Cele mai citite

Psaltistul din Costa Rica, senzaţia Cupei Mondiale

Joel Campbell are doar 21 de ani, dar e deja considerat drept unul dintre cele mai bune produse fotbalistice date vreodată de micuţul stat caraibian, un atacant rapid şi prolific....
30.06.2014 | 19:29
ADVERTISEMENT

Joel Campbell are doar 21 de ani, dar e deja considerat drept unul dintre cele mai bune produse fotbalistice date vreodată de micuţul stat caraibian, un atacant rapid şi prolific.

Uruguay este o imensitate, ca întindere, în raport cu micuţa Costa Rica. Iar în plan fotbalistic pînă de curînd discrepanţa era la fel de mare, „celeştii”, dubli campioni mondiali, spulberîndu-şi aproape mereu mult mai modeştii lor adversari. Pînă la Mondialul din Brazilia, unde prima mare surpriză a scris-o chiar „cenuşăreasa” Costa Rica. Un 3-1 fără drept de apel cu „maştera” Uruguay, iar cel din spatele căruia s-a clădit miracolul poartă un nume mult prea puţin de sorginte spaniolă, aşa cum sînt majoritatea compatrioţilor săi. Mai degrabă putem vorbi despre urmaşul vreunui englez căruia i-au plăcut prea mult focoasele localnice şi a decis să rămînă departe de tumultul vieţii din Regat. Vorbim despre Joel Campbell sau, mai precis, pentru a-i respecta în totalitate numele, Joel Nathaniel Campbell Samuels, care nu are decît 21 de ani, dar dovedeşte calităţi indiscutabile de marcator, avînd deja 10 reuşite pentru naţionala ţării sale.

ADVERTISEMENT

p14-costa-rica-a-20140616

Mama este o catolică înfocată

Campbell provine dintr-o familie care i-a asigurat un climat optim de dezvoltare, mai ales în plan spiritual. Mama sa, Roxana Samuels, a implementat fiului o mare parte din credinţa ei. |nsuşi numele băiatului e plin de referinţe bliblice şi întotdeauna l-a învăţat că pentru fiecare lucru din viaţă, bun sau rău, trebuie să-I mulţumească lui Dumnezeu. „Joel nu intră niciodată pe teren fără a recita în gînd, pentru a primi ajutorul divin, psalmul 27. Acest lucru l-am pus să-l facă încă din copilărie, cînd mergea la şcoală şi cînd a ajuns mare cu fotbalul i-am spus că e foarte important să nu uite niciodată de acest lucru. A fost un copil bun şi a rămas la fel, chiar dacă viaţa lui şi a noastră s-a schimbat în atîta bine încît şi acum mă tem să nu fie un vis care se va destrăma curînd” spune mama starului costarican.

ADVERTISEMENT

„Pastorul” care se roagă şi pentru coechipieri

Joel nu se simte deloc stingher de faptul că în vestiar pregăteşte întotdeauna meciurile citind Biblia şi spunîndu-şi în gînd Psalmul 27. „Colegii s-au obişnuit şi nu puţini sînt aceia care vin la mine şi îmi spun să mă rog şi pentru ei, pentru că eu am o altfel de comunicare cu Divinitatea. Degeaba încerc să le explic faptul că nu am nimic în plus faţă de ei şi că pot face la fel ca mine, răspunsul lor e mereu acelaşi, adică , ce pot să mai spun, le fac pe voie şi mă rog pentru ei”. Campbell rîde de rolul său în plan spiritual în vestiar, spunînd că i-a auzit pe unii dintre coechipieri, în special pe Bryan Ruiz, poreclindu-l „Pastorul”.

Mîndria naţională, transferul la Arsenal

Tatăl său, Humberto, a fost şi el fotbalist, de fapt familia Campbell este un arbore genealogic al balonului rotund, cu Joel pe post de vîrf. Filozofia tatălui este una simplă, dar sănătoasă. „Joel are talent, e înzestrat cu nişte calităţi care îl pot duce foarte departe. Nu are decît două lucruri de făcut. Să muncească serios şi să nu cadă în capcana vieţii de noapte, care l-ar termina rapid. Dacă respectă aceste două lucruri, cred că va fi cel mai bun jucător pe care l-a dat pînă acum fotbalul costarican”.

În 2011, tînărul Campbell a semnat cel mai onorant contract pentru un fotbalist costarican. Arsenal l-a suflat celor de la Fiorentina şi de la FC Sevilla. Interesant este că pînă la momentul semnării contractului cu „tunarii” Joel nu evoluase decît în două meciuri pentru Deportivo Saprisa şi în cinci pentru Puntarenas, unde fusese trimis împrumut. Ceea ce l-a propulsat incredibil spre marea performanţă a fost evoluţia excelentă de la Mondialul Under 17 din 2009, iar mai apoi de la turneul CONCACAF Under 20, din 2011, unde a fost topscorer, cu 6 reuşite. Humberto Campbell nu a fost multă vreme de acord cu plecarea fiului său la Londra. „Consideram pe, de o parte, că e mult prea devreme pentru cariera lui, pe de alta îl vedeam mai degrabă reuşind într-o ţară unde se vorbeşte spaniola”. Şi atunci a intervenit mai întîi preşedintele lui Deportivo Saprisa, iar la cîteva zile distanţă familia Campbell s-a trezit cu vizita vieţii la ei acasă.

