News

PSD anunță că prețul gazelor s-a ieftinit cu 20%. ”Măsura de plafonare dă rezultate”

PSD anunță că măsura de plafonare a prețurilor la gaze și energie ”a dat rezultate”, astfel că prețul gazelor s-a ieftinit cu 20% în ultima lună.
09.05.2024 | 10:32
PSD anunta ca pretul gazelor sa ieftinit cu 20 Masura de plafonare da rezultate
Măsura PSD de plafonare dă rezultate, prețul gazelor s-a ieftinit cu 20% în ultima lună. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Luna aprilie a înregistrat o scădere record de 20% a prețului final la gaze, potrivit sumelor facturate de cel mai mare producător de gaze din România, Engie. Așadar, în luna aprilie prețul final a fost de 0,23 lei/kWh, cu 20% mai mic față de luna martie.

Măsura PSD de plafonare dă rezultatele dorite, astfel că prețul gazelor s-a ieftinit

Asta, în contextul în care prețul maxim plafonat, conform deciziei Executivului, nu poate depăși 0,31 lei/kWh. Guvernul PSD a introdus plafonarea prețurilor la gaze și energie pentru proteja consumatorii vulnerabili, după cum anunță chiar reprezentanții partidului.

ADVERTISEMENT

”Plafonarea prețurilor la gaze și energie, introdusă de Guvernul PSD, a avut drept scop protejarea consumatorilor vulnerabili. La calcularea prețurilor plafonate s-a tinut cont de o echivalare aproximativă a nivelului de consum pe gospodărie cu nivelul de venit al membrilor familiei”, au transmis reprezentanții PSD.

Ordonanța plafonării prețurilor la gaze și energie a fost prelungită printr-un anunț al Executivului condus de Marcel Ciolacu, mai exact pe 28 martie 2024. Această plafonare rămâne în vigoare până în 31 martie 2025.

ADVERTISEMENT

Plafonarea prețurilor la energie și gaze a fost alegerea corectă

Plafonarea prețurilor la energie și gaze a fost decisă în contextul în care prețurile ”explodaseră” imediat după începerea războiului din Ucraina. ”Menținerea prevederilor Ordonanței pentru următorul an a venit și cu noi modificări în sprijinul consumatorilor.

Până la 1 aprilie, producătorii români de gaze erau obligați să asigure resurse pentru consumul populației la prețul de 150 de lei/MWh, iar marja fixă a furnizorului a fost de 12 lei/MWh. Ulterior acestei date, conform noii legi, prețul de 150 de lei/MWh a scăzut la 120 de lei/MWh, iar componenta de furnizare a crescut de la 12 la 15 lei/MWh.

ADVERTISEMENT

Toate aceste măsuri au scopul de a reduce semnificativ prețurile facturilor la gaze și în următoarele 12 luni, efect care deja se simte în buzunarele românilor”, au mai transmis cei din PSD, dând asigurări că populația nu are motive de îngrijorare.

Marcel Ciolacu anunță că Guvernul a alocat 500 de milioane de lei pentru plafonare

Într-o ședință de Guvern, liderul PSD Marcel Ciolacu anunța că Guvernul a alocat 500 de milioane de lei pentru a compensa costurile plafonării pentru clienții casnici. Îngrijorarea nu mai e atât de mare în Europa ca și iernile trecute, când vine vorba de costul energiei sau al gazelor, însă liderii rămân în continuare precauți, mai ales că războiul este la graniță.

ADVERTISEMENT

Am văzut zilele acestea o intensă dezbatere europeană despre ce se va întâmpla cu gazele iarna viitoare. Vreau să fiu foarte clar: noi vom continua mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze cel puţin până în primăvara lui 2025! De altfel, azi alocăm 500 de milioane ca să compensăm costurile plafonării pentru clienţii casnici”, declara Marcel Ciolacu.

Material susținut de PSD

ADVERTISEMENT