Alegeri 2024

PSD: Guvernul Ciolacu începe lupta împotriva scumpirilor mascate. Consumatorii, protejați de „shrinkflation”

PSD: „Guvernul Ciolacu are deja pregătite măsuri care protejează consumatorii împotriva scumpirilor mascate”. Noi reglementări pentru producători
16.05.2024 | 07:00
PSD Guvernul Ciolacu incepe lupta impotriva scumpirilor mascate Consumatorii protejati de shrinkflation
Premierul Ciolacu spune că românii trebuie protejați de scumpirile mascate / Foto: Facebook, Marcel Ciolacu
ADVERTISEMENT

Guvernul Marcel Ciolacu are deja pregătite măsuri de protecție a consumatorulor împotriva scumpirilor mascate, o practică de marketing numită și „shrinkflation”, din ce în ce mai des întâlnită în retail, potrivit social-democraților.

Fenomenul „shrinkflation”

Guvernul condus de Marcel Ciolacu ia deja măsuri de protejare a populației împotriva unei practici comerciale despre care premierul a apreciat că „este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor”.

ADVERTISEMENT

Este vorba de așa numita practică „shrinkflation”, o tehnică de marketing, cunoscută și sub numele de „downsizing”, care constă în reducerea dimensiunii unui produs, menținând sau chiar crescând prețul acestuia.

Noile măsuri care vor fi implementare de Guvern îi vor obliga pe comercianți să-i informeze pe clienți în cazul în care gramajele produselor au fost modificate sau nu. „Astfel încât românii să nu mai achiziționeze produse la același preț, dar cu un gramaj mai mic”, spun social-democrații.

ADVERTISEMENT

Ciolacu: „O formă de înșelăciune împotriva consumatorilor”

Recent, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre „shrinkflation”, ce despre o metodă dăunătoare pentru clienți, spunând că este „o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor”.

Marcel Ciolacu a subliniat că această metodă este o scumpire „camuflată” sub același ambalaj și nu are justificare din punct de vedere economic. „Astfel, după anunțul făcut de premierul Ciolacu săptămâna trecută, apar și primele decizii”, spun social-democrații.

ADVERTISEMENT

„Conform unei noi propuneri legislative, comercianții care vând produse preambalate cu cantitatea modificată vor fi obligați să pună un afiș prin care să informeze cumpărătorii despre acest lucru, chiar dacă prețul rămâne același. Afișul trebuie să fie vizibil, lizibil și de aceeași dimensiune cu restul informațiilor de pe ambalaj, pe toată durata perioadei de vânzare a produselor

Producătorii au început să scoată pe piață produse cu un alt gramaj, mai mic sau mai mare, decât cel prevăzut în actele normative privind plafonarea adaosului comercial”, potrivit PSD.

ADVERTISEMENT

Producătorii, obligați să semnaleze vizibil reducerea gramajului

Social-democrații arată că practica de „shrinkflation” s-a instaurat în țară mai ales după ce, la propunerea PSD, Guvernul a luat măsuri de limitare a adaosului comercial la produsele de bază și creșterile de prețuri nejustificate. S-a văzut în practică eficiența acestor măsuri pentru că, spun social-democrații, la unele alimente de bază prețurile au scăzut și cu 30%.

„Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent. Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a declarat Marcel Ciolacu.

Social-democrații spun că producătorii au redus „subtil” gramajul la produse dar fără să umble la prețuri în sensul ajustării lor ba chiar, „în multe cazuri, ambalajul rămâne neschimbat pentru a evita suspiciuni”.

Rezultatul a fost că prețurile au rămas neschimbate pentru o cantitate mai mică cu efect asupra buzunarului consumatorului. „În cazul produselor din lista cu adaos comercial plafonat, practic produsele sunt scoase de sub reglementările introduse de Executiv”, spune PSD.

Autoritățile să monitorizeze fenomenul

„Limitarea adaosului comercial a dus la unele fluctuații sezoniere ale prețurilor la alimente, dată fiind plafonarea marjei adăugată de comercianți la prețurile stabilite de producători în condiții concurențiale. Insă această măsură a redus speculațiile de pe piață și a contribuit la stabilizarea prețurilor la produsele alimentare. Această politică economică a avut un impact pozitiv asupra temperării inflației generale”, potrivit PSD.

Social-democrații spun că este important ca factorii de control și autoritățile să monitorizeze fenomenul „shrinkflation”, care poate săpa încrederea și afecta bugetul populației. „Este important ca autoritățile să continue să monitorizeze aceste practici și să impună reguli clare pentru a proteja interesele consumatorilor și a menține transparența în piață”, potrivit PSD.

O protecție socială pentru stabilitatea prețurilor la produsele de bază trebuie să existe, consideră social-democrații, mai ales că acest mecanism este necesar pe fondul unor incertitudini economice externe, pe fond geopolitic complicat.

România, după modelul din Franța

Autoritățile din Franța au instaurat reguli de combatere a practicii de shrinkflation. Din luna iunie, în comerț vor trebui afișate pe durata a două luni informații cu privire la reducerea cantității la produsele alimentare și la alte bunuri de consum (detergenți, spre exemplu) „care conduce la o creștere a prețului unitar”.

Potrivit autorităților din Franța, retailul este obligat să-i informeze pe cumpărători în momentul când produselor li s-au redus dimensiunea fără o diminuare corespunzătoare a prețului.

Material realizat cu sprijinul PSD

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii