News

PSD a uitat timp de 8 ani să plătească factura către un distribuitor de energie deși primește zeci de milioane de euro pe an de la buget

Partidul Social Democrat a fost executat silit de o companie de distribuție a energiei electrice din cauza unor facturi neachitate de acum 8 ani.
17.09.2022 | 09:07
PSD a uitat timp de 8 ani sa plateasca factura catre un distribuitor de energie desi primeste zeci de milioane de euro pe an de la buget
Maarian Oprișan, fost președinte al Consiliului Județean, a fost și la conducerea PSD Vrancea / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Compania Distribuție Energie Electrică România SA sucursala Focșani încearcă de 8 ani să recupereze o creanță de la PSD Vrancea, după ce organizația a refuzat să achite suma respectivă, prevăzută în contract.

PSD executat silit pentru o factură neachitată de organizația Vrancea

În timp ce politicienii aflați la putere încearcă să convingă populația să reducă din consum și să-și achite facturile la timp pentru a reduce din riscurile unei crize energetice majore, PSD ”a uitat” să achite o factură emisă de o companie de distribuție care, culmea, aparține tot statului român.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii august, Judecătoria Focșani a admis cererea de încuviințare a executării silite a debitorului Partidul Social Democrat, pentru suma de 5.391,21 de lei, pe care o datorează companiei Distribuție Energie Electrică România SA – sucursala Focșani, urmând ca ulterior să se recupereze și cheltuielile de judecată.

PSD Vrancea a transformat stâlpii de electricitate în panotaj electoral

FANATIK a aflat că suma provine dintr-un contract încheiat de cele două părți la data de 16 octombrie 2014 și reprezintă contravaloarea pentru utilizarea temporară a stâlpilor de electricitate, pentru ca pe acestea să poată fi amplasate bannere și panouri de afișaj electoral.

ADVERTISEMENT

Suma convenită a fost de 7.091,21, pe care PSD Vrancea nu a achitat-o până în 2016, atunci când compania de stat a apelat la justiție pentru a-și primi banii.

Interesant este că în instanță, PSD Vrancea, deși a recunoscut creanța, a cerut ca acțiunea să fie respinsă pentru că organizația județeană nu are personalitate juridică. Argumentul a fost respins, iar pe 5 septembrie 2016, magistrații au obligat PSD să plătească respectiva sumă, la care se mai adăugau 200 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

ADVERTISEMENT

Social-democrații nu au achitat întreaga sumă nici până în 2022, așa că societatea a fost nevoită să apeleze la un executor judecătoresc.

Partidul Social-Democrat a primit subvenții de 18 milioane de euro, în 2021

Statul român subvenționează activitatea partidelor politice prin intermediul Autorității Electorale Permanente cu sume care pot ajunge la 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Principalul criteriu de acordare a subvențiilor este numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaților și Senat.

ADVERTISEMENT

Astfel, cu cât partidul este mai bine reprezentat în parlament, cu atât subvenția va fi mai mare. În 2021, PSD a încasat peste 90 de milioane de lei (18 milioane euro) de la bugetul de stat. Din acești bani, PSD și-a decontat cheltuielile administrative și pe cele legate de propagandă politică. În cazul campaniilor electorale, AEP returnează inclusiv sumele provenite din contribuții private.

FANATIK a solicitat organizației Vrancea a Partidului Social Democrat o poziție oficială în legătură cu litigiul pe care-l are cu distribuitorul de energie, însă nu a primit niciun răspuns până la momentul publicării acestui articol

Distribuție Energie Electrică România are datorii de 2,9 miliarde de lei

Distribuție Energie Electrică România SA este o companie de stat deținută integral de Societatea Energetică Electrica SA, cu o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de lei, o pierdere de 140,6 milioane lei și datorii de 2,9 miliarde lei.

La rândul ei, compania Electrica SA are ca acționar majoritar Statul Român (49%) și a avut, în 2021, un profit net de aproape 322 milioane lei, datoriile ajungând la 170,6 milioane lei.

PSD a avut probleme și cu sediul din Vrancea

PSD Vrancea a mai trecut printr-un scandal, la începutul acestui an, atunci organizația a fost somată să părăsească imobilul din strada Republicii nr 13, o clădire istorică în care social-democrații plăteau o chirie modică, de doar 1 euro/mp. Conform G4media, chiria fusese stabilită de CJ Vrancea, pe vremea când președinte era Marian Oprișan.

Consiliul Județean a refuzat să mai prelungească contractul de închiriere, după ce la conducerea instituției a ajuns liberalul Cătălin Popa, iar PSD s-a văzut nevoit să-și facă bagajele.

De asemenea, un control al Curții de Conturi a scos la iveală că 6 senatori și deputați vrânceni aveau birourile parlamentare în sediul de partid și au beneficiat de servicii de pază plătite din bani publici. CJ Vrancea încearcă acum să recupereze sumele respective în instanță.

ADVERTISEMENT