News

Provoacă vaccinurile contra COVID avorturi spontane și infertilitate? Mituri despre imunizare desființate de specialiști

Afirmațiile false și înșelătoare despre vaccinurile contra COVID-19 și fertilitate circulă încă online, în ciuda faptului că nu sunt susținute de dovezi.
18.08.2021 | 16:35
Provoaca vaccinurile contra COVID avorturi spontane si infertilitate Mituri despre imunizare desfiintate de specialisti
Provoacă vaccinurile contra COVID avorturi spontane și infertilitate? Mituri despre imunizare desființate de specialiști Foto: Pixabay, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă în primă instanță medicii nu recomandau imunizarea împotriva COVID-19 pe perioada sarcinii, odată ce au devenit disponibile din ce în ce mai multe date de siguranță vaccinarea este acum încurajat în mod activ, deoarece contractarea infecției cu coronavirus poate pune în pericol o sarcină.

Specialiștii au demontat cele mi frecvente mituri legare de vaccinarea împotriva COVID-19.

Vaccinurile contra COVID nu provoacă avorturi spontane

Un studiu arată că vaccinul se acumulează în ovare

Această teorie provine dintr-o lectură greșită a unui studiu prezentat autorității de reglementare japoneze. Studiul a implicat administrarea la șobolani unei doze mult mai mari de vaccin decât cea administrată oamenilor (de 1.333 ori mai mare).

ADVERTISEMENT

Doar 0,1% din doza totală a ajuns în ovarele animalelor, la 48 de ore după injectare.

Mult mai mult – 53% după o oră și 25% după 48 de ore – au fost găsite la locul injectării (la om, de obicei la braț). Următorul loc cel mai frecvent a fost ficatul (16% după 48 de ore), care ajută la scăderea deșeurilor din sânge.

Vaccinul este administrat folosind o bulă uleioasă din nanoparticule lipidice care conține materialul genetic al virusului, care activează sistemul imunitar al organismului.

ADVERTISEMENT

Și cei care promovează această teorie au ales o cifră care se referea de fapt la concentrația de grăsime găsită în ovare.

Nivelurile de grăsime din ovare au crescut în cele 48 de ore de la injectare, deoarece conținutul vaccinului s-a mutat de la locul injectării în jurul corpului.

ADVERTISEMENT

Dar, în mod esențial, nu au existat dovezi care să conțină încă materialul genetic al virusului.

Nu știm ce s-a întâmplat după 48 de ore, deoarece aceasta a fost limita studiului.

Vaccinurile provoacă avorturi spontane

Unele postări au evidențiat avorturile spontane raportate în contextul schemelor de monitorizare a vaccinurilor din Marea Britanie și din SUA. Într-adevăr, au fost raportate avorturi spontane în aceste baze de date, dar acest lucru nu înseamnă că serul le-a cauzat.

ADVERTISEMENT

Un studiu a găsit date care arată că rata avortului spontan în rândul persoanelor vaccinate era în concordanță cu rata așteptată în populația generală – 12,5%.

Vaccinurile ar putea afecta placenta

O petiție larg împărtășită de Michael Yeadon, un cercetător științific care a făcut și alte declarații înșelătoare despre COVID, a susținut că proteina spike a coronavirusului conținută în vaccinurile Pfizer și Moderna este similară cu o proteină numită sincitină-1, implicată în formarea placentei.

El a speculat că acest lucru ar putea determina anticorpi împotriva virusului să atace și o sarcină în curs de dezvoltare. Unii experți cred că aceasta a fost originea întregii teorii că vaccinurile contra COVID ar putea dăuna fertilității.

De fapt, sincitina-1 și proteina spike a coronavirusului sunt la fel de asemănătoare cu oricare două proteine ​​aleatorii, deci nu există niciun motiv real pentru a crede că organismul le-ar putea confunda.

Dar acum s-au adunat dovezi pentru a-i contesta teoria.

