News

PSD insistă ca Guvernul să interzică importul cerealelor din Ucraina. Social-democrații cer de urgență un act normativ

PSD consideră că Guvernul ar trebui să interzică de urgență importul cerealelor din Ucraina. În caz contrar, ”situația României poate deveni deosebit de gravă”.
20.04.2023 | 14:40
PSD insista ca Guvernul sa interzica importul cerealelor din Ucraina Socialdemocratii cer de urgenta un act normativ
PSD spune că Guvernul trebuie să interzică importul cerealelor din Ucraina. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

PSD a anunțat, într-un comunicat, că Guvernul ar trebui să interzică de urgență importul cerealelor din Ucraina. Social-democrații cer propriului Executiv pregătirea unui act normativ care să vine cu o decizie în acest sens.

PSD spune că Guvernul trebuie să interzică importul cerealelor din Ucraina

Încă de marți, 18 aprilie, PSD anunța că va cere în Coaliția de guvernare ca Guvernul României să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina. Era o măsură similară celor luate în alte state care au graniță comună cu această țară.

ADVERTISEMENT

Între timp, România a anunțat primele măsuri în scandalul cerealelor din Ucraina. Autoritățile spun că transporturile care tranzitează țara noastră vor fi sigilate și monitorizate atent. În paralel, va fi impus și un control al calității. Demersul va fi realizat de inspectorii Direcțiilor Sanitar-Veterinare.

PSD consideră că măsura sigilării nu este suficientă. Astfel, social-democrații au revenit, joi, cu o solicitare către propriul Guvern. Partidul lui Marcel Ciolacu a cerut Guvernului să pregătească un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina.

ADVERTISEMENT

”PSD solicită ca la nivelul Guvernului României să se elaboreze în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. În acest sens, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, care gestionează politica de comerț a României, trebuie să colaboreze cu Ministerul Agriculturii pentru redactarea actului normativ.

PSD subliniază că această măsură ar fi putut fi discutată în cadrul întrevederii de miercuri a miniștrilor de comerț din UE cu vicepreședintele CE care gestionează acest domeniu, la care au participat și miniștrii agriculturii, dacă domnul Cadariu nu ar fi fugit de responsabilitatea pe care o are în domeniul comerțului exterior și nu ar fi lipsit de la întâlnire”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

ADVERTISEMENT

PSD avertizează: ”Situația României va deveni deosebit de gravă”

În același comunicat, PSD susține că, pentru rezolvarea problemelor generate de exporturile ucrainene, este nevoie de o soluție comună, agreată la nivelul Uniunii Europene.

Partidul lui Marcel Ciolacu a apreciat propunerea vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Acesta a cerut șefilor guvernelor din cele cinci state afectate să adopte o poziție comună. Aceasta trebuie să activeze mecanismele europene speciale privind suspendarea acestor importuri.

ADVERTISEMENT

Dacă însă această poziție comună nu se va contura într-un interval rezonabil, situația României va deveni deosebit de gravă (…) Celelalte state din regiune au luat deja măsuri unilaterale pentru interzicerea importurilor din Ucraina”, avertizează social-democrații.

În finalul mesajului, PSD spune că Guvernul României va fi nevoit să adopte măsura suspendării importurilor. Asta până când Comisia Europeană va furniza un răspuns adecvat pentru rezolvarea acestei probleme.

ADVERTISEMENT