Fotbal international

Protestele din SUA readuc subiectul rasismului în sport. Mărturiile cutremurătoare ale unor campioni: „Am fost hărțuit și bătut” / „Strămoşii mei au suferit”

08.06.2020 | 12:38
Protestele din SUA readuc subiectul rasismului in sport Marturiile cutremuratoare ale unor campioni Am fost hartuit si batut  Stramosii mei au suferit
ADVERTISEMENT

Abuzurile rasiste în lumea sportului au existat și continuă să existe, iar mai mulți sportivi au vorbit despre problemele pe care le-au întâmpinat în carieră din cauza culorii pielii.

Sportivi care au suferit abuzuri rasiste

Raheem Sterling a vorbit recent despre situația tensionată din SUA, acolo unde George Floyd, un bărbat de culoare, a fost omorât cu brutalitate de un polițist pe o stradă din Minneapolis, ceea ce a declanșat un adevărat război civil între persoane de culoare, care devalizează zilnic orașul, și forțele de ordine.

ADVERTISEMENT

Mijlocașul lui Manchester City vrea ca toți oamenii să conștientizeze problemele și chinurile prin care trec sportivii de culoare din cauza rasismului: „Singura boală din acest moment este rasismul, pe care încercăm din greu să-l combatem.

La fel ca în cazul coronavirusului trebuie să căutăm un antidot pentru a stopa fenomenul. Nu mă gândesc la jobul meu când vorbesc despre rasism, ci doar la a face bine.

ADVERTISEMENT

Oamenii sunt sătui de aceste abuzuri și sunt gata de o schimbare”, a mai declarat Sterling pentru BBC.

Dezvăluirile lui Lewis Hamilton: „Am fost hărțuit și bătut!”

Lewis Hamilton, celebrul pilot de Formula 1, a povestit cum a suferit din cauza rasismului în trecut și a mărturisit că încă luptă pentru dreptate: Mi-am adus aminte de multe amintiri dureroase din copilărie.

ADVERTISEMENT

Sunt amintiri vii ale provocărilor pe care le-am întâlnit când eram doar un copil și sunt sigur că mulți dintre voi ați îndurat rasismul sau vreun fel de discriminare.

Am vorbit foarte puțin despre experiențele mele personale pentru că am fost învățat să țin pentru mine. ’Nu arăta slăbiciune, omoar-o cu iubire și învinge-o pe pistă!’”.

ADVERTISEMENT

„Dar, când nu eram pe pistă, eram hărțuit, bătut și singura modalitate în care mă puteam lupta cu asta a fost să învăț să mă apăr, așa că m-am apucat de karate. Efectele psihologice negative nu pot fi măsurate.

Din acest motiv eu pilotez în felul în care o fac. E mult mai profund decât să fac un sport. Eu încă lupt.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că l-am avut pe tatăl meu, o persoană puternică de culoare pe care puteam să o admir, despre care știam că putea să înțeleagă și să fie lângă mine indiferent de situație”, a scris Lewis Hamilton pe Instagram.

Mario Balotelli, ținta atacurilor rasiste

Mario Balotelli a fost victima derapajelor rasiste ale fanilor lui Hellas Verona, iar în minutul 53 a luat mingea și a aruncat-o înspre fanii adverși. „Super Mario” nu este la primul astfel de incident în Italia, la fel a pățit și pe vremea când era fotbalistul lui AC Milan, iar în acest sezon au existat mai multe cazuri de rasism în Serie A. De asemenea, Romelu Lukaku a fost și el victima scandărilor rasiste la un meci Cagliari – Inter.

Fanii lui Hellas Verona au avut mai multe derapaje rasiste la adresa lui Mario Balotelli, care a fost vizibil afectat de scandările din tribune și s-a enervat. Atacantul Bresciei le-a răspuns cu un gol, însă echipa lui a pierdut partida cu 2-1.

De asemenea, Romelu Lukaku a fost și el victima scandărilor rasiste la un meci Cagliari – Inter, din startul sezonului de Serie A.

Antonio Conte a fost foarte supărat după meciul în care Romelu Lukaku a fost jignit și a declarat că nu este normal să se întâmple astfel de lucruri, într-un campionat atât de puternic precum cel al Italiei:

„În alte țări suporterii își încurajează echipa, nu vin la stadion pentru a-i jigni în halul ăsta pe adversari. Trebuie să existe un respect mai mare în fotbalul italian”.

Nici în tenis lucrurile nu stau diferit

Gael Monfils, jucător de tenis de culoare francez, a povestit abuzurile pe care le primește înaintea meciurilor pe care le are de disputat: „La fiecare meci primesc comentarii rasiste care mă deranjează!”.

„Din păcate asta e realitatea în tenis, la fiecare meci poți să dai peste cineva care să-ți facă o remarcă rasistă”, a mai spus Gael Monfils în 2018.

Paul Pogba le-a răspuns fanilor rasiști după atacurile primite: „Insultele voastre mă fac mai puternic”

Fanii lui Manchester United s-au supărat pe Paul Pogba în startul campionatului pentru că a ratat un penalty, motiv pentru care i-au adus mai multe jigniri rasiste prin intermediul rețelelor de socializare.

Mijlocașul „diavolilor roșii” le-a răspuns printr-un mesaj pe Twitter: „Strămoșii și părinții mei au suferit pentru ca generația mea să fie azi liberă, să muncesc, să iau autobuzul, să joc fotbal.

Insultele rasiste sunt ignorante și nu pot decât să mă facă mai puternic și să mă motiveze să lupt pentru următoarea generație”.

Și în România au existat cazuri de rasism

De la celebrele scandări împotriva fanilor și jucătorilor Rapidului, România a trecut prin momente în care fanii au avut atacuri rasiste asupra jucătorilor de culoare.

Cel mai recent episod s-a petrecut la derby-ul dintre FCSB și Dinamo, 1-1, din turul campionatului, atunci când Florinel Coman a fost apostrofat de galeria „câinilor” în momentul în care se pregătea să execute un corner, moment în care „centralul” partidei a întrerupt meciul.

„Este meci, nu stau să ascult ce vorbesc cei din tribună”, a fost replica „perlei” vicecampioanei României la finalul meciului.

Xavi avea glume rasiste cu Samuel Eto’o

Samuel Eto’o a povestit cum a trecut peste abuzurile rasiste din fotbal, pe care nu le băga în seamă la începutul carierei, dar pe care le-a simțit din plin în Rusia, la Anzhi Mahacikala alături de Roberto Carlos.

„De când am ajuns în Spania, toată lumea mă făcea negru. Și la Barcelona, Xavi și alți colegi mă porecleau ’negrul’, dar asta nu înseamnă că m-a afectat mult.

Perioada din Rusia a fost cu adevărat dificilă, pentru că fanii nu se putea abține deloc. E frustrant să joci și să auzi sunete de maimuță din tribune sau să arunce cu banane după tine”, a mărturisit fostul star al Barcelonei și al lui Inter Milano.

Acte de rasism împotriva lui Roberto Carlos. Sursă foto: dailymail.com
Acte de rasism împotriva lui Roberto Carlos. Sursă foto: dailymail.com

Și Roberto Carlos a trăit o situație asemănătoare în Rusia, când un fan i-a arătat o banană, semn categoric rasist, care l-a înfuriat pe fostul fundaș brazilian.

ADVERTISEMENT