News

Provine Covid-19 dintr-un laborator din China? Experţii OMS au terminat ancheta şi au prezentat rezultatele

09.02.2021 | 13:58
Provine Covid19 dintrun laborator din China Expertii OMS au terminat ancheta si au prezentat rezultatele
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că noul coronavirus cel mai probabil nu a „scăpat” dintr-un laborator chinez, fiind transmis la om printr-o specie intermediară.

Anunțul a fost făcut de un expert din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Peter Ben Embarek.

ADVERTISEMENT

Expertul în securitate alimentară şi boli animale, a prezentat marţi un rezumat al anchetei unei echipe a Organizaţiei cu privire la originea noului coronavirus în oraşul chinez Wuhan.

Covid-19 nu provine dintr-un laborator secret

Cu toate că teoriile conspirației susțineau că virusul a fost creat în laborator, specialiștii contrazic aceste informații. Experți ONU din zece țări au vizitat Wuhanul în ultima perioadă pentru a ancheta modul în care pandemia a izbucnit.

ADVERTISEMENT

Din păcate nu se cunosc momentan detalii despre animalul „intermediar” care ar fi transmis boala la om, deși în trecut se vorbea despre pangolin.

Nu există probe suficiente pentru a stabili dacă SARS-CoV-2 s-a răspândit la Wuhan înainte de decembrie 2019”, a anunţat şeful delegaţiei chineze, Liang Wannian.

ADVERTISEMENT

Oraşul din centrul Chinei, aflat pentru o vreme în epicentrul epidemiei Covid-19, a fost primul loc din lume în care s-au înregistrat cazuri de Covid-19. Experții studiază în acest moment ipoteza conform căreia boala a ajuns la om prin intermediul unui animal intermediar, dar nu știu cum să procedeze pentru a identifica animalul. „Animalul nu a fost identificat încă”, a transmis Wannian.

În trecut au existat mai multe teorii și pseudo-dovezi conform cărora chinezii ar fi inventat virusul. Este și cazul medicului Yan, exilat în SUA, care a făcut o serie de declarații în acest sens.

ADVERTISEMENT

„Teoria originii naturale, deși acceptată pe scară largă, nu are un sprijin substanțial”, a scris Yan într-un raport.. „Teoria alternativă conform căreia virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator de cercetare este, însă, strict cenzurată în revistele științifice evaluate de colegi.

Cu toate acestea, SARS-CoV-2 prezintă caracteristici biologice care sunt incompatibile cu un virus zoonotic natural”, a continuata aceasta.

Ulterior s-a aflat că medicul avea legături strânse cu familia Trump, deci credibilitatea sa a fost știrbită semnificativ în ochii lumii.

ADVERTISEMENT