacă pesediștii ridică degetul, peneliștii execută”, a declarat Cătălin Avramescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Profesorul universitar a continuat pe același ton, referindu-se la felul în care funcționează coaliția aflată la putere: „Toată muzica guvernării este comandată de  Marcel Ciolacu. Din când în când, din spatele acestuia, apare, transpirat, Nicolae Ciucă, afirmând: „Da, da, da!”. Cel puțin în ultimul an, eu nu l-am auzit pe premierul Ciucă să-i spună liderului PSD că situația nu este în regulă sau că ceară demisia cuiva din zona social – democraților, pentru tot felul de grozăvii”.

Politologul a subliniat că, în opinia sa, niciodată premierul Nicolae Ciucă nu a avut vreo reacție față de atitudinea partenerilor de guvernare, dar, în schimb, a întâmpinat probleme din partea propriului său partid. „Practic, la ordinul PSD, PNL s-a măcelărit intern, în repetate rânduri. Au fost dați afară sau marginalizați lideri precum Ludovic Orban, Florin Cîțu sau Emil Boc, pentru ca partidul să acționeze pe placul PSD-ului. Chiar am avut parte de tabloul tipic unui restaurant, cu replici de tipul „băiete, mai adu-ne încă două…” Așa ceva este inadmisibil, într-o coaliție care se pretinde serioasă”, a punctat analistul politic.

ADVERTISEMENT

Revolta foștilor PDL-iști și nucleul moderat din Partidul Liberal

Potrivit postului tv citat mai sus, printre participanții la discuții s-au aflat mai mulți lideri importanți ai PNL, dar care, de ceva vreme, au trecut „în linia a doua” a partidului. Vasile Blaga, Emil Boc și Ilie Bolojan sunt doar câțiva dintre cei care nu și-au ascuns nemulțumirile, în timpul întâlnirii care a avut loc la Vila Lac. Acest lucru nu a scăpat atenției interlocutorului nostru, care a precizat, fără menajamente:

„Trebuie să observăm faptul că majoritatea liderilor care au obiectat împotriva situației actuale vin din zona fostului PDL. Este vorba despre oamenii care compun nucleul moderat, rațional, al actualului PNL. În rest, putem vorbi despre tranzacționiștii domnului Iohannis, „oameni fără prințip”, cum ar spune Caragiale, adică indivizi de genul lui Nicolae Ciucă. Aceștia nu au nicio problemă în a se compromite până în pânzele negre, alături de PSD”.

ADVERTISEMENT

Dincolo de afirmațiile lui Vasile Blaga, care a afirmat inclusiv faptul că „stâlpii sunt mai cunoscuți decât unii miniștri liberali”, conform sursei la care am făcut referire, vocile sonore ar fi fost Emil Boc, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Raluca Turcan. Dacă se pare că Ilie Bolojan ar fi afirmat că PNL ar trebui să propună reforme în domenii cheie, Raluca Turcan a criticat comunicarea existentă pe tema abuzului în serviciu.

O comparație între scandalul din PNL și dezastrul din PNȚCD

Rotația guvernamentală sau altfel spus „rotativa”, despre care se discută atât de mult în aceste zile, este un alt subiect care încinge spiritele în cadrul actualei coaliții. În ciuda faptului respectiv, Cătălin Avramescu este de părere că nu aceasta este cauza principală a tulburărilor din PNL: „Marea problemă a celor care au ridicat acum obiecții împotriva liniei Nicolae Ciucă – Klaus Iohannis nu va fi „rotativa”, pentru că aceasta este o non-problemă”.

ADVERTISEMENT

„Oricum, tot social – democrații au condus guvernarea și până în acest moment, iar premierul Ciucă nu este altcineva decât omul PSD-ului. Mai în glumă, mai în serios, cred că nici măcar nu știe unde se află sediul PNL. Nu a deschis nicio carte care să se refere la doctrină, iar din discursurile sale nu răzbate nimic de factură liberală”, a atacat dur, politologul.

