Alegeri 2024

PSD nu votează legea care-i permite lui Iohannis să candideze la Senat. USR vrea proiectul respins rapid în Parlament. Un lider liberal cere explicații inițiatorilor. UPDATE

Biroul Permanent Național al PSD s-a reunit luni. Pe agendă a fost și proiectul propus de PNL care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare,
23.09.2024 | 16:59
PSD nu voteaza legea carei permite lui Iohannis sa candideze la Senat USR vrea proiectul respins rapid in Parlament Un lider liberal cere explicatii initiatorilor UPDATE
PSD decide dacă votează legea care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Propunerea de modificare a Legii 208/2015, care ar permite președintelui României să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie, ca independent, pe listele unui partid politic sau ale unei alianțe politice a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul BPN al PSD.

UPDATE. Un vicepreședinte PNL cere explicații de la inițiatorii proiectului de lege: ”Nu a existat o decizie politică în acest sens”

Adrian Cozma, vicepreședinte PNL, afirmă că nu a existat o decizie politică a conducerii partidului pentru amendamentul depus de Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache și că le va cere explicații în ședința BPN al liberalilor de miercuri.

ADVERTISEMENT

„Eu aștept ca cei doi colegi miercuri, în ședința Biroului Politic Național, eu îi voi întreba, să ne explice care a fost raționamentul pentru care au depus acel proiect de lege.

O decizie politică nu a existat în acest sens, să fie clar. BPN, Biroul Politic Național, forul de conducere al partidului, nu a luat o decizie în acest sens”, a declarat Adrian Cozma la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Vicepreședintele PNL a mai precizat că susține revenirea lui Klaus Iohannis în partid după ce acesta își va încheia mandatul de președinte al României.

UPDATE. USR: „Legea lui Iohannis” să fie respinsă rapid în Parlament

Senatorii USR vor ca inițiativa legislativă a PNL să fie discutată şi respinsă rapid de Parlament. Luni, senatorul Narcis Mircescu, liderul grupului USR din Senat, a cerut Biroului Permanent al Senatului suplimentarea ordinii de zi a ședinţei de plen, pentru ca inițiativa liberalilor să fie respinsă luni.

ADVERTISEMENT

Cererea a fost, inițial, votată în unanimitate, inclusiv de senatorii PNL. „Cum parlamentarii PNL au votat fără să știe ce votează, ulterior, în Comitetul Liderilor, senatorii PNL au revenit și cererea a fost respinsă”, a susținut USR într-un comunicat de presă.

„PNL a produs o lege toxică, o lege cu dedicaţie pentru un singur om, ceva ce numai Dragnea a mai făcut. (…) USR va vota împotriva acestei legi şi, în cazul în care va trece, o va ataca la Curtea Constituțională”, a declarat Narcis Mircescu, liderul senatorilor USR.

ADVERTISEMENT

UPDATE. Proiectul PNL, amânat o săptămână

Liberalii au cerul ca proiectul PNL să intre în Comisia juridică peste o săptămână, pentru a da posibilitatea Biroului Electoral Central (BEC) şi Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să clarifice dacă este necesară modificarea legii.

„La solicitarea mea, s-a stabilit termenul de raport săptămâna viitoare, luni, având în vedere faptul că Partidul Naţional Liberal s-a adresat Biroului Electoral Central şi Autorităţii Electorale Permanente cu o solicitare de clarificare a necesităţii sau nenecesităţii modificării legii pentru scopul urmărit de lege, respectiv participarea preşedintelui la încheierea termenului de mandat la alegerile parlamentare (…).

Noi, tehnic, am prezervat perspectiva ca proiectul să meargă mai departe. Am cerut procedură de urgenţă, va fi pe ordinea Comisiei juridice luni, în ipoteza în care nu modificăm această decizie, în raport de ce BEC şi AEP, dacă primim răspunsuri de acolo şi decizia politică va fi alta, atunci respectăm decizia politică”, a precizat liderul grupului parlamentar liberal din Senat, Daniel Fenechiu., după şedinţa Biroului permanent al Senatului.

UPDATE. BPN al PSD, vot în unanimitate contra proiectului propus de PNL

Membrii Biroului Politic Național al PSD au spus în unanimitate nu legii care i-ar permite președintelui României să candideze în alegerile parlamentare.

Președintele social democraților a anunțat luni că PSD se opune vehement inițiativei legislative. Acesta a explicat că, în opinia sa, societatea a evoluat și că există încă anumite categorii care nu pot candida, cum ar fi prefecții.

„Ne asumăm o decizie. Această lege nu este o prioritate nici pentru mine, nici pentru PSD. Părerea mea e că am evoluat ca și societate și mai sunt anumite categorii care nu pot candida, cum sunt prefecții. Nu sunt de acord cu nicio prevedere care modifică legea. Există o prevedere legală care arată că asta se poate face cu un an înainte de alegeri”, a declarat Marcel Ciolacu după ședința BPN.

Primul-ministru anunțase încă dinaintea începerii ședinței de luni că le va recomanda colegilor săi să nu voteze proiectul de lege ”Iohannis-senator”.

”Cu certitudine o să vă spun un răspuns, după ce mă consult cu colegii mei. Dacă doriți părerea mea personală, eu o să recomand să nu votăm un astfel de proiect”, a afirmat Marcel Ciolacu.

UPDATE. Social democrații, împotriva proiectului “Iohannis senator”

Liderii social democrați au votat, în unanimitate, împotriva proiectului de lege care i-ar fi dat posibilitatea președintelui Klaus Iohannis să candideze la Senat ca independent pe listele PNL. Decizia din BPN al PSD înseamnă social democrații vor vota împotriva proiectului, atunci când acesta va ajunge în Parlament, susțin surse social democrate, citate de stiripesurse.ro.

De altfel, luni, chiar președintele PSD Marcel Ciolacu s-a pronunțat împotriva modificării legislative. „Nu cred că este o urgență și nu cred că e corect. Facem o lege pentru un singur om. Eu spun ce voi face eu și ce va face PSD. Deodată trebuie sa schimb orice oricum, e, uite că nu vreau”, a declarat Marcel Ciolacu, conform surselor Știrile PRO TV.

UPDATE. PNL amână dezbaterea proiectului. Liberalii au cerut lămuriri la BEC

Surse politice, citate de Digi24, au anunțat că Partidul Național Liberal (PNL) a trimis proiectul la Biroul Electoral Central (BEC) cerând BEC să se pronunțe cu privire la amendamentul depus. Până la primirea avizului de la BEC liberalii au decis să nu introducă amendamentul pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului.

Solicitarea avizului BEC a venit după ce Consiliul Legislativ a precizat în opinia asupra proiectului de lege că actul normativ nu este necesar, președintele având posibilitatea să candideze și fără modificarea legii.

PSD decide dacă votează legea care-i permite lui Iohannis să candideze la Senat

Parlamentarii PSD vor primi verde pentru votarea acestui proiect, susțin surse social democrate, citate de Euronews. Pentru ca acest proiect de lege să fie adoptat va trebui ca cel puțin jumătate plus unu din numărul total al senatorilor și deputaților să voteze favorabil. Aceasta deoarece proiectul are caracter de lege organică și trebuie adoptat cu majoritate absolută.

Motiv pentru care PNL depinde de partenerii de coaliție, în special în contextul în care UDMR a anunțat deja, prin vocea lui Kelemen Hunor, că modificarea este, din punctul lor de vedere, neconstituțională, prost scrisă și cu dedicație, “pe persoană fizică”.

Liberalii au proleme și în interiorul partidului. Potrivit sursei citate, PNL nu ar reuși să-și mobilizeze nici măcar proprii parlamentari. Și asta deoarece, cel puțin o treime dintre actualii aleși liberali nu se regăsesc pe listele de candidați sau au fost plasați pe locuri neeligibile. Deși liderii de grup au purtat discuții unu la unu cu fiecare ales liberal pentru a se asigura că nu apar surprize neplăcute la votul în plen, rezultatul nu este garantat.

