News

PSD e gata de Congres. Social-democrații își vor alege liderul și vor decide când votează moțiunea de cenzură

20.08.2020 | 23:44
PSD e gata de Congres Socialdemocratii isi vor alege liderul si vor decide cand voteaza motiunea de cenzura
ADVERTISEMENT

PSD se pregătește de Comitet Executiv Național, vineri 21 august, în plină pandemie de Covid-19.

Comitetul Național Executiv (CExN) va avea loc de la ora 11:00 prin sistem de videoconfernință.

Social-democrații vor discuta ultimele detalii înainte de Congresul din 22 august, unde se va alege conducerea partidului și vor hotărî ce se va întâmpla cu moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Orban.

ADVERTISEMENT

PSD va decide la Congres când votează moțiunea de cenzură și cine va conduce partidul

Premierul Ludovic Orban a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională referitor la un conflict juridic între Guvern și Parlament.

Orban invocă faptul că moțiunea de cenzură a fost depusă în perioada vacanței parlamentare, considerând că PSD este un partid iresponsabil și sfidător față de instituțiile statului.

ADVERTISEMENT

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a exclus în altă ordine de idei suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

Specialiștii consideră că moțiunea de cenzură nu va fi votată niciodată de PSD, pentru că nu există de fapt interesul ca PSD să guverneze, fiind mai degrabă o răfuială politică cu PNL.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu are nevoie să fie văzut drept un lider puternic, hotărât, înainte de a fi validat ca președinte, astfel că moțiunea de cenzură este un simplu artificu menit să impresioneze anumiți membri ai partidului.

În teorie, liderul deputaților PSD Alfred Simonis a anunțat că în Congres se va stabili data votării moțiunii de cenzură, însă CCR nu va judeca degrabă speța.

ADVERTISEMENT

Decizia se va lua mâine. Mai important decât data că va fi pe 28 august, în ultimele zile ale lui august sau primele zile ale lui septembrie, mai important este să fie votul la moţiune”, a punctat Simonis.

Între timp, Eugen Teodorovici, cel care se consideră adevăratul lider al PSD, nu este luat în considerare de către „frații” săi din partid, după ce a solicitat amânarea evenimentului în justiție.

În teorie, Teodorovici se luptă cu Marcel Ciolacu pentru șefia PSD, însă Teodorovici nu are șanse reale de a câștiga tocmai pentru că este un lider vocal, iar PSD are nevoie de un lider pe care baronii să-l poată manipula așa cum doresc.

ADVERTISEMENT