Alegeri 2024

PSD, despre creșterea economiei sub Guvernul Ciolacu. „Dividende de peste 12 miliarde de lei plătite de companii listate la Bursă”

PSD spune că luna iunie poate deveni una dintre cele mai bune pentru economie. „Dividende de peste 12 miliarde de lei plătite de companii listate la Bursă”
06.06.2024 | 15:25
PSD despre cresterea economiei sub Guvernul Ciolacu Dividende de peste 12 miliarde de lei platite de companii listate la Bursa
PSD spune că bani mai mulți vor intra în economie și vor susține investițiile Guvernului Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos, Mălina Norocea
ADVERTISEMENT

Măsurile luate de Guvernul PSD pentru creșterea economică au ca efect și bunele rezultate înregistrate de companii sau agenți economici listați la Bursa de Valori București, precum Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Banca Transilvania. În luna iunie, aceștia vor plăti aproximativ 12 miliarde de lei dividende din profitul făcut anul trecut, bani care vor intra în circuitul economic.

Iunie, una din cele mai bune luni pentru economie

Măsurile luate de Guvernul PSD pentru dezvoltarea economiei au ca efect și rezultatele pozitive înregistrate de Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Petrom și Banca Transilvania, care sunt listate la Bursa de Valori București. Acestea vor plăti dividende de aproape 12 miliarde de lei în această lună, din profitul realizat anul trecut, afirmă social-democrații.

ADVERTISEMENT

„Cum majoritatea banilor se întorc în economie, se creează premisele ca luna iunie să devină una dintre cele mai bune pentru economia românească. Potrivit datelor din piață, o parte din companiile din structura indicelui bursier principal BET vor plăti dividende peste 12 miliarde de lei. Aproximativ jumătate din sumă revine statului român, care este acționar majoritar sau minoritar la aceste companii. Spre exemplu, doar de la Hidroelectrica, statul va avea de încasat 5 miliarde de lei”, arată PSD.

Investițiile, locomotiva creșterii economice

Aceste fonduri suplimentare vor reintra în circuitul economiei și vor susține planul programului de investiții, asumat de Guvernul Marcel Ciolacu, în condițiile în care premierul spune că investițiile sunt locomotiva creșterii economice a României. Practica reinvestirii dividendelor a fost abordată de investitori din mai multe sectoare (retail, fonduri de pensii private, fonduri mutuale), experți din piața bursei spunând că reinvestirea dividendelor va avea efect în creșterea pieței, arată social-democrații.

ADVERTISEMENT

„Istoric vorbind, dividendele alocate de către companii s-au întors în piaţă şi am asistat la un buying pressure pe parcursul lunii iunie. De exemplu, în 2023, indicele BET a săltat cu 4-5%“, a declarat Alexandru Dobre, director finanţe corporative la TradeVille. „Opinia sa, dar și a celorlalți brokeri, este că anul acesta avansul pieței poate să fie chiar mai mare, în condiţiile în care valoarea totală a dividendelor plătite este mai mare ca în anii precedenţi”, potrivit PSD.

Petrom deschide distribuirea dividendelor

Compania Patrom a distribuit, miercuri, dividende în valoare de 2,6 miliarde de lei. „Dividendul brut distribuit este de 0,0413 lei, echivalentul unui randament de  6%”, spune PSD, care precizează și că, joi, și BRD, Sphera și Aquila vor distribui dividende. „Apoi, Banca Transilvania, pe 26 iunie, în timp ce  Hidroelectrica va distribui pe 28 iunie dividendul brut de 13,99 lei care la preţurile curente de tranzacţionare înseamnă un randament de 10,4%”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Social-democrații mai subliniază că au introdus salariul minim european în România și că administrația PSD, primari, președinți de CJ, a realizat cele mai multe proiecte cu fonduri de la Comisia Europeană, actuala guvernare reușind o absorbție de bani europeni de peste 97%.

Material realizat la solicitarea Partidului Social Democrat