Alegeri 2024

PSD: ”Guvernul Ciolacu a adus inflația de la peste 10% la mai puțin de 5%”

INS anunță că rata inflației a scăzut la 4,9%. PSD spune că scăderea se datorează plafonărilor impuse de executivul condus de Marcel Ciolacu
11.07.2024 | 15:50
PSD Guvernul Ciolacu a adus inflatia de la peste 10 la mai putin de 5
Scăderea inflației, efect al măsurilor Guvernului Ciolacu, anunță PSD Sursa foto: Shutterstock
ADVERTISEMENT

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), care a publicat joi cele mai recente date, rata anuală a inflației a scăzut la 4,9% în iunie 2024, de la 5,1% în luna precedentă și de la peste 10,3% în iunie 2023.

PSD: ”Guvernul Ciolacu a adus inflația de la peste 10% la mai puțin de 5%”

Astfel, spun reprezentanții social-democraților, aceste date confirmă politicile economice ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu de creștere a nivelului de trai al românilor.

ADVERTISEMENT

Reducerea accelerată a inflației, la un an de la preluarea guvernării de către social-democrați, evidențiază eficiența măsurilor economice menite să stabilizeze prețurile și să protejeze puterea de cumpărare a românilor.

„Cîțu a lăsat o inflație de 7,8% când PSD a venit la Guvernare. Ciucă a lăsat o inflație de 10,3% când PSD a preluat guvernarea. Ciolacu a adus-o la 4,9% la un an de guvernare. Ecuație pentru liberali: cine a guvernat mai în folosul cetățenilor și al puterii de cumpărare a acestora?”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu.

ADVERTISEMENT

PSD mai subliniază faptul că plafonarea adaosului comercial a generat o scădere semnificativă a prețurilor alimentelor de bază „un beneficiu direct pentru populație”, care a dus la reducerea presiunii prețurilor speculative.

„Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la făină (-32,09% față de iunie 2023 și – 5,61% față de decembrie), la mălai (-26,27% față de iunie 2023 și -5,34% față de decembrie). La ulei, scăderile comparativ cu iunie 2023 au fost de 18%, la zahăr 12,45%, la ouă 4,84%, la unt 14,37%, iar la legume și conserve de 7,5%.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Guvernul a monitorizat atent evoluția prețurilor și a intervenit prompt pentru a limita impactul inflației asupra cetățenilor. De exemplu, în sectorul energiei, prețurile la energie electrică și gaze naturale au fost reduse cu 4,76%, respectiv 10,36% față de iunie 2023, datorită măsurilor guvernamentale aplicate conform O.U.G. nr. 27/2022.

Aceste reduceri substanțiale demonstrează eficiența măsurilor de plafonare a adaosurilor comerciale implementate de guvernul PSD și economiile de sute de lei pe care acestea le oferă românilor vulnerabili și mai ales celor cu venituri mici și medii”, mai precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

BNR a redus rata dobânzii de politică monetară

Unul dintre efectele scăderii accelerate a inflației a fost reducerea de către BNR a ratei dobânzii de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7%, un nivel menținut constant încă din ianuarie 2023. Decizia care a intrat în vigoare la 8 iulie reflectă încrederea în stabilitatea și creșterea sustenabilă a economiei românești, mai spun reprezentanții social-democraților.

„De la preluarea guvernării de social-democrați, Guvernul Ciolacu a crescut veniturile românilor și a îmbunătățit condițiile de viață din România.

Salariul minim brut a fost majorat de PSD la 3.300 de lei în octombrie 2023, la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, iar salariul mediu net a crescut cu 14,3% în aprilie 2024, ajungând la 5.217 lei.

De asemenea, pensia medie lunară a crescut cu 13,8% în primul trimestru al anului 2024, atingând 2.418 lei”, mai declară social-democrații.

Articol susținut de PSD

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care...
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care o apărau de romani
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit...
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit pe care îl purta