Institutul Național de Statistică și Eurostat confirmă creșterea consumului privat în România, pe condul creșterii puterii de cumpărare a populației, în urma măsurilor economice luate de Guvernul Marcel Ciolacu, arată PSD.
Datele Institutului Național de Statistică arată că în primele nouă luni ale anului s-a înrgistrat o creștere a volumului cifrei de afaceri în vânzările cu amănuntul cu 8,4%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Eurostat, organismul de statistică a Uniunii Europene, confirmă creșterea vânzărilor din sectorul de retail, România fiind pe locul doi în topul blocului comunitar privind creșterile anuale, potrivit PSD.
„Avansul consumului privat confirmă creșterea puterii de cumpărare a românilor pe fondul politicilor economice și salariale inițiate de PSD și implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu”, potrivit social-democraților.
Creșterea de 8,4% a cifrei de afaceri din vânzările de retail (exceptând comerțul cu autovehicule și motociclete) pe perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, față de perioada similară din 2023 a fost realizată datorită vânzărilor crescute din segmentul produselor nealimentare (+14,2%), din segmentul produselor alimentare, băuturilor și tutunului (+4,1%) și comerțului cu amănuntul al benzinei și motorinei la magazinele de profil (+3,6%).
Așa cum arată social-democrații, datele Institutului Național de Statistică sunt confirmate și de Eurostat, care arată un progres de 10,3% realizat de România comparativ cu luna septembrie 2023, țara noastră clasându-se pe locul doi în privința vânzărilor din segmentul retail. Pe locul întâi la acest capitol se clasează Luxemburg (+13,1%) iar pe locul trei se claseză Croația (+7,1%), în timp ce în Estonia (-4,4%), în Polonia (-3%) și Slovenia (-3%) au fost înregistrate cele mai însemnate scăderi.
Social-democrații afirmă că comerțul în creștere este consecința directă a măsurilor economice implementate de Guvernul Marcel Ciolacu, care au avut ca linie directoare creșterea puterii de cumpărare a cetățenilor. Un exemplu al celui mai mare impact al acestor măsuri a fost nivelul salariului mediu net, care, începând din luna martie, a fost constant la nivelul de peste o mie de euro, dar și recalcularea pensiilor având ca rezultat creșterea veniturilor medii ale pensionarilor la 550 de euro, sau reducerea inflației după plafonarea prețurilor la produse de bază și energie.
„În plus, creșterea economiei și declinul constant al ratei inflației au determinat Bănca Naţională a României (BNR) să ia decizia reducerii dobânzii de politică monetară, concretizată în ieftinirea creditelor pentru populație. Astfel, românii au avut la dispoziție mai mulți bani nu doar pentru un trai mai bun, ci și pentru achiziția de bunuri”, potivit PSD.
Creșterea puterii de cumpărare a populației și a veniturilor reprezintă priorități la nivel național și ele se regăsesc în Programul de Guvernare PSD pentru viitorii patru ani, cu obiectivul ca România să se afle printre primele 45 de țări în ce privește dezvoltarea umană și printre primele 30 de țări în ce privește calitatea vieții, la nivel mondial.
„Până la finalul anului 2029 putem ajunge cu salariul mediu brut la 2.600 de euro pe lună și la un salariu minim brut de 1.300 de euro pe lună, prin mecanismul salariului minim european. De asemenea, în următorii 5 ani vom ajunge la cel puțin 1,5 milioane de contracte de muncă cu o valoare netă de peste 1.500 de euro pe lună. Un alt obiectiv este creșterea pensiei medii la 810 euro până la finalul anului 2029. Pensia minimă va ajunge la 415 euro”, a declarat președintele PSD Marcel Ciolacu.
„PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri”, mai arată PSD.
Partidul Social-Democrat, CMF 31240010