Așadar, potrivit afirmațiilor acestuia, „nu rotativa va fi problema PNL-ului, ci decontul electoral, care va fi monstruos. Liberalii au scăzut foarte mult în preferințele electoratului și dacă vor continua în același stil înaintea alegerilor, soarta le este pecetluită. Americanii folosesc termenul „wipe out”, care înseamnă „ștergere completă”. Altfel spus, PNL-ul riscă să aibă soarta PNȚCD-ului… De peste 30 de ani privesc politica bizară din România și totuși, mărturisesc că nu am mai văzut așa ceva…”.

Reînvie amintirile USL-ului și ale Convenției Democrate

Dincolo de comparația dintre situația din PNL-ul actual și decăderea PNȚCD-ului, petrecută, de asemenea, după ce Național-Țărăniștii s-au aflat la guvernare, Cătălin Avramescu a enumerat și alte cauze care au dus la starea de spirit existentă. Analistul politic a făcut un scurt istoric al alianțelor care au influențat decisiv scena politică românească și al contextelor în care acestea s-au desființat.

„Nu pot înțelege cum un partid devine tot mai mic și se cuibărește sub aripa altuia care, inițial, era „mai” insignifiant decât el… Chiar și în trecut, în perioada alianțelor ciudate de genul USL, ba chiar și înainte, când se aliase PNȚCD-ul cu Alianța Civică și cu UDMR-ul, etc și se încerca formarea unui consiliu de colaborare între aceste formațiuni, situația era hazlie dar nu atinsese nivelul actual”, a rememorat intervievatul nostru.

„Totuși, în perioadele la care am făcut referire, măcar puteam discuta despre o serie de forțe politice care se poziționau într-un anumit mod și aveau fiecare personalitate, pe eșicherul politic. Acum, însă, avem de a face cu un partid, PNL, care își arde, direct, buletinul”, a continuat fostul consilier de la Cotroceni, din perioada lui Traian Băsescu.

Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis (sursa hepta.ro)

„Klaus Iohannis i-a urât visceral pe Ludovic Orban și pe Florin Cîțu”

Deși discursul său a fost unul sceptic, Cătălin Avramescu a încercat să încheie într-o notă optimistă. Și totuși, chiar și în această situație, de „tirul” său nu a scăpat nici președintele Klaus Iohannis, pe care partenerul nostru de dialog l-a mai acuzat, în trecut, de faptul că este incapabil să gestioneze situația din coaliție și să adopte măsuri dure.

„Cred, însă, că atât PNL-ul, cât și implicit guvernarea pot fi salvate, în condițiile în care o aripă foarte nemulțumită a Partidului Liberal ajunge la concluzia că trebuie să scape de responsabilii pentru actualul dezastru, al cărui autori principali sunt Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis. Aceste două persoane au băgat PNL-ul sub preșul PSD-ului”, ne-a declarat profesorul de științe politice.

În privința președintelui Klaus Iohannis, politologul consideră că abia în cazul acestuia apare situația paradoxală: „Un om care nu este membru al unei formațiuni politice și care, teoretic nu are nicio pârghie directă, ține în brațe acest partid spinalizat. Măcar Crin Antonescu a fost președinte de partid, inclusiv în perioada în care fonda USL-ul, alături de Victor Ponta. Influența lui Klaus Iohannis asupra unui partid, cu care nu are nicio legătură și pe care îl urăște visceral, este de neimaginat. Măcar a lăsat în pace UDMR-ul, iar față de PSD a devenit înțelegător…”

„Președintele Klaus Iohannis i-a urât visceral pe Ludovic Orban și pe Florin Cîțu, dar la fel a reacționat și față de tot ceea ce înseamnă liberalism. Șeful statului își dorește un Partid Național Liberal care să devină o simplă cutie goală, în care el să bată cu degetele darabana guvernării”, a concluzionat, vehement, Cătălin Avramescu.

 

ADVERTISEMENT