News

PSD iese la atac în scandalurile cu iz naționalist din jurul UDMR. „Sunt subiecte importante pe agenda lor, împart un electorat cu AUR”

De la episodul cu imnul secuiesc de la meciul de hochei la recentele declarații ale președintelui Ungariei, liderii PSD sunt singurii din actuala coaliție care au atacat UDMR-ul
23.05.2022 | 18:12
PSD iese la atac in scandalurile cu iz nationalist din jurul UDMR Sunt subiecte importante pe agenda lor impart un electorat cu AUR
Tot mai multe voci din PSD au taxat deschis UDMR-ul pentru episoadele cu iz naționalist. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că prin recentele atacuri la adresa UDMR, venite atât în contextul scandalului de la meciul de hochei cât și după declarațiile președintelui Ungariei, social democrații își riscă relația pe termen lung cu partidul minorității maghiare.

Cum și-a asumat PSD rolul de a răspunde la scandalurile cu iz naționalist

Dacă după debarcarea lui Florin Cîțu de la șefia PNL tonul atacurilor publice în cadrul coaliției a scăzut considerabil, acest lucru nu a durat foarte mult. UDMR-ul, care până recent a fost partenerul tăcut din cadrul coaliției, fără mari pretenții și fără conflicte evidente cu agenda liberalilor sau a social-democraților, a intrat însă în centrul atenției în contextul unei serii de episoade cu iz naționalist.

ADVERTISEMENT

Totul a început cu scandalul de la meciul de hochei dintre România și Ungaria, atunci când, la finalul meciului, jucătorii de etnie maghiară din echipa țării noastre au cântat imnul secuiesc alături de jucătorii unguri și galeria maghiară, acolo unde se afla și ministrul mediului, Tánczos Barna. Deși parlamentarii UDMR au susținut, imediat după acest incident, că el nu reprezintă nimic ieșit din comun într-o Europă modernă, ce sărbătorește diversitatea, episodul a fost însă intens folosit tocmai de liderii PSD.

Prim vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat imediat că nici nu poate înțelege sau tolera gestul „infam” al hocheiștilor de la naționala României. „Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor. Și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite”, a spus vicepremierul României. Nici liderul partidului, Marcel Ciolacu, nu a rămas indiferent la acest episod, caracterizându-l drept „o provocare”, ce nu poate fi tolerată, în special în contextul de securitate din Ucraina.

ADVERTISEMENT

La finalul săptămânii trecute, temperatura în coaliția de guvernare a crescut din nou după ce președinta Ungariei, Katalin Novak, aflată în vizită neoficială „în Transilvania”, și nu în România, a transmis că prioritatea ei este „să-i reprezinte pe toți maghiarii”, indiferent dacă aceștia trăiesc în interiorul sau în afara granițelor. Mesajul oficialului de la Budapesta a atras o reacție nervoasă a autorităților de la București, MAE ieșind public cu un mesaj dur și cerând clarificări din partea ambasadorului Ungariei.

Sâmbătă, președinta Ungariei, împreună cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, au participat la dezvelirea statuii fostului principe al Transilvaniei, Bethlen Gabor, la Alba Iulia. La eveniment a apărut însă și senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, care a așezat lângă statuie un portret cu Avram Iancu și i-a transmis oficialului maghiar că „Transilvania a fost, este și va fi mereu românească”. Momentul a adus o reacție și din partea deputatului PSD, Daniel Ghiță, care, în ciuda numeroaselor sale derapaje, a rămas încă membru al grupului PSD din Parlament. „O jignire la adresa României! Nu faceți nimic ? Nu sunt ardelean, dar mă doare când văd cum suntem umiliți, jigniți în propria țară! În curând nu o să aveți voie să aveți o statuie cu eroii României”, a scris deputatul PSD pe pagina sa de Facebo0k.

ADVERTISEMENT

PSD își abandonează relația bună cu UDMR

Sociologul Vladimir Ionaș este de părere că prin aceste atacuri PSD, sau o serie de voci din interiorul partidului, caută să escaladeze tensiunile cu UDMR tocmai în momentul în care coaliția de guvernare se bucură de o majoritate absolută în Parlament. Mai mult, acesta subliniază că partea română trebuie să caute și ea să depășească aceste episoade, catalogate drept erori ale UDMR-ului, și în contextul în care UDMR-ul este unul dintre partidele moderate ale minorității maghiare din România.

