Alegeri 2024

PSD: Bugetul agriculturii a ajuns la 2% din PIB sub guvernul Ciolacu. Este o premieră a ultimilor 34 de ani

PSD: „Guvernul Marcel Ciolacu înregistrează cel mai mare sprijin acordat producătorilor agricoli în ultimii 34 de ani”. Buget de 2% din PIB
20.06.2024 | 18:48
PSD Bugetul agriculturii a ajuns la 2 din PIB sub guvernul Ciolacu Este o premiera a ultimilor 34 de ani
PSD subliniază măsurile de ajutor pentru agricultori luate de premierul Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos, Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Guvernul Marcel Ciolacu acordă cel mai mare buget pentru producătorii agricoli din ultimii 34 de ani, care ajunge astfel la 2% din PIB, potrivit PSD. Programele de ajutor pentru fermieri au totalizat 3,2 miliarde de euro în ultimul an, afirmă social-democrații.

„47 de programe și măsuri de sprijin pentru fermieri”

În premieră, bugetul pe care Guvernul Marcel Ciolacu îl acordă sectorului agricol a ajuns la 2% din PIB al țării, afirmă social-democrații. PSD subliniază și programele și măsurile luate în sprijinul fermierilor români.

ADVERTISEMENT

„Este pentru prima dată când bugetul acordat agriculturii de către Guvern ajunge la 2% din PIB. Executivul condus de Marcel Ciolacu a alocat în ultimul an, prin cele 47 de programe și măsuri de sprijin pentru fermieri, un total de 3,2 miliarde de euro, bani care au intrat în conturile acestora”, potrivit social-democraților, care enumerează programe de succes precum InvestAlim, Rabla Tractoare și Rural Plus.

„Rabla pentru tractoare”, premieră a lui Ciolacu

Luna trecută, la 30 mai, premierul anunța în ședința de Guvern că programul „Rabla pentru tractoare” va primi, în premieră, o finanțare via Administrația Fondului de Mediu (AFM), care se traduce printr-un ajutor guvernamental (nerambursabil) de până la 20.000 de euro pentru fermieri.

ADVERTISEMENT

„Astfel va fi susținută atât producția internă de tractoare, dar și tinerii fermieri aflați la început de drum, a declarat premierul.Creditele avantajoase vor fi acordate fermierilor printr-un program cu valoare totală de 500 de milioiane de lei”, potrivit social-democraților.

Succesul INVESTALIM

Programul INVESTALIM a fost unul de succes, chiar din prima zi în care au fost depuse dosarele, arată PSD. Acest program, care este derulat de Ministerul Agriculturii, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, este destinat susținerii și dezvoltării industriei alimentare. Prin acest program, vor fi modernizate și înființate noi unități de procesare în sectorul industriei alimentare.

ADVERTISEMENT

„Programul este alocat pentru perioada 2023-2026 cu un buget total de 590 de milioane de euro și încă de la deschidere a înregistrat 49 de solicitări în valoare totală de 613 milioane de euro. Lucru ce arată atât interesul fermierilor pentru dezvoltare, cât și nevoia de astfel de investiții în capacitățile de procesare”, afirmă social-democrații.

În privința schemelor de ajutor  de la stat pentru crescătorii de păsări și porci, PSD arată că aceștia „au beneficait de scheme de ajutor de stat de 1 miliard de lei pentru porci, respectiv 409 milioane de lei pentru păsări. Au fost create astfel 25 de ferme noi pentru creșterea de porci – 45.000 de capete și 38 de ferme noi pentru creșterea de păsări – 9 milioane de capete”.

ADVERTISEMENT

„Energie verde” pentru agricultură

În privința surselor regenerabile pentru producerea de „energie verde” pentru agricultură, social-democrații amintesc că, anul trecut, ministul Agriculturii, Florin Barbu, a semnat pentru aprobarea Schemei de sprijin de la stat pentru investiții în capacități noi de producere a energiei cu ajutorul surselor regenerabile pentru „autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare”.

„Programul ’Zero lei la utilități prin Energie verde in ferme’ a avut un buget consistent, de 500 de milioane euro, fiind depuse 1331 de cereri. Iar programul ’Energie verde pentru irigații’, care prevede panouri fotovoltaice pe canalele de irigații, un  buget de 267 milioane euro”, arată PSD.

Totodată, social-democrații menționează și programul de garanții de stat Rural Plus, pentru credite bancarare acordate fermierilor „În aprilie 2024 Guvernul a aprobat și programul Rural Plus, ajutor de stat pentru antreprenorii din agricultură, prin care fermierii pot accesa până la finalul lunii iunie credite garantate de stat în limita a două milioane de euro”, potrivit PSD.

ADVERTISEMENT