News

PSD explică de ce este majorarea diferențiată a pensiilor constituțională. „Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor”

PSD explică de ce nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor, majorarea diferențiată a pensiilor fiind constituțională și morală.
17.11.2022 | 19:27
PSD explica de ce este majorarea diferentiata a pensiilor constitutionala Nu trebuie confundata cresterea punctului de pensie cu cresterea veniturilor
PSD îi explică matematic lui Nicolae Ciucă de ce este majorarea diferențiată a pensiilor constituțională și morală. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Creșterea pensiilor a devenit un subiect extrem de dezbătut zilele acestea. Coaliția Națională pentru România, bazată pe PNL și PSD, se frământă, iar social-democrații au emis un comunicat în care încearcă să lămurească poziția lor în această problemă spinoasă legată de protecția vârstei a treia.

PSD explică de ce este majorarea diferențiată a pensiilor constituțională și morală

Creșterea diferențiată a pensiilor, este vorba de acel procent de până la 15% în cursul anului viitor, propusă de PSD, nu este neconstituțională, susțin social-democrații, pentru că nu presupune creșteri diferențiate a punctului de pensie.

ADVERTISEMENT

Comunicatul emis joi de PSD vine în urma declarației de luni a prim-ministrului PNL Nicolae Ciucă legată de mărirea eșalonată a punctului de pensie, pe care premierul o consideră neconstituțională. Declarație făcută după ce președintele PSD Marcel Ciolacu a avansat propunerea creșterii diferențiate a pensiilor duminica trecută.

Legat de această cerere a liderului PSD, comunicatul social-democraților susține că „distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor”.

ADVERTISEMENT

Iar comunicatul precizează clar  că „PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari”. Dar, atenție, în condițiile arătate mai sus.

PSD: „Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea diferențiată a veniturilor pensionarilor”

În plus, social-democrații explică în comunicat de ce „nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea diferențiată a veniturilor pensionarilor”.

ADVERTISEMENT

„Creșterea diferențiată a veniturilor se realizează prin măsuri de sprijin acordate doar pensionarilor cu venituri mici, în plus față de majorarea punctului de pensie cu un procent egal pentru toți pensionarii”

PSD susţine că una este majorarea punctului de pensie, care se regăsește în toate pensiile, și altceva este pachetul de măsuri de sprijin acordat numai pensionarilor cu venituri mici. Și PSD exemplifică „pe cifre”.

ADVERTISEMENT

„În actualul context economic, o majorare nediferențiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă. PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 2.700 de lei, adică de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei, unde creșterea ar fi de doar 270 de lei.

Decidenții trebuie să țină cont că inflația se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele și medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor.

Așadar, în perioadele de criză economică, pe lângă principiul contributivității, conform căruia fiecare primește după cum a contribuit, trebuie să ținem cont și de principiul solidarității, care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniți mai mult”, concluzionează social-democraţii.

ADVERTISEMENT