News

PSD, rezultat istoric în Teleorman, județul natal al lui Liviu Dragnea! Pentru prima dată social-democrații au fost sub 50%

27.05.2019 | 20:04
PSD rezultat istoric in Teleorman judetul natal al lui Liviu Dragnea Pentru prima data socialdemocratii au fost sub 50

PSD a suferit o înfrângere puternică în alegerile europarlamentare din 26 mai. Dacă la alegerile parlamentare din 2016, social-democrații au obținut majoritatea în legislativ aproape singuri, câștigând 46%, la alegerile pentru Parlamentul European PSD a avut un rezultat care nu făcea nici jumătate din acel scor. Mai mult, PNL a luat fața PSD-ului și a câștigat alegerile, în timp ce Alianța 2020 USR – Plus le suflă în ceafă social-democraților. Unul dintre județele în care PSD a câștigat a fost Teleorman, județul natal al liderului PSD, Liviu Dragnea. Cu toate acestea, rezultatul în regiunea din sudul țării a fost mult sub nivelul scontat de către liderii partidului.

Procentaj dezastruos pentru Liviu Dragnea în Teleorman

PSD a câștigat detașat alegerile din județul din care este originar Liviu Dragnea. Cu toate acestea, pentru prima oară în istoria social-democraților, PSD a obținut sub 50% în Teleorman! Mai exact, potrivit Biroului Electoral Central, partidul de guvernământ a obținut doar 48% dintre voturi, cu 14% mai puțin decât anul trecut.

Pe locul doi în clasamentul pe județul Teleorman s-a clasat PNL, cu un scor de 26,75%, în timp ce Alianța 2020 USR – Plus a obținut 8,83%. Celelalte partide nu au reușit să treacă de 5 la sută, PMP și ALDE reușind să strâng în jurul cifrei de 4 %.

LIviu Dragnea și PSD, rezultat slab la alegerile europarlamentare în județul Teleorman *foto: hepta.ro

Cât a scăzut PSD în județul Teleorman

52,80% dintre teleormăneni și-au exercitat dreptul la vot, din cei peste 164 de mii de cetățeni care erau eligibili. În comparație cu 2016, PSD a suferit o cădere masivă, de 14 procente. La alegerile parlamentare, social-democrații au obținut 62%, în timp ce PNL se afla și atunci pe locul doi, cu numai 19% din voturi.

Înfrângerea suferită de PSD în Teleorman se înscrie în linia partidului, care a obținut scoruri mai mici în toată România la alegerile din 26 mai, față de cele din 2016. Astfel, PSD a suferit înfrângeri dure în București, Cluj, Sibiu, Timișoara, orașe în care oricum nu avea de obicei întâietatea. Însă, a obținut scoruri dezastruoase și în orașe care erau considerate fiefuri tradiționale pentru social-democrați, precum Iași, Constanța sau Craiova. Mai mult, partidul condus de Liviu Dragnea a încasat o lovitură și în urbanul mic, dovadă în acest sens fiind rezultatul obținut în orașele din județul Vaslui, unde USR Plus a câștigat municipiul reședință de județ, dar și Bârladul, în timp ce PNL a câștigat la Huși!