Medicul american Randy Morris, specialist în fertilitate fertilitate, a început să-și monitorizeze pacienții care urmează un tratament pentru fertilizarea in vitro pentru a vedea dacă vaccinarea influențează șansele lor de a avea o sarcină reușită.

Din 143 de persoane din studiul doctorului Morris, femeile vaccinate, nevaccinate și infectate anterior au fost la fel de probabil să aibă o implantare embrionară de succes și ca sarcina să continue pe termen. Femeile erau similare în majoritatea celorlalte privințe.

Dr. Morris a subliniat că oamenii care răspândesc aceste temeri nu au explicat de ce credeau că anticorpii produși ca răspuns la vaccin ar putea dăuna fertilității, dar aceiași anticorpi dintr-o infecție naturală nu.

Alte mituri demontate despre vaccinul contra COVID

Nu am niciun simptom, așa că, chiar dacă am COVID, nu îl voi transmite altcuiva

Fals. Persoanele care nu prezintă niciodată simptome de COVID sunt mai puțin contagioase decât persoanele care prezintă simptome, dar totuși pot avea încărcături virale ridicate și pot transmite virusul.

Deoarece oamenii care se simt bine sunt mult mai predispuși să petreacă timp în aer liber, persoanele care au COVID fie fără simptome, fie înainte ca simptomele să se manifeste, contribuie mult la răspândire. Un studiu a estimat că persoanele fără simptome sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din infecțiile noi.

Nu voi contracta și nu voi transmite virusul, deoarece sunt complet vaccinat

Această teorie nu este adevărată. Au existat o mulțime de cazuri documentate de persoane complet vaccinate care au contractat COVID-19 și, deși marea majoritate nu au avut nevoie de spitalizare, multe s-au simțit destul de rău timp de câteva săptămâni. De asemenea, există dovezi că persoanele vaccinate pot transmite virusul din studiile efectuate asupra lucrătorilor din domeniul sănătății din India și Vietnam.

Vaccinurile sunt foarte eficiente pentru a proteja de formele grave de boală, dar mai puțin eficiente pentru a preveni infectarea. Datele din studiul britanic REACT sugerează că vaccinurile sunt undeva între 50% și 60% eficiente în prevenirea infecției (indiferent dacă sunt sau nu simptomatice).

În stadiile incipiente ale infecției, datele recente sugerează că persoanele vaccinate au încărcături virale la fel de mari ca și persoanele infectate nevaccinate, dar persoanele vaccinate scapă de virus mai repede.

Am avut deja COVID, deci nu am nevoie de vaccin

Trecerea prin boală oferă o protecție rezonabilă împotriva unei noi infectări, dar nu este la fel de bună ca protecția obținută prin vaccinare. Imunitatea post vaccinare durează mai mult și este mai robustă față de noile variante. Dacă ați avut deja COVID, vaccinarea conferă imunității existente un impuls extra puternic, spun specialiștii.

Cu toate acestea, dacă ați avut recent COVID, trebuie să așteptați 28 de zile după testarea pozitivă înainte de a vă vaccina.

Copiii nu pățesc nimic dacă se îmbolnăvesc de COVID

Copiii prezintă într-adevăr un risc mult mai scăzut decât adulții de a se îmbolnăvi grav sau de a suferi de sindromul post-COVID. Totuși în Anglia, aproximativ unul din 200 de copii cu un caz confirmat de COVID sunt internați.

Copiii pot dezvolta, de asemenea, ceea ce se numește sindrom inflamator multisistem la câteva săptămâni după contractarea COVID, care poate fi foarte grav și necesită îngrijire intensivă. Acest lucru este foarte rar, afectând aproximativ 30 de copii la 100.000 de copii care suferă de COVID.

Exact cât de mulți copii continuă să dezvolte sindrom post-COVID cu simptome persistente este încă în curs de investigare, diferite studii oferind estimări cuprinse între 2% și 8%.

ADVERTISEMENT