Surse din interiorul PNL au  dezvăluit pentru publicația citată că, accederea în Parlament, este doar un pas din planul lui Klaus Iohannis de a controla partidul și după alegeri, ca președinte al formațiunii politice. Fie sprijinit de Nicolae Ciucă, propulsat la Cotroceni, fie profitând de eșecul acestuia de a se califica în turul doi al prezidențialelor.

Conducerea liberalilor speră totuși ca proiectul să treacă luni de Senat și marți de Camera Deputaților. După promulgarea și intrarea în vigoare a legii, Klaus Iohannis va fi validat de conducerea PNL drept candidat la Senat pe listele partidului.

Termenul limită de depunere a listelor de candidați la alegerile parlamentare este data de 17 octombrie.

ADVERTISEMENT
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta...
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
Deputata PSD care a murit la 55 de ani a lăsat o moștenire...
Deputata PSD care a murit la 55 de ani a lăsat o moștenire impresionantă. Ce sume se aflau în conturile Mayei Teodoroiu, care a avut funcții înalte în stat
Mara Bănică: ”Eu, cu sapa, nu dau”. Prietenii lui Costin Mărculescu reacționează dur...
Mara Bănică: ”Eu, cu sapa, nu dau”. Prietenii lui Costin Mărculescu reacționează dur după imaginile dezolante de la mormânt. Exclusiv
Comoara energetică a Balcanilor stârnește interesul Rusiei și SUA. Unde sunt îngropate peste...
Comoara energetică a Balcanilor stârnește interesul Rusiei și SUA. Unde sunt îngropate peste două miliarde de euro
Schema prin care Luminița l-a păcălit Gigi Becali într-o excursie în străinătate. Discreta...
Schema prin care Luminița l-a păcălit Gigi Becali într-o excursie în străinătate. Discreta soție a milionarului a făcut asta!
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după...
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după accidentul din 2013 / Foto
Ronald Gavril, cadou de milionar făcut Anamariei Prodan! Zeci de mii de dolari...
Ronald Gavril, cadou de milionar făcut Anamariei Prodan! Zeci de mii de dolari cheltuiți pentru a-și răsfăța iubita. Foto
Drama fostului iubit al Andrei Măruță. La un pas să fie ucis de...
Drama fostului iubit al Andrei Măruță. La un pas să fie ucis de concubinul mamei: ”Ne călca în picioare, iar în mine arunca cu cuțitul”
Gâlceava autorităților după ce un teren s-a surpat și a înghițit două mașini....
Gâlceava autorităților după ce un teren s-a surpat și a înghițit două mașini. PS6 aruncă vina către primăria lui Nicușor Dan. Update
Motivul pentru care Marian Vanghelie a dat în judecată conducerea Curții de Apel...
Motivul pentru care Marian Vanghelie a dat în judecată conducerea Curții de Apel București. Fostul edil scoate toate armele pe masă
Serialul de pe Netflix care a fost anulat. Fanii, lăsați în suspans
Serialul de pe Netflix care a fost anulat. Fanii, lăsați în suspans
Lacrimi şi durere pentru Maestrul Florin Piersic...
Lacrimi şi durere pentru Maestrul Florin Piersic...
SOSESC scrisorile de la ANAF prin POȘTĂ! TREBUIE trimise ACTELE până la 25...
SOSESC scrisorile de la ANAF prin POȘTĂ! TREBUIE trimise ACTELE până la 25 noiembrie
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit...
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit la iveală acum
„Urâm România!”. Ce pedeapsa a primit sportiva maghiară care a înjurat un arbitru...
„Urâm România!”. Ce pedeapsa a primit sportiva maghiară care a înjurat un arbitru român și care a spus că urăște România
Horoscop joi, 10 octombrie. Berbecii pun piciorul în prag, tentații pentru Capricorni, Săgetătorii...
Horoscop joi, 10 octombrie. Berbecii pun piciorul în prag, tentații pentru Capricorni, Săgetătorii fac compromisuri