Florin Barbu, ministrul PSD al Agriculturii, a participat la Congresul European al Fremierilor, cea de-a 11-a ediție, care se desfășoară la București, ocazie cu care a cerut un referendum european prin care Politica Agricolă Comună (PAC) să rămână separată față de alți bani europeni alocați țărilor blocului comunitar, după 2027.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a cerut, la cea de-a 11-a ediție a Congresului European al Fermierilor, eveniment care se desfășoară la București și care reunește sute de fermieri reprezentativi din UE, să fie organizat un referendum în ce privește Politica Agricolă Comună (PAC), după 2027, astfel încât ea să rămână fundamentată pe cei doi piloni majori să fie separată de alte fonduri UE.
„Demersul Ministrului social democrat reconfirmă faptul că agricultura reprezintă o prioritate a angajamentului Guvernului condus de Marcel Ciolacu de a găsi mereu soluții benefice pentru agricultorii români”, subliniază PSD.
La acest congres, Florin Barbu a spus că cei care beneficiază de subvenții sunt care trebuie să hotărască privind viitorul lor, lansând o propunere a referendumului pe această temă, în momentul în care Comisia Europeană intenționează să intregreze, din 2017, Politica Agricolă Comună în fondurile totale alocale fiecărei țări membre.
„Am lansat către preşedintele COPA-COGECA o provocare: realizarea în comun a unui referendum. Practic, fermierii trebuie să dea un vot clar pe acest referendum, astfel încât Politica Agricolă Comună să rămână separat faţă de alte fonduri care sunt alocate fiecărui stat, după anul 2027. Vrem să menţinem cei doi piloni, FEADR şi FEGA, respectiv partea de investiţii în agricultură, dar şi partea de plăţi directe în agricultură”, a declarat Florin Barbu.
Florin Barbu a declarat că, dacă acest demers pe lângă COPA-COGECA (organizațiile agricole care reprezintă agricultorii europeni) nu se va solda cu o decizie, va cere să fie organizat un referendum în România, al cărui rezultat să fie prezentat Consiliului de miniștri Agrifish.
„În cazul în care nu se va lua o decizie la nivel de COPA-COGECA, săptămâna viitoare voi solicita şi voi avea o întâlnire cu formele asociative din agricultura din România, dar şi cu persoanele juridice independente pentru realizarea acestui referendum în România. Eu voi merge în Consiliul Agrifish cu votul direct al fermierilor, astfel încât Politica Agricolă Comună în Uniunea Europeană să rămână şi după 2027 aşa cum a fost până acum, separat de alte fonduri europene şi cu cei doi piloni importanţi: FEADR pentru dezvoltarea sectorului vegetal, zootehnic, industria alimentară şi FEGA pentru plăţi directe pe suprafaţă”, a spus Florin Barbu.
„Propunerea de organizare a acestui referendum continuă demersurile Ministrului Agriculturii, Florin Barbu, la nivel european pentru susținerea fermierilor români. Recent, Comisia Europeană a dat undă verde propunerii ministrului social democrat de a crește avansul din subvențiile europene de la 50% la 70%, în această toamnă, pentru a-i ajuta să facă față contextului dificil al acestui sector, amplificate de seceta din acest an”, potrivit PSD.
Florin Barbu, mai subliniază social-democrații, a adus în fața Comisiei Europene mai multe cereri ale fermierilor din România, între care extinderea Cadrului Temporar de Criză și Tranziție în sectorul agricol, pe fondul dificultăților generate de războiul din Ucraina.
„Acesta a pus în atenția Executivului european și alte solicitări ale fermierilor români, între care cele legate de prelungirea perioadei și creșterea plafonului cadrului temporar de criză ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și majorarea sprijinului și suplimentarea plafonului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol”, arată PSD.
Totodată, în dialogul permanent cu Comisarul European pentru Agricultură a supus atenției acestuia măsuri de amplificare și eficientizare a Politicii Agricole Comune (PAC), dar și altele care vizează legislația și normele impuse la nivel european pentru sectoare specifice ale agriculturii”, potrivit social-democraților.
„PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri”, subliniază PSD.
Material realizat cu sprijinul PSD- CMF 31240010