News

PSD a sesizat CCR în legătură cu prelungirea mandatelor interimare ale șefilor TVR și Radio

Parlamentarii de la PSD au înaintat, joi, către Curtea Constituțională o sesizare cu privire la extinderea conducerii interimare a serviciilor publice de radio și televiziune.
28.10.2021 | 16:56
PSD a sesizat CCR in legatura cu prelungirea mandatelor interimare ale sefilor TVR si Radio
ADVERTISEMENT

Membrii Senatului au aprobat, în ședința de miercuri, OUG 89/2021, prin care se propune soluționarea situației legate de continuitatea conducerii provizorii pentru cele două instituții publice de radio și televiziune, în situația în care se încheie mandatele întocmite prin deciziea Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților. Au fost 69 de voturi pentru și 60 împotrivă.

De ce a decis PSD sesizarea CCR?

Propunerea a fost adoptată împreună cu un amendament potrivit căruia „în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii”.

ADVERTISEMENT

„Luând act de faptul că în prezent nu există un cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi televiziune, în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se impune completarea în consecinţă a prevederilor art. 46 din Legea 41/1994, în sensul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează, ca urmare a ajungerii la termen, mandatul directorului general interimar se prelungeşte pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de administraţie, dar fără a depăşi cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului”, după cum se arată în expunerea de motive.

Liderul PSD din Senat: Este ”probabil neconstituțional”

Lucian Romașcanu, liderul grupului PSD din Senat, a afirmat pe parcursul dezbaterilor că amendamentul agreat de comisia de specialitate nu oferă niciun fel de termen exact și că este “probabil neconstituțional”, subliniind că PSD va vota împotrivă.

ADVERTISEMENT

„A face un amendament care nu dă un termen precis este probabil neconstituţional şi vom analiza contestarea la Curte (n.r. – Curtea Constituţională) a acestei legi de aprobare a ordonanţei. Incompetenţa dusă la extrem a actualului Guvern şi a actualei majorităţi parlamentare n-au fost în stare să ducă la capăt o procedură de numire a conducerilor acestor instituţii, cum este cazul şi Institutului Cultural Român (ICR), care a beneficiat de incompetenţa crasă a ministerelor şi au lăsat în aprilie, fără conducere, ICR. Este un abuz extrem de periculos, analizăm dacă îl vom contesta la Curte (…). Conducerea TVR va putea funcţiona prin Comitetul director, iar ordonator de credite cred că va putea deveni directorul economic”, a menționat Lucian Romaşcanu.

Romaşcanu: Va duce la ”creşterea gradului de politizare”

De asemenea, a criticat proiectul de lege menit să schimbe legislația referitoare la SRTV și SRR, aflată la Camera Deputaților, care va duce la o “creşterea gradului de politizare” la nivelul conducerii celor două instituții media.

ADVERTISEMENT

„Ca un mesaj pentru viitor, legea care circulă acum prin Parlament, pentru a o înlocui pe celebra 41, este foarte proastă şi ea. Şi dacă punem peste faptul că nu este bună pe acela de creştere iarăşi a gradului de politizare a conducerii TVR şi Radio, această lege va trebui să fie respinsă în Parlament. Ea a fost modificată, există în Camera Deputaţilor, s-a preferat o altă formulă prin care şi directorii executivi, directorii generali, care se separă de preşedinte ca funcţii, devin titulari de sinecuri politice. În loc de doi oameni numiţi politic vom avea patru. Vom lupta ca acea lege să cadă şi vom vota contra acestui amendament, care este, în viziunea noastră, neconstituţional”, a menţionat Romaşcanu.

Replica conducerii grupului parlamentar PNL

Drept răspuns, senatorul Daniel Fenechiu, președintele grupului parlamentar al PNL, a afirmat faptul că adoptarea acestui proiect de lege rămâne unica cale de a debloca starea de fapt în care se găsește managementul acestor instituții.

ADVERTISEMENT

„Reglementarea este necesară, vreau să-i reamintesc domnului Romaşcanu că, potrivit unui principiu de drept, interimarii nu pot mandata pe nimeni. Această speţă am mai avut-o în urmă cu câţiva ani de zile şi lucrurile au fost blocate. Singura soluţie pentru a debloca această situaţie în care se găsesc TVR-ul şi Radioul este adoptarea acestui proiect de lege”, a precizat Fenechiu.

UDMR: Adoptarea acestui proiect de lege este datoria tuturor parlamentarilor

Turos Lorand senator UDMR și liderul grupului din Parlament, precizează în intervenția sa că adoptarea acestui proiect de lege este datoria tuturor parlamentarilor. Referitor la proiectul de lege introdus de Guvern cu privire la aprobarea OUG nr. 89/2021 privind completarea art. 46 din Legea 41/94 pentru organizarea și funcționarea SRTV și SRR, aparține clasei de legi cu caracter organic, Senatul având putere decizională.

„Această modificare a ordonanţei prin legea de adoptare este necesară, e o situaţie pe care trebuie să o rezolvăm, practic, de pe o zi pe alta. În ceea ce priveşte responsabilitatea Parlamentului în a rezolva această situaţie, conform legii, prin numirea Consiliului de Administraţie, respectiv, preşedinte – director general, cred că cu toţii avem această responsabilitate, inclusiv colegii din opoziţie. Eu cred că, în loc să găsim probleme politice, să ne aşezăm cu toţii la masă şi, aşa cum aţi propus, domnule Romaşcanu, iniţierea procedurii privind numirea conducerii ICR, putem împreună să declanşăm procedura de numire a membrilor CA din SRR şi SRTV”, a menționat senatorul.

ADVERTISEMENT