Alegeri 2024

PSD cere o reducere cu 50% din tarifele serviciilor de apă/salubrizare pentru locuitorii din Munții Apuseni

PSD, proiect de lege pentru reduceri de 50% din taxa pentru apă/salubrizare pentru locuitorii din Munții Apuseni, la fel ca în Rezervația Biosferei Delta Dunării
06.05.2024 | 21:46
PSD cere o reducere cu 50 din tarifele serviciilor de apasalubrizare pentru locuitorii din Muntii Apuseni
Social-democrații invocă dreptul locuitorilor din Apuseni de a beneficia de aceleași scutiri ca cei din Rezervația Biosferei „Delta Dunării” / Foto: Inquam Photos, Raul Stef
ADVERTISEMENT

Parlamentari PSD au depus la Senat un proiect legislativ care acordă reduceri de 50% din taxa pentru serviciile publice de apă și salubrizare pentru consumul casnic și locuitorilor din Munții Apuseni, nu numai celor care trăiesc în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.

Reduceri și în Apuseni, nu numai în rezervația Deltei Dunării

Deputați PSD au depus la Senat un proiect legislativ care acordă reduceri de 50% din taxa pentru serviciile publice de apă și salubrizare, pentru consumul casnic menajer, și locuitorilor din Munții Apuseni, nu numai celor care trăiesc în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.

ADVERTISEMENT

În expunerea de motive se arată că, potrivit OUG 27/1996, doar cei care locuiesc sau lucrează în unele localități din Rezervația Biosferei „Delta Dunării” au parte de astfel de reduceri de 50% din tariful pentru serviciile publice de salubrizare/apă potabilă de la rețeaua publică, destinate consumului casnic din gospodării.

„Persoanele care domiciliază în localităţile din Munţii Apuseni nu beneficiază de aceste reduceri, ceea ce reprezintă o inechitate, iar prezenta lege vine tocmai pentru a o corecta şi pentru a asigura măsuri egale. Acordarea reducerilor de 50% din taxa sau tariful pentru serviciile publice de salubrizare, apă potabilă furnizate din reţeaua publică, destinate consumului casnic menajer, precum şi a apelor uzate şi pluviale, ar putea fi un aspect important care ar putea contribui semnificativ la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale oamenilor din Munţii Apuseni”, precizează deputații PSD.

ADVERTISEMENT

Diferențele de tarif, suportate de la buget

Aceste reduceri de tarife ar putea îmbunătăți bugetul familiilor din Apuseni și reloca cheltuielile spre alte necesități. „Aceste facilităţi fiscale ar putea avea un impact major asupra bugetului familiilor din aceste zone, permiţându-le să economisească bani şi să îşi aloce resursele către alte necesităţi”, potrivit inițiatorilor proiectului.

Parlamentarii PSD precizează că proiectul prevede ca „diferenţele de tarif pentru serviciile privind livrarea apei potabile se suportă de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Tulcea, în cazul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, respectiv de Consiliului Judeţean Alba, Consiliului Judeţean Arad, Consiliului Judeţean Bihor, Consiliului Judeţean Cluj, Consiliului Judeţean Hunedoara, în cazul Munţilor Apuseni”.

ADVERTISEMENT

Oprirea depopulării zonei

Deputaţii PSD arată că aceste măsuri sunt necesare pentru creșterea nivelului de trai a locuitorilor din Munții Apuseni, mai ales în condițiile în care în ultimii ani s-a înregistrat o depopulare acccelerată a zonei, tinerii migrând spre alte zone ale țării, „din cauza lipsei condiţiilor normale de trai, a lipsei infrastructurii rutiere, şcolare, sanitare, precum şi a costurilor ridicate la nivelul gospodăriilor”.

Deputații spun că atât locuitorii din Delta Dunării cât și cei din Muntii Apuseni trebuie să beneficieze de aceste reduceri care pot contribui la dezvoltarea economică și socială a celor două regiuni.

ADVERTISEMENT

„Atât oamenii din Delta Dunării, cât şi cei din Munţii Apuseni, merită să beneficieze de aceleaşi facilităţi fiscale şi reduceri de taxe pentru serviciile publice, pentru a asigura un nivel de trai decent şi pentru a promova dezvoltarea economico-socială a ambelor regiuni”, se arată în expunerea de motive.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni