News

PSD îşi face programul de guvernare. Marcel Ciolacu: “Oamenii au nevoie de soluţii, nu de comasări de alegeri sau aranjamente electorale”

PSD se pregăteşte să intre la guvernare. Ministerele conduse de social-democraţi şi-au conturat deja schemele de program după care se vor ghida
01.02.2023 | 12:11
PSD isi face programul de guvernare Marcel Ciolacu Oamenii au nevoie de solutii nu de comasari de alegeri sau aranjamente electorale
Marcel Ciolacu va fi probabil noul premier al României, începându luna mai Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rotaţia guvernamentală va avea loc la sfârşitul lunii mai, când liberalii le vor le preda social-democraţilor funcţia de premier şi va avea loc, de asemenea, o reîmpărţire a ministerelor. Cu background-ul realizărilor de până acum, scoase în evidenţă în bilanţurile de sfârşit de an ale ministerelor Finanţelor, Transporturilor, Muncii, Sănătăţii şi Familiei, PSD pregăteşte însă şi programul de guvernare după care se va ghida.

Ministerul Sănătăţii are şase obiective majore

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se concentrează pe redactarea unui plan de măsuri care să stopeze creșterea prețurilor și a inflației, să încurajeze producția autohtonă, să creeze noi locuri de muncă și să protejeze firmele românești.

ADVERTISEMENT

“Sunt convins că asta așteaptă românii de la noi. Nu rotative, comasări de alegeri, bătălii pe funcții sau alte aranjamente electorale. Oamenii au nevoie de soluții, de un plan social și economic articulat, nu de avioane!”, a scris Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Principalele trei puncte pe care social-democraţii de urmăresc în întocmirea programului de guvernare sunt: creștere economică bazată pe producție, stoparea creșterii prețurilor și a inflației şi crearea de noi locuri de muncă și protejarea firmelor românești.

ADVERTISEMENT

Principalele provocări identificate de Ministerul Finanţelor pentru perioada următoare sunt legate de reducerea inflaţiei şi reducerea balanţei comerciale. Din cauza pandemiei, crizei energetice şi a războiului din Ucraina, inflația a ajuns în 2022 la recorduri istorice, cele mai mari cifre din ultimii 40 de ani în majoritatea țărilor UE, SUA şi Marea Britanie. Concret, PSD vede ca măsuri principale de reducere a inflației schema de reglementare / plafonare a prețurilor la energie și gaze naturale (-5 puncte procentuale) și scheme de stimulare a ofertei, a producției de bunuri, aici, în România (-3,4 puncte procentuale).

Ca măsuri de reducere a deficitului balanţei comerciale sunt avute în vedere scheme de ajutor de stat / stimulare a producției și exporturilor; investiții publice și prin parteneriate public – privat; garanții / contragaranții; facilități acordate.

ADVERTISEMENT

Programul de guvernare al Ministerului Sănătăţii se derulează sub titlul “Investiții care schimbă sistemul medical din România”, iar în el regăsim ca direcţii de urmat: Investiții în infrastructura spitalicească și în spitalele de importanță teritorială majoră; Investiții majore în serviciile de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu; Investiții în cercetarea din domeniul medical; Consolidarea serviciilor de reabilitare, paliație și îngrijiri pe termen lung; Digitalizarea sistemului medical și dezvoltarea sistemului de telemedicină; Implementarea de programe de screening populațional.

De asemenea, s-au deblocarea proiectele pentru construirea Spitalelor Regionale din Craiova, Iaşi şi Cluj, a căror finalizare este prevăzută pentru 2027.

ADVERTISEMENT

Ministerul Familiei oferă carduri cu reduceri

În ceea ce priveşte Ministerul Familiei, acesta are în vedere începerea de proiecte noi în 2023, între care cardul european pentru tineret, pe care-l va putea obţine orice tânăr din România cu vârsta între 14 și 35 de ani şi care are printre beneficii reduceri consistente la magazine, hoteluri, transport, muzee şi restaurante.

De asemenea, se vor propune amendamente la HG privind metodologia adopțiilor, în sensul scurtării timpului de așteptare pentru potrivirea copiilor adoptabili cu familiile atestate.

Nu în ultimul rând, se vor emite carduri cu reduceri pentru familiile numeroase. Cardul va putea fi folosit pentru a obține reduceri în magazine, locuri de joacă, librării şi restaurante, după cum anunţă ministerul condus de Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT