News

PSD a depus o moțiune de cenzură contra Guvernului Cîțu. Anca Dragu: ”Așa cum arată acum situația, moțiunea va trece”. Update

PSD a depus, marți, propria moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu.
29.09.2021 | 15:02
PSD a depus o motiune de cenzura contra Guvernului Citu Anca Dragu Asa cum arata acum situatia motiunea va trece Update
ADVERTISEMENT
29-09-2021
12:03

Anca Dragu: ”Așa cum arată acum situația, moțiunea va trece”. Ce va face USR după posibila cădere a Guvernului

Președintele Senatului din partea USR PLUS, Anca Dragu, a declarat, miercuri, că, la cum se prezintă lucrurile în acest moment, șansele ca Guvernul Cîțu să pice la moțiune sunt foarte mari.

”Aşa cum arată acum situaţia şi dacă vedem declaraţiile tuturor jucătorilor pe scena politică, da, moţiunea va trece”, a declarat Anca Dragu, miercuri la Senat.

Pusă să explice următorii pași ai USR PLUS în cazul căderii Executivului, aceasta a spus că după acest posibil eveniment ”trebuie reluate discuțiile” cu PNL.

”Da. În momentul în care Guvernul pica prin moţiune de cenzură, trebuie reluate discuţiile. Şi atunci aceste discuţii pot duce, nu ştiu, pot fi tot felul de soluţii la aceste discuţii. Dar, cu siguranţă, USR rămâne ferm pe principiile pe care le-a enunţat până acum, rămâne ferm pe programul de reforme”, a spus Dragu.

29-09-2021
04:50

Dacian Cioloș anunță că USR PLUS va vota moțiunea PSD contra Guvernului Cîțu

Partidul Social Democrat primește vești bune, cu o săptămână înainte de votul moțiunii de cenzură depuse marți contra Guvernului Cîțu.

Co-președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, spune că formațiunea din care face parte va vota orice moţiune de cenzură pentru demiterea guvernului Cîţu, inclusiv una de la PSD.

”Votăm orice moțiune care poate să scurteze această agonie a premierului Cîțu, care este terminat ca premier. El se comportă ca și cum ar avea majoritate în Parlament, pune condiții. Îi reamintesc că nu a câștigat alegerile, care să-i permită să invită partide la guvernare.

Noi vrem să rezolvăm problema asta cât mai repede. Problema putea fi rezolvată dacă PSD și PNL nu făceau acest joc în Parlament, în birourile permanente. S-au asociat pentru a amâna această moțiune. Problema putea fi rezolvată de câteva săptămâni. Totul s-a învârtit în ultimele săptămâni în jurul congresului PNL”, a declarat Cioloș la B1TV.

28-09-2021
13:43

Moțiunea PSD va fi citită joi și votată marți

Moțiunea de cenzură a PSD a fost cea acceptată în Parlament, în urma dezbaterilor Birourilor Permanente Reunite. Documentul va fi citit joi, iar moțiunea va fi votată marți, a anunțat Anca Dragu, președintele Senatului.

„Vom avea joi citire și marțea viitoare dezbatere și vot. PSD și-a susținut moțiunea depusă de ei și nu au vrut să voteze pentru moțiunea depusă de noi.

Noi vom vota prima moțiune care vine la dezbatere și la vot, pentru că nu mai putem continua cu acest guvern, cu premierul Cîțu”, a spus Anca Dragu.

Despre faptul că moțiunea USR PLUS nu a ajuns la vot, președinta Senatului a spus că:

„Este o încălcare a Constituției, mesajul e clar în comunicatul CCR, procedura privind moțiunea de cenzură trebuie să continue, că se încalcă altfel articolul 113 din Constituție”, a mai precizat aceasta.

Decizia a stârnit revoltă și pentru vicepreședintele Camerei Deputaților. Iată ce a transmis Cristina Prună pe rețelele de socializare:

”Un nou abuz PSD – PNL: Votul în plen pe moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS tocmai a fost respins de către Birourile parlamentare reunite. Au călcat în picioare și decizia de azi a CCR. Moțiunea PSD va fi citită joi la 14:00 și votată marțea viitoare la 12:00. Am susținut această propunere. Guvernul Cîțu va pleca”, a transmis Cristina Prună, vicepreședintele Camerei Deputaților.

28-09-2021
12:03

Birourile permanente ale Parlamentului decid marți calendarul moțiunii de cenzură a PSD

Marți, la ora 15:30, Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au fost convocate pentru a discuta calendarul asupra moțiunii de cenzură depusă de PSD, scrie G4Media.

Florin Roman, vicepreşedinte al Camerei, a declarat că în cazul în care este constatat faptul că moţiunea PSD îndeplineşte condiţiile regulamentare de depunere, atunci va fi decis un calendar.

În ceea ce privește continuarea procedurii parlamentare pe cealaltă moțiune de cenzură, depusă de USR PLUS şi AUR, liberalul a precizat că trebuie văzută motivarea Curţii Constituţionale care a admis conflictul juridic între Guvern şi Parlament.

”Din punctul nostru de vedere, nu (moțiunea USR PLUS – AUR nu trebuie să ajungă la vot). CCR ne spune că moțiunea USR PLUS – AUR a fost depusă neregulamentar. În cazul moțiunii PSD, colegii mei studiază acum dacă a fost depusă regulamentar”, a spus Roman în fața presei.

Partidul Social Democrat (PSD) a depus propria moțiune de cenzură contra Guvernului condus de Florin Cîțu.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele formațiunii, a fost cel care a făcut anunțul. Acesta a lansat un nou tir de acuzații la adresa actualului Executiv.

ADVERTISEMENT

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a invitat pe cei de la USR PLUS și AUR să voteze moțiunea pentru ca ”Guvernul Cîțu să plece cât mai repede”.

PSD a depus o moțiune de cenzură contra Executivului Cîțu: ”Vrem ca acest guvern incompetent să plece acasă”

Potrivit spuselor lui Sorin Grindeanu, PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu după ce soarta moțiunii USR PLUS a devenit neclară pe fondul deciziei CCR care a ar fi stabilit că există conflict constituțional între Guvern și Parlament.

ADVERTISEMENT

Prim-vicepreședintele PSD dă asigurări că moțiunea este una legală care dispune de 157 de semnături. De asemenea, Sorin Grindeanu a spus că PSD a avut deja discuții cu AUR.

În ceea ce privește planul pe termen lung, social-democrații spun că văd o singură soluție pentru ieșirea din criză: alegerile anticipate.

ADVERTISEMENT

”PSD a depus moțiunea de cenzură intitulată ”Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”. Vom propune un program pentru citire și pentru vot, astfel încât să facem ca acest guvern incompetent să plece acasă.

CCR a decis că există conflict constituțional între Guvern și Parlament, astfel încât sesizarea Guvernului a fost admisă. Am spus că dacă Curtea va constata un conflict, atunci PSD va depune o moțiune. Asta am făcut. Cealaltă moțiune are probleme

ADVERTISEMENT

Știu că președintele partidului a avut discuții cu președintele AUR și sperăm după masă sau când consideră cei doi președinți să convoace Biroul Permanent, să-l convoace.

Noi am depus o moțiune legală, cu 157 de semnături PSD, care îndeplinește toate condițiile. Dincolo de declarații, știu că e Congres la USR PLUS, știu că e bătălie internă, dar au spus că vor vota moțiunea. Noi am spus că dacă se va ajunge la vot în plen vom vota moțiunea USR AUR. Ne așteptăm la același tratament.

Acest guvern incompetent trebuie să plece acasă, președintele poate catadicsește să intre în rolul de mediator, să cheme partidele la Cotroceni pentru consultări.

Noi vedem o singură soluție, alegeri anticipate.”, a spus Sorin Grindeanu, într-o declarație la Parlament.

Marcel Ciolacu invită USR PLUS și AUR să voteze moțiunea

După anunțul depunerii moțiunii de cenzură, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a invitat ”colegii” din USR PLUS și AUR să se alăture demersului de înlăturare a Executivului Cîțu de la Palatul Victoria.

”Îi invit pe colegii mei de la USR PLUS și AUR să vină să voteze această moțiune. Propunem un calendar strâns: joi citirea moțiunii și luni vot pentru ca Guvernul Cîțu să plece cât mai repede. Nu mai are rost să ne ascundem după o moțiune neconstituțională”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT