News

Protestul de la metrou s-ar putea repeta. Ion Rădoi: „Oricând se poate întâmpla o altă oprire voluntară a lucrului”

22.04.2021 | 22:24
Protestul de la metrou sar putea repeta Ion Radoi Oricand se poate intampla o alta oprire voluntara a lucrului
ADVERTISEMENT

Un nou protest similar celui de luna trecută – când angajații Metrorex au blocat circulația trenurilor de metrou pe tot parcursul zilei – ar putea avea loc oricând, în cazul în care se ajunge la disponibilizări sau tăieri din salarii.

Dacă se iau măsuri de către Drulă (n.r. ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă) să dea oameni afară, să le ia din salarii, ne aşteptăm oricând la o altă oprire voluntară a lucrului”, susține liderul de sindicat Ion Rădoi, dând asigurări că acțiunea din 26 martie nu a fost organizată de USLM (Unitatea Sindicatul Liber Metrou).

ADVERTISEMENT

Angajații au coborât atunci în tunel, pe calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal. Deși structurile Ministerului Afacerilor Interne au deschis dosar penal pentru neasigurarea continuității transportului public cu metroul, aceștia au fost convinși să renunțe abia spre seară, la ora 22:00.

Noi proteste la metrou, dacă angajații vor fi disponibilizați

În acea zi nu a fost grevă, nu a organizat nimeni o grevă, pentru că greva se face, juridic, aşa: se face o negociere cu Administraţia, o conciliere cu Ministerul Muncii, o grevă de avertisment de două ore, după care greva propriu-zisă. Acestea sunt procedurile când faci o grevă.

ADVERTISEMENT

Numai că de data asta nu avem de-a face cu o grevă, sindicatul nu s-a implicat, nu a avut nicio problemă, ci s-a întâmplat altceva: a fost oprire voluntară a lucrului, care se poate întâmpla oricând, şi azi, şi mâine, şi poimâine. Şi aia nu este problema sindicatului.

Sigur facem grevă, adică vom respecta legea, în ordinea menţionată. Dacă vor fi daţi oameni afară sau li se ia din salariu, începem procedurile pe care vi le-am spus mai devreme”, a declarat Ion Rădoi, adăugând că protestul din 26 martie nu a fost organizat de sindicat.

ADVERTISEMENT

Oricând mai pot apărea astfel de acţiuni. Dacă se iau măsuri de către Drulă să dea oameni afară, să le ia din salarii, ne aşteptăm oricând la oprirea lucrului, pentru că nu e problema mea, a liderului de sindicat.

Când este grevă organizată, atunci o treime (din circulaţia trenurilor, n.r.) trebuie asigurată. Şi greva organizată înseamnă negociere cu administraţia, cu Ministerul Muncii, să faci o grevă de avertisment şi pe urmă greva propriu-zisă.

ADVERTISEMENT

Atunci eşti obligat să asiguri o treime. Dar nu în condiţiile în care oamenii au făcut o oprire voluntară a lucrului. Cine să-i controleze? Că nu sindicatul a organizat acţiunea”, a conchis președintele USLM.

ADVERTISEMENT