„Este vizibil că, fie din motive care țin de greșeli pe care le fac cei de la UDMR, fie că cineva își dorește undeva în spate ca aceste tensiuni să existe, s-au creat motive suficiente pentru ca anumite tensiuni între o parte a celor de la guvernare și UDMR să apară. Ciudat este că PSD-ul în ultimii treizeci de ani a știut foarte bine să administreze relația cu UDMR și cu minoritatea maghiară din România, acum pare că sunt anumite voci în Partidul Social Democrat care ar prefera ca tensiunile între cele două tabere să escaladeze.

ADVERTISEMENT

Știu că la nivelul societății există și teza că UDMR-ul nu ar mai trebui să facă parte din coaliția de guvernare, există și voci care spun că nu ar trebui să fie în Parlament, însă din punctul meu de vedere, ținând cont că minoritatea maghiară este cea mai importantă din punctul de vedere al unității, cred că este foarte bine ca acest partid să fie în Parlament. Asta pentru că celelalte posibilități pe care minoritatea maghiară le are în afara UDMR-ului nu sunt atât de moderate. UDMR-ul chiar este moderat, spre deosebire de celelalte formațiuni politice din interiorul minorității.

Și atunci este puțin ciudat cum acum, în momentul în care această coaliție are aproape 70% din Parlament, au apărut aceste tensiuni. Evident venind și pe fondul unor greșeli a unor lideri UDMR-ului: ne amintim de ce s-a întâmplat la meciul de hochei, vizita președintelui Ungariei și așa mai departe. Sunt tensiuni care evident pot crea astfel de moment, însă, din punctul meu de vedere, ține mult mai mult de capacitatea părții române de a înțelege ceea ce se întâmplă și de a încerca să detensioneze situația”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Vladimir Ionaș.

Pe de altă parte, analiștii politici subliniază că actuala serie de conflicte PSD-UDMR nu pare a avea anvergura e a rupe coaliția, în special în contextul în care ambele partide au în continuare obiective similare. Pe lângă blocarea revenirii la alegerea primarilor în două tururi, una din promisiunile cu care PNL a ajuns la guvernare, desființarea Secției Speciale și blocarea revenirii dosarelor de corupție cu magistrați la DNA, se pare că cele două formațiuni au aceeași viziune și în ceea ce privește modificarea Constituției. Kelemen Hunor l-a susținut recent în mod public pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, după ce acesta declarase că este în favoarea modificării Constituției în sensul de a avea un președinte ales de Parlament. Liderul UDMR a precizat că nu vrea ca această discuție să fie amânată pentru 2024.

„Acțiunile, ce pot fi interpretate ca provocatoare, pe de o parte și răspunsurile pe măsură nu cum să nu aducă tensiuni. Însă aceste tensiuni nu vor ajunge, în niciun caz, să rupă coaliția. Nu cred că acest lucru e posibil în momentul de față. Asta pentru că UDMR este un factor de echilibru în actuala coaliție și, în plus, UDMR, pare a fi decisiv pentru multe din subiectele abordate de coaliție până acum sau pe care coaliția le vizează în viitor, și mă gândesc în principal la subiectul schimbării Constituției. Dacă actuala coaliție își dorește cu adevărat schimbarea Constituției, UDMR nu poate lipsi de acolo. În consecință, cred că toate aceste lucruri nasc tensiuni, e normal, însă nu de natură să rupă guvernarea”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

PSD, după electoratul naționalist

Analiștii politici sunt de părere că acțiunile celor din PSD la aceste episoade cu iz naționalist din jurul UDMR-ului sunt forțate și de către faptul că social-democrații au și ei un puternic electorat naționalist, electorat pe care nu vor să-l piardă în fața celor de la AUR.

„E clar că reacțiile din partea unor membri PSD vin din strategie politică, uitându-se către propriul electorat. În același timp, nu putem să facem abstracție că și PNL are o parte de electorat cu oarecare viziuni naționaliste, care ar putea să vibreze la un mesaj mai contondent la adresa unor acțiuni a etnicilor maghiari. Cu toate acestea, PNL a părut că se ține oarecum departe de acest subiect, și cei mai fervenți liberali, pentru că și PNL-ul are câțiva membri care de fiecare dată găsesc nod în papură nu atât UDMR-ului cât liniei acestea a etnicilor maghiari, mi s-a părut că s-au abținut de data aceasta.