ADVERTISEMENT

Pe părinţii lui Joel nu i-a convins decît preşedintele ţării!

În casa familiei Campbell s-a făcut brusc o mare vînzoleală cînd un cordon de maşini negre a asigurat sosirea celui mai important oaspete, nimeni altul decît doamna Laura Chinchilla Miranda, preşedintele ţării! Decizia numărului 1 din ţară de a sosi personal acasă la Campbelli i-a lăsat mască pe părinţii jucătorului. „Cînd am văzut cine a venit la noi, pur şi simplu eu şi soţia ne-am pierdut graiul. S-a strîns toată lumea din jur în cîteva minute. Au apărut din pămînt şi jurnalişti, operatori, cameramani. Dar discuţiile le-am purtat fără coadă după noi. În 20 de minute fiul meu avea acordul familiei de a pleca la Londra. Doamna preşedinte ne-a spus că sîntem o ţară mică şi dacă avem ocazia să putem face să se vorbească în lume despre Costa Rica prin sport, nu avem voie să împiedicăm astfel de afirmare. S-a angajat ca guvernul să urmărească îndeaproape tot ce va face Joel în Anglia, pentru a-i sări în ajutor dacă avea nevoie de ceva”. Numai că după ce Campbell a semnat contractul cu Arsenal – „cea mai importantă şi mai fericită zi din viaţa mea”, spune el – a venit dezamăgirea de proporţii. Conform legislaţiei sportive din Marea Britanie fotbalistul nu îndeplinea condiţiile primirii permisului de muncă, neavînd nici un meci jucat la prima reprezentativă a ţării sale. Abia în 2013 i s-a acordat acest permis. Şi a început drumul împrumuturilor. În trei ani a bifat trei ţări, trei campionate, trei echipe, trei stiluri de viaţă complet diferite.

Mama şi iubita Fernanda sînt îngerii păzitori

Joel a fost foarte dezamăgit la început pentru faptul că nu poate arăta ce poate la Arsenal. Era hotărît să demonstreze că merită să facă parte din lotul londonezilor, dar Arsene Wenger i-a spus că lamentările nu au rost şi că pînă la obţinerea permisului de muncă trebuie să joace în altă parte, să o facă bine şi să forţeze convocarea la echipa mare a ţării sale. Fiind bun prieten cu antrenorul de la clubul francez de primă ligă Lorient, Christian Gourcuff, tatăl cunoscutului internaţional Yoann Gourcuff, Wenger a aranjat ca Joel să meargă sub formă de împrumut. „Bun atacant, explozie pe momentul pasei în adîncime, abilitate tehnică şi simţul porţii” – au fost caracterizările lui Gourcouff senior după ce l-a văzut pe costarican la antrenamente. Odată cu exodul împrumuturilor forţate de lipsa permisului de muncă, Joel Campbell a avut şansa de a merge peste tot însoţit de doi îngeri păzitori. Unul este mama Roxana şi al doilea se numeşte Maria Fernanda Cascante şi a fost de la bun început, de pe la vîrsta de 16 ani, marea iubire a jucătorului. „Joel e un băiat adorabil. Părinţii l-au crescut cu mare atenţie şi el nu a dezamăgit pînă acum, deşi e foarte tînăr. Sîntem foarte fericiţi împreună şi abia aştept ziua în care ne vom uni oficial viaţa în biserică”, a spus Fernanda,care i-a făcut deja viitorului soţ o mare bucurie. L-a făcut tătic.

Costa Rica's Campbell celebrates with the match ball after scoring against Uruguay during their 2014 World Cup Group D soccer match at the Castelao stadium in Fortaleza

ADVERTISEMENT

Golul dedicat viitorului copil

Joel Campbell este pe cai mari în acest moment. A demonstrat pe unde a fost trimis împrumut, Lorient, Betis Sevilla şi Olympiakos Pireu (cel mai bun parcurs, cu 8 goluri în sezonul trecut) că este un jucător cu adevărat profesionist şi un atacant în care merită mult investit. Acum că are permis de muncă în Anglia, la nici 24 de ore după ce Costa Rica a pus bomba Mondialului să explodeze în splendidul succes cu 3-1 în faţa Uruguayului, Joel a primit vestea mult aşteptată, Arsenal anunţînd că va conta pentru noul sezon pe serviciile sale. Iar la golul înscris (ce-i drept, din ofsaid…) în poarta sud-americanilor a sărbătorit cu deja celebrul gest al purtatului balonului pe sub tricou, sugerînd ideea de purtare a copilului în pîntec de către femeia gravidă, continuat apoi cu alt gest simbolic, al suzetei. Toate acestea ca omagiu pentru darul Fernandei, copilul pe care aceasta îl are ca rod al dragostei lor. „Nimeni nu poate înţelege cît de fericit pot fi. Peste cîteva luni voi auzi gînguritul copilului meu şi asta mă face să mă simt cel mai împlinit om din lume. E adevărat că am numai 21 de ani, dar faptul că în viaţa mea este pe cale să apară şi un copil mă motivează şi mai mult. Voi munci pentru ca acest copil să aibă tot ce îşi va dori, şi la fel mama lui, femeia care m-a împlinit ca bărbat”.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri