News

PSD a pierdut 1,5 milioane de voturi faţă de alegerile din 2016, jumătate din electorat! Liberalii, pe plus față de acum 4 ani

07.12.2020 | 18:50
PSD a pierdut 15 milioane de voturi fata de alegerile din 2016 jumatate din electorat Liberalii pe plus fata de acum 4 ani
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă date oficiale despre cum a reușit să câștige PSD alegerile, deși a pierdut jumătate din electoratul pe care l-a avut la precedentele alegeri parlamentare. Culmea, considerați printre perdanți, liberalii sunt pe plus față de cifrele din 2016.

Este adevărat că după ce s-a tras linie, PNL nu a ieșit bine deloc. A ocupat locul 2, la diferență bună în spatele social democraților care sunt favoriți acum să intre la guvernare.

ADVERTISEMENT

Concret, în 2016, atunci când Liviu Dragnea a orchestrat o adevărată lovitură, PSD a înroșit harta României. Județ cu județ, partidul a câștigat chiar și în fiefuri unde nici măcar nu visau că o pot face.

Cum a câștigat PSD alegerile, deși a pierdut jumătate din voturile pe care le-a avut în 2016

La Camera Deputaților, PSD a primit nu mai puțin de 3.204.864 voturi. Era o victorie uriașă în fața adversarilor. 45 la sută din sufragii și 154 de mandate au făcut diferență fără doar și poate în strategia ulterioară.

ADVERTISEMENT

De asemenea, social democrații au rupt norii și la Senat, acolo unde au strâns 3.221.786 voturi. Au avut o majoritate fără emoții cu 45,68% și 67 de mandate.

Plecând de la aceste cifre, PSD constată acum că are probleme serioase în a-și atrage electoratul. Dacă altădată, bazinul era unul larg, acum, social democrații au câștigat, dar beneficiind mai degrabă de absenteism.

ADVERTISEMENT

Social democrații au ieșit primii, însă au primit votul a doar 1.703.893 de oameni pentru Cameră. Ceea ce înseamnă cu aproape 50 la sută mai puțin față de acum 4 ani de zile când partidul domina alegerile. Și la Senat lucrurile au fost asemănătoare. PSD a primit 1.730.310 de voturi cu aproape un milion și jumătate mai puțin.

Liberalii, pe plus față de alegerile din 2016

În mod surprinzător, considerați printre perdanții alegerilor, liberalii au rămas în nota obișnuită. Au reușit să convingă același număr de votanți, ba chiar cu un plus mic față de anul 2016.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

La Camera Deputaților, PNL a scos atunci 1.412.377 voturi, în timp ce la Senat a adunat 1.440.193. De data aceasta, nu mai puțin de 1.482.309  de oameni au pus ștampila pe sigla PNL pentru Cameră și 1.507.509 la Senat.

De remarcat că și bazinul USR/Plus a crescut ușor. În 2016, alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș a strâns undeva în jurul a 630 de mii de voturi la Camera Deputaților. Acum s-au dus la 902.531, în timp ce la Senat au avut 629.375 în urmă cu 4 ani și 932.235 în prezent.

Cu un traseu bun la locale, cele două partide n-au reușit să-și convingă electoratul să-i salte în calculele pentru guvernare. Dar, cu toate acestea, creștere este evidentă.

Ce s-a întâmplat cu bazinul electoral al PSD-ului

Întrebarea logică este ce anume s-a întâmplat cu bazinul electoral al PSD-ului, cel mai puternic din țară. Atacurile asupra Justiției au îndepărtat fără doar și poate oamenii de acest partid. Vă readucem aminte că după alegerile parlamentare din 2016, Partidul Social Democrat a creat o coaliție de guvernare împreună cu ALDE.

Cele două mai învingătoare l-au propus premier pe Sorin Grindeanu. La scurt timp de la investire, guvernul a început un proiect de modificare a Codului Penal privind amnistia și grațierea. A fost începutul sfârșitului pentru PSD, deși meciul s-a jucat până în ultima clipă.

Comanda lui Liviu Dragnea a declanșat protestele anticorupție, proteste care s-au extins la nivel național și au atins la apogeu numărul de 600.000 de manifestanți. Astfel, în luna februarie, partidele de opoziție au depus o moțiune de cenzură. Aceasta nu a strâns numărul necesar de voturi.

Nu s-a terminat aici! În luna iunie a escaladat un conflict între președintele PSD, Liviu Dragnea, și primul-ministru. Liviu Dragnea i-a cerut în mod repetat demisia acestuia, dar Sorin Grindeanu nu a dat niciodată curs. Prin urmare, Partidul Social Democrat și ALDE și-au retras sprijinul politic, iar aproape tot cabinetul de miniștri, cu excepția ministrului Comunicațiilor, și-a depus demisia.

Trei premieri, atacul asupra Justiției și vina aruncată pe statul paralel

A avut loc o nouă moțiune de cenzură, iar guvernul Grindeanu a fost înlocuit cu guvernul Mihai Tudose. Nici acesta nu a rezistat prea mult și Liviu Dragnea a venit cu a treia propunere în fața lui Klaus Iohannis. A fost numită Viorica Dăncilă în funcția de premier.

Oamenii strâmbau din nas și deciziile nu tocmai inspirate luate social democrați au făcut ca partidul să piardă teren evident. Nici eterna vină aruncată în cârca unui invizibil stat paralel nu a mai mers și electoratul a sancționat.

Mai mult de atât, raportul de forțe s-a schimbat total în urma alegerilor europarlamentare. Atunci, votanții s-au îndreptat către spectrul politic de dreapta și PNL, alături de USR/Plus au reușit să-și asigure locuri fruntașe.

Când a început declinul PSD-ului

A doua zi după alegerile europarlamentare, PSD-ul s-a cutremurat din temelii. Liderul Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Decizia de atunci a fost dată de un complet format din 5 judecători. Patru au fost pentru condamnare -Rodica Aida Popa, fost vicepresedinte al Inaltei Curti, Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera si Simona Encean, iar cel de-al cincilea judecator- Alexandra Iuliana Rus, a fost pentru rejudecarea intregului dosar.

Dragnea a fost acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman, funcție pe care a ocupat-o din 2000 până în 2012, respectiv de președinte al PSD Teleorman, i-ar fi determinat pe șefii Direcției de Protecție a Copilului Teleorman să le angajeze fictiv și să le mențină în funcții pe două membre PSD

Pentru că acestea nu au dat nici măcar o zi pe la birou, deși aveau contract de muncă, statul a fost prejudiciat cu 108.612 de lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit.

A urmat o reorganizare în PSD, Viorica Dăncilă a preluat frâiele, a rupt alianța cu ALDE și a condus până după alegerile prezidențiale pe care le-a pierdut fără drept de apel.

ADVERTISEMENT