News

Camionagiii din Canada continuă protestul anti-vaccin. Au blocat capitala și un punct de trecere a frontierei cu SUA

Camionagiii canadieni anti vaccin au blocat un punct de trecere al frontierei cu SUA. Premierul refuză să se întâlnească cu protestatarii din cauza "retoricii pline de ură" a acestora.
02.02.2022 | 19:04
Camionagiii din Canada continua protestul antivaccin Au blocat capitala si un punct de trecere a frontierei cu SUA
Protestul camionagiilor canadieni a început la finalul săptămânii trecute Foto: AP, REX, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Camionagiii care s-au alăturat mișcării „Freedom Convoy” blochează un traseu cheie pentru transportul de carne de vită și echipamentele agricole în semn de protest față de obligativitatea vaccinării contra Covid, care a intrat în vigoare la 15 ianuarie.

În solidaritate cu omologii lor din Ottawa, șoferii de camion de la granița dintre Alberta și Montana au organizat ceea ce poliția a descris drept „blocare completă” a autostrăzii 4 din provincia de vest a Canadei.

ADVERTISEMENT

Camionagiii din Canada continuă protestul anti-vaccin. Au blocat capitala și un punct de trecere a frontierei cu SUA

Camionagiii și protestatarii „Freedom Convoy” au continuat luni seara să blocheze un punct de trecere a frontierei către SUA într-un sat din sudul Albertei – unul dintre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei din țară – în solidaritate cu frații lor din Ottawa, care blochează capitala.

Șoferii care traversau granița dintre Montana și Alberta au fost prinși în blocada camioanelor care au închis în esență autostrada la sud de orașul Lethbridge, Alberta, la peste 100 de kilometri până la punctul de trecere a frontierei Canada-SUA în satul Coutts.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că se află la peste 3.000 de kilometri distanță de Ottawa, demonstrația este direct legată de ceea ce se întâmplă în capitala Canadei, unde protestele împotriva prim-ministrului Justin Trudeau și a obligativității vaccinării contra Covid-19 intră în a cincea zi.

Luni, Justin Trudeau a declarat că nu se va întâlni cu camionagiii care ocupă în prezent Ottawa, în semn de protest față de obligativitatea vaccinării, din cauza „retoricii lor pline de ură”.

ADVERTISEMENT

Blocada a afectat viața locuitorilor din satul Coutts

Blocada a afectat viața în satul Coutts, unde 100 de camioane oprite de-a lungul Autostrăzii 4 au împiedicat un autobuz școlar să părăsească satul pentru a ajunge la cea mai apropiată școală.

De asemenea, locuitorii din Coutts, care sunt în jur de 250, nu au putut ajunge la magazinul alimentar, la benzinărie și la farmacia din sat.

ADVERTISEMENT

„Sunt dezamăgit. Nu sunt impresionat de faptul că au blocat autostrada. Acest eveniment este ilegal”, a spus primarul din Coutts, Jim Willett, citat de Daily Mail.

Municipalitatea elaborase un plan cu protestatarii pentru ca viața în sat să poată continua normal, dar lucrurile s-au prăbușit rapid odată ce camionagiilor le-a fost refuzat accesul peste graniță.

Punctul de trecere a frontierei Alberta este folosit de camionagiii care transportă o serie de mărfuri peste graniță, inclusiv alimente precum carnea de vită și echipamente agricole.

Premierul Canadei spune că mișcarea camionagiilor este rasistă și violentă

Premierul Trudeau, în vârstă de 50 de ani, a susținut o conferință de presă din izolare într-o locație nedezvăluită, după ce a fost testat pozitiv pentru Covid-19. (Vezi AICI VIDEO!)

„În ultimele zile, canadienii au fost șocați și sincer, dezgustați de comportamentul manifestat de unii oameni care protestează în capitala națiunii noastre”, a spus Trudeau, referindu-se la tulburările din Ottawa, care au început sâmbătă.

Întrebat dacă se va întâlni cu protestatarii, Trudeau a spus că nu are niciun interes să se apropie de proteste care au exprimat retorică plină de ură și violență față de concetățenii lor.

Politicianul a continuat afirmând că el a participat personal la proteste atunci când „a fost de acord cu obiectivele” pentru care se lupta, cum ar fi cele susținute de Black Lives Matter, dar a respins disidența camionagiilor ca „rasistă” și „violentă”.

„Am participat la proteste și mitinguri în trecut, când am fost de acord cu obiectivele, când am susținut oamenii care își exprimă preocupările și problemele”, a spus Trudeau.

„Dar am ales, de asemenea, să nu mă apropii de protestele care au exprimat retorică plină de ură, violență față de concetățeni și o lipsă de respect nu doar față de știință, ci și față de lucrătorii din prima linie din domeniul sănătății și, sincer, față de cei 90% dintre camionagii care au făcut ceea ce trebuie pentru a menține canadienii în siguranță să pună mâncare pe mesele noastre.”

Protestul coaliției a peste 50.000 de șoferi de camion canadieni – care a rămas în mare parte pașnic – a fost stimulat de politicile recente implementate de biroul lui Trudeau care a declarat că de la 15 ianuarie, toți camionagiii din țară care nu sunt vaccinați trebuie să facă un test și să stea în carantină atunci când revin din SUA.

Conform noilor reglementări, șoferilor canadieni care nu sunt vaccinați li se interzice intrarea în SUA până când nu se inoculează, în timp ce șoferii americani nu au permisiunea de a intra în Canada decât dacă prezintă un certificat care să ateste că au fost vaccinați.

Politica vine în contrast puternic cu cea a vecinului din sud, șoferii americani care se întorc acasă în SUA nefiind obligați să se testeze și să se plaseze în carantină.