Nu cred că e vorba neapărat de a curta un electorat AUR ci de o oarecare bază comună până la un anumit punct. Trebuie să fim conștienți că există similitudini între părți din electorat pentru diferite partide. Așa cum în trecut vorbeam de o bază comună a PNL și a USR, care se băteau pe același electorat, putem spune că și o parte din electoratele PSD și AUR au o parte comună. În plus, PSD a fost consecvent în campaniile din ultimii ani, de prin 2012 și până în prezent, având o latură de mesaj patriotic-naționalist în propriile campanii. Ne amintim de la 2012, de la USL, și trecând prin campania lui Victor Ponta, „mândru că sunt român”, epoca Liviu Dragnea – PSD a menținut o latură de mesaj cu apel naționalist-patriotic, care, natural, se activează în momentul în care apar acest tip de situații”, a mai precizat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

PSD și PNL, și calculele din jurul UDMR-ului

Nu doar că UDMR reprezintă un partener pentru echilibrul actualei coaliții, dar se pare că în acest moment ambele mari partide din coaliție își doresc o relație cât mai apropiată față de partidul minorității maghiare. Dacă inițial a fost vehiculată reticența liberalilor a avea UDMR-ul în coaliție, și cu portofoliul Dezvoltării, analiștii politici subliniază că liberalii încearcă acum să pună bazele unei relații solide cu UDMR.

„Aritmetica parlamentară este destul de complicată. E greu de crezut că până în momentul 2024 o altă coaliție cu o majoritate fragilă ar putea să existe cu succes. Pe de altă parte, din perspectiva relațiilor dintre cele mai importante partide PNL și PSD cu UDMR, această dinamică ar trebui privită cu atenție pentru că ar putea exista o oarecare dinamică. Ne amintim că înainte de alegerile din 2020, relația dintre PNL și UDMR nu a fost cea mai bună. Asta pentru că PNL a avut niște purtători de mesaj care ieșeau constant cu mesaje împotriva UDMR-ului sau a etnicilor maghiari pe diferite subiecte, asta în ideea PNL de a ataca electoratul naționalist. Aceste discuții publice au avut consecințe pe plan politic, pentru că răceala dintre două partide era evidentă.

Ceea ce vedem astăzi, cu reacțiile unora din PSD, să nu cumva să schimbe starea de fapt și să treacă relația dintre PSD și UDMR într-un război rece. Poate că în acest moment e încă prematur să vorbim despre acest lucru, însă sunt sigur că UDMR nu trece cu vederea lucruri care se repetă. Adică dacă vom mai avea cazuri de genul reacțiilor de la vârful PSD la meciul de hochei, sau reacția senatorului PSD la vizita președintelui Ungariei, nu cred că UDMR va trece cu vederea acest tip de lucruri, mai ales dacă ele devin un obicei”, a mai declarat consultantul politic Adrian Zăbavă.

În ceea ce privește aritmetica parlamentară, PSD ale în acest moment 109 deputați și 47 de senatori (după ce a pierdut 3 deputați de la alegerile din 2020), PNL mai are 79 de deputați (a pierdut nu mai puțin de 17 deputați până acum) și 37 de senatori (după ce a pierdut 4 senatori), iar UDMR are 20 de deputați și 9 senatori, pierzând doar un deputat, exclus din partid după ce a mințit în privința studiilor.

În acest context în care PSD-ul și UDMR-ul, alături de minorități și deputații neafiliați, ar putea forma o majoritate, una din ipotezele lansate viza posibilitatea ca social democrații să caute să consolideze relația cu UDMR pentru a-și asigura o majoritate în cazul în care rotația de la guvernare nu va funcționa în mai 2023. Sociologii susțin însă că aceste reacții dure din partea liderilor PSD pun la îndoială posibilitatea unei asemenea alianțe.

„Reacțiile unor lideri ai PSD-ului arată chiar contrariul unui scenariu în care să avem o majoritatea PSD-UDMR. Nu cred că aceste reacții dure la adresa UDMR și a minorității maghiare ajută la un astfel de parteneriat, mai ales dacă ne uităm în urmă, PNL-ul în ultimii ani a fost un partener corect față de UDMR până la un anumit punct. Să nu uităm că atunci când USR-ul, fiind la guvernare, a pornit acea luptă cu unii dintre liderii UDMR, PNL-ul a fost de partea UDMR. Cred că PNL a demonstrat că a avut o relație corectă, până la un anumit punct, repet, cu UDMR-ul și PSD-ul ar trebui să facă același lucru. Evident că PNL-ul nu poate guverna doar cu UDMR, PSD-ul, dacă nu mă înșel, cu UDMR-ul și cu minoritățile, ar putea, deci are un avantaj din punctul acesta de vedere. Eu însă nu cred în posibilitatea unor tensiuni între PSD și PNL chiar și în momentul rocadei la guvernare, cred că această coaliție va rezista și după schimbarea premierului”, a mai declarat, pentru FANATIK, sociologul Vladimir Ionaș.

ADVERTISEMENT