News

PSD, criticat dur de CCR pentru modul în care a vrut să majoreze pensiile cu 40%

22.01.2021 | 19:52
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a României a criticat dur modul în care cei de la PSD au decis să majoreze pensiile, cel puțin din punct de vedere legislativ.

CCR susține că Legea a creat o incertitudine juridică ce afectează dreptul la pensie al cetățenilor, lucru pe care PSD putea să-l evite în această chestiune sensibilă.

ADVERTISEMENT

Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 a creat, din cauza modului defectuos de legiferare, incertiduinea juridică în privința existenței normative a valorii punctului de pensie.

CCR a criticat dur decizia luată de cei din PSD referitor la majorarea pensiilor

CCR arată acest lucru în motivarea hotărârii prin care a admis parțial o obiecție de neconstituționalitate privind actul normativ ridicată de Guvern, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

În cauză, datorită modului defectuos de legiferare, s-a creat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie, ceea ce afectează însuşi dreptul la pensie consacrat de art. 47 alin. (2) din Constituţie. Desigur, ţine de opţiunea legislativă exclusivă a Parlamentului stabilirea valorii concrete a punctului de pensie, însă acesta nu are îndreptăţirea, în niciun caz, să omită menţionarea valorii acestuia în condiţiile în care însuşi calculul pensiei se face prin raportare la valoarea unui punct de pensie. Este un element esenţial al întregului sistem de pensii, fără de care acesta nu ar putea funcţiona”, se arată în motivarea publicată vineri pe site-ul Curţii Constituţionale.

CCR arată că eliminarea din Ordonanța dată de Guvernul Orban a articolelor prin care pensiile erau majorate cu doar 14% creează un vid legislativ, pentru că parlamentarii PSD nu au specificat o nouă valoare a punctului de pensie.

ADVERTISEMENT

În schimb, parlamentarii au eliminat articolele din OUG, presupunând că automat vor intra în vigoare cu o majorare de 40%.

Stabilirarea valorii punctului de pensie nu este doar o chestiune tehnică, crede CCR, ci chiar elementul financiar central al întregului sistem de pensii publice care e bazat pe principiul contributivității, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

„De aceea, în situaţia dată, din cauza modului de reglementare, nu este stabilită nicio valoare a punctului de pensie până la 1 septembrie 2021, ceea ce este inadmisibil prin perspectiva securităţii juridice în materie de pensii”, este menționat în motivarea CCR.

ADVERTISEMENT