News

PSD cere modificarea regulilor europene în favoarea sectorului zootehnic național. Susținere puternică arătată pentru fermierii români

Cum vrea Guvernul lui Ciolacu să sprijine fermierii români care au raportat un declin al efectivelor de animale în România
26.06.2024 | 15:07
PSD cere modificarea regulilor europene in favoarea sectorului zootehnic national Sustinere puternica aratata pentru fermierii romani
Guvernul lui Ciolacu chimbări în regulamentul european pentru a sprijini fermierii români. Sursa foto: Colaj foto / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

PSD vrea să sprijine cu fermitate fermierii din România și cere modificarea regulamentelor europene pentru a favoriza sectorul zootehnic național.

PSD solicită schimbări în regulamentul european pentru a sprijini fermierii români

Pe 24 iunie, România a adresat o solicitare Comisiei Europene de a schimba regulamentul privind politicile agricole comune pentru a permite fermierilor români să achiziționeze animale de reproducție.

ADVERTISEMENT

La Consiliul AgriFish, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a propus modificarea Regulamentului 2115/2023 pentru a facilita accesul fermierilor români la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Mă bucur că propunerea noastră a primit sprijinul a unei părţi importante a colegilor  mei miniştri din statele membre. De asemenea, am solicitat în cadrul Consiliului AgriFish includerea în documentul de sinteză al Preşedinţiei Consiliului a principiului de convergenţă pentru plăţile directe acordate fermierilor”, a declarat ministrul Barbu. El a subliniat necesitatea echilibrului în plățile acordate producătorilor pentru a oferi șanse egale tuturor fermierilor europeni.

ADVERTISEMENT

Scăderea numărului de animale în România

Statisticile Eurostat pentru 2023 arată un declin continuu al numărului de animale în România. Comparativ cu ultimul deceniu, bovinele au înregistrat o scădere de 5%, porcinele cu 6%, ovinele cu 9%, iar caprinele cu 15%. În 2023, numărul de suine a fost de 3,2 milioane, cu 128.000 mai puțin decât în 2022, iar efectivul de bovine a scăzut cu 17.000 față de anul precedent.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu se concentrează pe îmbunătățirea facilităților pentru sectorul agricol reproductiv și sprijinirea producătorilor români.

ADVERTISEMENT

Executivul a implementat diverse politici pentru a încuraja producția autohtonă, inclusiv schema de ajutor de stat „Creditul fermierului”, care alocă 815,5 milioane de lei pentru credite cu dobândă fixă de 1,95%. De această măsură beneficiază 3.500 de fermieri, fiecare primind ajutoare de până la 280.000 euro pe o perioadă maximă de 60 luni.

Măsuri suplimentare pentru sprijinirea agriculturii

Alte măsuri adoptate includ subvenționarea energiei electrice pentru irigații cu până la 50%, echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1, înmatricularea utilajelor agricole la primărie fără CIV și ITP, și actualizarea subvenției la motorină pentru reducerea costurilor cu 25%. Ministerul Agriculturii a dispus 270 milioane de lei pentru a subvenționa acciza la motorina care se folosește în agricultură.

ADVERTISEMENT

În plus, în 2024, Executivul a dat undă verde pentru o schemă de ajutor de stat de peste 79 milioane lei pentru sprijinirea crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și bubalinelor.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”