Alegeri 2024

PSD, despre efectele măsurilor Guvernului Ciolacu: „Inflație de 5,1% și prețuri la alimente în continuă scădere”

PSD evidențiază politicile economice ale Guvernului Marcel Ciolacu: „Inflație de 5,1% și prețuri la alimente în continuă scădere”
13.06.2024 | 16:54
PSD despre efectele masurilor Guvernului Ciolacu Inflatie de 51 si preturi la alimente in continua scadere
Marcel Ciolacu spune că plafonarea prețurilor la energie și alimente de bază a fost cele mai „eficiente” măsuri luate pentru români / Foto: Facebook, Marcel Ciolacu
ADVERTISEMENT

Politicile economice ale PSD au avut ca rezultat scăderea pronunțată a inflației, după cum arată, spun social-democrații, datele Institutului Național de Statistică. „Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna mai 2024 la 5,12%, față de 5,9% în aprilie, arătând efectele pozitive ale politicilor adoptate”, afirmă PSD.

Marcel Ciolacu: „Cele mai eficiente soluții în sprijinul românilor”

„Inflația a scăzut în luna mai la aproape 5%, adică atât cât prognoza BNR că va ajunge abia la finalul acestui an!  Măsurile luate de PSD la guvernare, de plafonare a prețurilor la energie și gaze, respectiv a adaosurilor comerciale la alimente de bază, au fost cele mai eficiente soluții în sprijinul românilor”, se arată într-o postare a premierul Marcel Ciolacu, pe contul Facebook.

ADVERTISEMENT

Prognoza privind inflația pentru sfârșitul acestui an a fost revizuită la 4,9% de către Banca Națională a României iar guvernatorul băncii, Mugur Isărescu, a confirmat că trendul descendent al inflației se datorează în mare parte „politicii monetare echilibrate” dusă de guvern și afirmând că aceste măsuri contribuie la reducerea prețurilor fără a genera recesiune, arată PSD.

„Vrem să menținem puterea de cumpărare a românilor”

„Am reușit să reducem inflația de la vârful de aproape 17% din noiembrie 2022 cu aproape 12 puncte procentuale – cea mai accentuată scădere din întreaga Uniune Europeană! Nu vom ezita să luăm în continuare decizii care să protejeze nivelul de trai al populației. Vrem să menținem puterea de cumpărare a românilor și să susținem avansul produselor românești pe piață: acesta cred că este singuru ‘tandem‘ care contează atât în acest an, cât și în viitor!”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Social-democrații spun că măsurile economice ale PSD și-au dovedit eficacitatea pentru a încetini creșterea prețurilor, ceea ce denotă o „gestionare responsabilă a economiei în fața presiunilor inflaționiste”.

„Inflație mai mică, prețuri mai mici la alimente”

Criza energetică din 2023, inflația, scumpirea alimentelor de bază, au determinat țările europene să acționeze pentru micșorarea prețurilor concomitent cu sprijinirea produselor locale și tradiționale, spun social-democrații, care subliniază că plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost „una din cele mai eficiente măsuri luate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu”. PSD invocă o analiză a Consiliului Concurenței pentru luna mai, potrivit căreia se înregistrează o scădere evidentă a prețurilor la produsele de bază în cadrul măsurii de plafonare a adaosului commercial.

ADVERTISEMENT

„Se evidențiază următoarele reduceri semnificative de prețuri între aprilie 2024 și perioadele de referință anterioare”, arată social-democrații: „Mălai: Prețul mălaiului a scăzut cu 22,32% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023 și cu 33,74% față de iunie 2023. Zahăr: Prețul zahărului a înregistrat o reducere de 20,33% comparativ cu septembrie 2023 și de 23,18% față de iunie 2023. Orez: Prețul orezului a scăzut cu 19,25% în aprilie 2024 față de septembrie 2023. Smântână: Smântâna a avut o reducere de preț de 17,86% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023. Făină: Prețul făinii a scăzut cu 36,50% față de iunie 2023 și cu 16,24% comparativ cu septembrie 2023. Ulei: Uleiul a înregistrat o scădere de preț de 13,83% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023 și de 24,97% față de iunie 2023”, potrivit PSD.

„Semnal pozitiv pentru populație”

Prețurile mai mici la alimentele de bază au reprezentat un „semnal pozitiv” pentru români și au demonstrat că măsura de plafonare a adaosului comercial introdusă de guvernul Marcel Ciolacu a fost benefică mai ales celor cu venituri mici și medii, aceștia având un acces mai mare la produse alimentare esențiale, un obiectiv declarat al executivului, spune PSD. „Tocmai de aceea, Guvernul Ciolacu vrea extinderea acestei măsuri și la produsele românești”, arată social-democrații.

ADVERTISEMENT