News

Jumătate din prunele din UE sunt produse în România. Țuica și magiunul, de negăsit pe rafturile supermarketurilor

Deși România ocupă detașat primul lor la producția de prune în Uniunea Europeană, doar o mică parte dintre prunele procesate ajung pe rafturile magazinelor sub formă de magiun sau țuică.
04.01.2022 | 23:35
Jumatate din prunele din UE sunt produse in Romania Tuica si magiunul de negasit pe rafturile supermarketurilor
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor publicate recent de Comisia Europeană, România a produs în anul 2020 circa 775.000 de tone de prine, echivalentul a 47,5% din producția UE. La mare distanță urmează Franţa, cu 12,6% din producţie, şi Italia, cu 9,8% din producţia de prune a Uniunii.

Însă cea mai mare parte a producției este folosită pentru producția de țuică și palincă, în timp ce un singur brand de magiun este prezent pe rafturile supermarketurilor, informează Mediafax.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare parte a producție de alcool obținut din prune este produsă pentru uz propriu sau comercializată între cunoscuți, astfel că statul încasează sume  mici de pe urma producției de țuică sau palincă.

Producția de prune în creștere continuă

Producția de prune a României a crescut cu 51% în ultimii cinci ani, chiar dacă numărul de pruni a rămas în jur de 34.000.000, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

ADVERTISEMENT

La nivel naţional, pomi­cultura nu este un sector organizat şi astfel producţia nu ajunge la piaţă. Piaţa o numim astăzi retailul modern, pentru că majoritatea vânzărilor de fructe şi legume, dar şi de produse procesate din industria alimentară are loc în super­marketuri şi hipermarketuri, nu în piaţa tradiţională sau în pieţele volante.

Pe de altă parte, producătorii se asociază greu şi nu ajung atât de uşor să proceseze. În plus, este dificil şi accesul producătorilor români în retail“, a declarat Ionel Arion, pre­şedintele federaţiei naţio­nale Pro Agro.

ADVERTISEMENT

Singurul brand de magiun tradițional care se regăsește pe rafturile din supermarketuri este magiunul de Topoloveni,  produs de compania Sonimpex din judeţul Argeş, care are certificat bio şi certificat de Indicaţie Geografică Protejată.

Pe vremuri, marmelada de prune era un desert aproape nelipsit din alimentaţia săptămânală şi chiar se făceau rezerve de stat, pentru că era uşor de depozitat. Acum nu se mai produce deloc, deşi produsul este în continuare căutat, pentru că au dispărut fabricile.

ADVERTISEMENT

Cu experienţa de acum putem să industrializăm prunele şi prin confiere, să facem fructe deshidratate, sau să realizăm produse pentru HoReCa, însă e nevoie de fabrici”, a precizat Ionel Arion.

Celelalte companii producătoare sunt firme mici care vând prune deshidratate sau jeleuri de prune în băcănii sau în online. Aceste companii nu pot livra cantitățile mari cerute de retaileri, iar prețul de producție nu este suficient de mic pentru a le garanta supraviețuirea pe o piață mai mare.

Producătorii de palincă evită Fiscul

În ce privește alcoolul obținut din prune, o mică parte este comercializat pe scară mai mare precum brandurile Pălinca Aciu din judeţul Sălaj sau Pater din judeţul Argeş.

La noi se produce multă ţuică, rachiu sau pălincă, mai ales în Ardeal, dar nu este o piaţă la vedere, ci se vinde între cunoscuţi. Foarte puţine companii sunt fiscalizate şi produc industrial, astfel încât produsele să se găsească în comerţul larg“, a mai spus Arion.

Astfel că prunele românești se vând în continuare mai mult în piețe întrucât producătorii nu dispun de depozite regionale, care să prelungească durata de viață a fructelor.

ADVERTISEMENT