Camionagiii nu au în vedere o dată de încheiere a protestului

În timpul discursului, Trudeau a recunoscut că înțelege frustrările poporului canadian cu privire la actuala pandemie de Covid-19, dar a afirmat că unele dintre comportamentele observate la protestele recente din capitala națiunii, inclusiv svastici, steaguri confederate și profanarea monumentelor memoriale, a fost inacceptabil.

„Vreau să fiu foarte clar, nu suntem intimidați de cei care aruncă insulte și abuzuri asupra lucrătorilor din afacerile mici și fură mâncare de la cei fără adăpost.

Nu vom ceda în fața celor care arborează steaguri rasiste. Nu vom ceda în fața celor care se angajează în acte de vandalism sau dezonorează memoria veteranilor noștri.

Libertatea de exprimare, de întrunire și de asociere sunt pietrele de temelie ale democrației. Dar simbolismul nazist, imaginile rasiste și profanarea memorialelor de război nu sunt. Este o insultă adusă memoriei și adevărului. Ura nu poate fi niciodată răspunsul.”

Trudeau a cerut apoi camionagiilor care protestau – și miilor de persoane care îi susțin – să pună capăt acțiunilor lor.

„Nu este loc în țara noastră pentru amenințări, violență sau ură”, a afirmat el. „Deci, pentru cei responsabili pentru acest comportament, trebuie să înceteze. Oricui s-a alăturat convoiului și s-a simțit pe bună dreptate inconfortabil cu simbolurile urii și diviziunii expuse, alăturați-vă compatrioților voștri canadieni. Fiți curajoși și vorbiți. Nu suportați intoleranța și ura.”

În discursul său, Trudeau le-a reproșat politicienilor conservatori că sprijină protestele șoferilor de camion, avertizându-i să se gândească mult și bine la consecințele acțiunilor lor.

Premierul canadian se află în izolare într-o locație nedezvăluită. Șeful guvernului canadian a fost mutat împreună cu familia din motive de securitate, după ce au existat temeri că protestatarii ar putea apărea la casele politicienilor.

Camionagiii spun că nu au în vedere nicio „data de încheiere” a protestului și intenționează să rămână în capitală „atâta timp cât este nevoie” și până când guvernul canadian va răsturna și își va retrage politica privind obligația de vaccinare.

Haosul a blocat centrul capitalei, lângă parlament, pe tot parcursul weekendului și a adus critici din partea oficialilor, inclusiv a primarului din Ottawa, care a spus că locuitorii sunt „prizonieri în propria lor casă”.

Dar demonstranții spun că intenționează să rămână și că scopul lor este să „creeze haos” și un „coșmar logistic” pentru guvernul lui Trudeau.

Trump și Musk susțin protestul

Protestul a început săptămâna trecută în vestul Canadei, unde zeci de camionagii au organizat un convoi pentru a se deplasa de la Vancouver către capitala canadiană pentru a demonstra împotriva restricțiilor legate de Covid, în special a unei cerințe recente de vaccinare pentru șoferii de camion care trec granița lungă dintre SUA și Canada.

O pagină GoFundMe pentru a sprijini convoiul a strâns peste 9 milioane de dolari canadieni (7 milioane USD).

Mai multe persoane publice din SUA, de la Donald Trump la Elon Musk, au susținut protestul și există rapoarte că un alt convoi s-ar putea îndrepta din California către Washington DC, în semn de protest față de regulile similare Covid pentru camionagiii transfrontalieri din SUA.

Oficialii sunt îngrijorați de modul în care demonstrațiile vor avea impact asupra economiilor ambelor țări, pe măsură ce acestea continuă să se recupereze după pandemie.

Premierul din Alberta, Jason Kenney, le-a cerut oficialilor ambelor guverne „să suspende aplicarea cerinței de carantină pentru șoferii de camioane” și să lucreze mai îndeaproape la problemele lanțului de aprovizionare, relatează BBC.

Dar Kenney – care spune că blocada încalcă Legea privind siguranța rutieră din Alberta – a cerut, de asemenea, încetarea imediată a protestelor, spunând că acestea au cauzat „neplăceri semnificative pentru șoferii care respectă legea”.

El i-a avertizat pe cei implicați că, potrivit legii provinciale, aceștia se pot confrunta cu amenzi sau pedepse cu închisoarea pentru crearea unor condiții nesigure pe autostradă.

„Dacă participanții din acest convoi încalcă legea, mă aștept ca poliția să ia măsurile adecvate”, a spus el.

În Europa, camionagiii se pregătesc pentru o nouă legislație

Urmează o revoluție pentru camioanele și șoferii din Europa în această lună.

Noile reguli vor dicta totul, de la salariul minim pentru camionagiii care efectuează livrări în străinătate până la obligativitatea ca toate camioanele să se întoarcă acasă la intervale regulate.

Pachetul de mobilitate a fost adoptat în 2020, după ani de bătălii aprige – țările din vestul blocului au susținut că vor să oprească ceea ce au spus că este o cursă până la cota de jos în industrie, în timp ce majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est au denunțat schimbările ca fiind protecţionism menit să beneficieze companiilor vestice de camioane.

Deși multe dintre măsuri intră în vigoare luna aceasta, mai multe țări se luptă într-o acțiune la Curtea de Justiție a UE, care se așteaptă să se pronunțe în cursul acestui an.

Grupurile industriale avertizează că noile reguli, care acoperă plata șoferilor și care limitează livrările acestora în alte țări, vor limita capacitatea și vor face livrările mai scumpe, relatează Politico.

Sindicatele lucrătorilor din transport susțin însă că pachetul este o șansă pentru Europa de a asigura o concurență mai echitabilă, de a îmbunătăți condițiile de muncă ale camionagiilor și de a aborda deficitul tot mai mare de șoferi.

ADVERTISEMENT