News

PSD își școlește parlamentarii la universitățile „statului paralel”. Sorin Grindeanu și-a scos din CV cursul de la Colegiul Național de Apărare

Câteva zeci de parlamentari, în majoritate de la PSD, au trecut prin instituțiile de învățământ organizate de către MApN, MAI și SRI.
14.06.2021 | 19:35
PSD isi scoleste parlamentarii la universitatile statului paralel Sorin Grindeanu sia scos din CV cursul de la Colegiul National de Aparare
Deputatul Ionuț Mărgărit a adunat șase diplome de la universitățile MApN, MAI și SRI/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Partidul Social-Democrat are cel mai mare număr de parlamentari care au trecut să-și completeze studiile pe la unitățile de învățământ superior organizate de către Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe sau Serviciul Român de Informații.

Situația este cu atât mai paradoxală cu cât, în perioada în care partidul a fost condus de Liviu Dragnea, Comitetul Executiv al PSD a adoptat, în noiembrie 2017, o rezoluție împotriva „statului paralel”, clamând că instituțiile de forță încearcă să controleze statul român prin mijloace nelegitime. În acest timp, membri marcanți ai partidului „puneau burta pe carte” ca să treacă examenele de la Academia Națională de Informații.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă Marcel Ciolacu nu și-a mai terminat doctoratul la Academia Națională de Informații a SRI, iar fostul premier Sorin Grindeanu și-a scos din CV-ul oficial cursul făcut la Colegiul Național de Apărare, mulți parlamentari nu uită să menționeze pe site-urile Camerei Deputaților și Senatului diplomele primite de la „statul paralel”.

Ciolacu nu și-a mai dat doctoratul la SRI, Grindeanu a „uitat” de Colegiul de Apărare

În ultimii ani au fost mai puțin absolvenți parlamentari ai acestor instituții de învățământ superior, însă cei care au urmat la grămadă aceste cursuri la începutul deceniului trecut rămân în continuare în prim-planul politicii românești. Unii chiar au făcut aceste cursuri înainte de a fi aleși parlamentari. Trebuie menționat că și liberalii au un contingent serios de deputați și senatori care au mers în instituțiile în care se adună, deopotrivă, politicieni, ofițeri sau magistrați.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți au trecut prin cursul de „Securitate și bună guvernare” al Colegiului Național de Apărare, un curs care ține aproape o lună. Colegiul funcționează în cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I. Printre absolvenți este liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, care l-a absolvit în 2017, în același an trecând și pe la cursurile de „Politică externă și diplomație” ale Institutului Diplomatic Român, instituție subordonată Ministerului de Externe.

Pe la Colegiul Național de Apărare au mai trecut deputații PSD Oana Florea, Nicolae Georgescu, Ștefan Ovidiu Popa, Ciprian-Constantin Șerban, Vasile Cîtea, George Paladi, Viorel Salan, Adrian Solomon, Ilie Toma, Andi Cristea (care a făcut și un curs de „Analiză și consiliere politică” la Institutul Diplomatic), Luminița Gliga, Florin Mircea, Florin-Silviu Hurduzeu (cu un curs și la Institutul Diplomtic Român), Natalia Intotero (colegă cu Hurduzeu la Institutul MAE), fostul vicepreședinte al Camerei Deputaților Carmen Mihălcescu, Ștefan Mușoiu, Marius Ostaficiuc, și ei cu specializare dublă, MApN și MAE.

ADVERTISEMENT

Actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu a fost și el cursant la Colegiul Național de Apărare și a fost chiar doctorand la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a SRI, însă a fost exmatriculat în 2020 pentru că nu și-a termina teza de doctorat la timp. Fostul premier și actual prim-vcepreședinte al PSD, Sorin Grindeanu, a trecut  pe la Colegiul Național de Apărare, în 2013. Deși Grindeanu a admis atunci când a fost numit premier că a fost cursant la Colegiului, în CV-ul de pe site-ul Camerei acest detaliu nu mai apare.,fiind menționat doar cursul de „Securitate, diplomaţie şi politică externă” de la Institutul Diplomatic Român.

Eugen Bejinariu, fost secretar general în guvernul Năstase, a făcut un curs de un an la Colegiul Naţional de Apărare, „Probleme actuale ale securităţii şi apărării naţionale”. Ana-Maria Cătăuță a făcut și Colegiul Național de Apărare, dar a trecut și pe la un training la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, cu tema „Securitate în zona Mării Negre”. Un alt cursant fervent ale universităților „de fițe” este Mirela Furtună, cu două cursuri la Colegiul Național de Apărare, un curs și un master la Institutul Diplomatic.

ADVERTISEMENT

Vânătorii de diplome

Fostul primar al sectorului 5, deputatul Daniel Florea, a bifat două cursuri separate la Institutul Diplomatic Român, un master la Colegiul Național de Apărare în „Securitate și Apărare Națională”, plus un curs de „Științe militare, Informatii și Ordine Publică” la Colegiul Național de Afaceri Interne de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Acestea sunt numai patalamalele obținute de la instituții militarizate, deoarece Florea are atâtea cursuri încât te întrebi când a mai avut timp să se ocupe de treburile de la Sectorul 5 sau să mai dea pe la Parlament. De exemplu, a început un doctorat în drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova pe care însă nu l-a terminat, iar acum este doctorand la Universitatea „Nicolae Titulescu”.

Și deputatul Mitică Mărgărit s-a apucat să colecționeze diplome la instituțiile de învățământ „cu epoleți”, după ce a absolvit dreptul la o universitate obscură din Alba-Iulia, Agora. Într-un singur an, 2012, înainte să devină parlamentar, Mărgărit a trecut pe la Colegiul Național de Apărare, Institutul Diplomatic Român și Colegiul Național de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. În același an, Mărgărit și-a început studiile de master la Academia Națională de Informații „ Mihai Viteazul”,  cu „Managementul informațiilor de securitate națională”. După ce a terminat masterul, Mărgărit a început studiile de doctorat tot la școala SRI.

Un alt colecționat de diplome de bonton este Dan-Cristian Popescu, deputat la al doilea mandat: după Colegiul Național de Apărare, a trecut pe la Academia Națională de Informații, iar de acolo s-a mutat în curtea Institutului Diplomatic Român de unde nu a plecat până nu a primit diplomele de absolvire a trei cursuri diferite: „Politică externă și diplomație”, „Protocol și etichetă în diplomație” și „Securitate internațională”. Un alt deputat PSD, Bogdan-Andrei Toader s-a mulțumit doar cu cursul privin protocolul în diplomație. Marius-Horia Țuțuianu, fostul președinte al CJ Constanța, a preferat Colegiul Naţional de Afaceri Interne, unde a studiat „Managementul Strategic al Afacerilor Interne”

Deputatul Mihai Weber, pe lângă diplomele de la Colegiul Național de Apărare și Institutul Diplomatic, face o notă aparte fiind absolvent al unul curs organizat de către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), cu tema „Managementul măsurilor de securitate destinate protecției informațiilor clasificate NATO și UE”.

Ministrul Energiei, învățăcel la SRI

Universitățile militare sau diplomatice sunt tentante și pentru deputații PNL. Astfel, la Colegiul Național de Apărare, frecventatul curs de „Securitate și bună guvernare” a fost absolvit de Cristina Trăilă, Bogdan Huțucă, Sorin-Dan Moldovan și Raluca Turcan, ministrul Muncii, la care se adaugă Mircea Banias, Laurențiu-Nicolae Cazan și fostul ministru al Culturii Gigel-Sorinel Știrbu, cursanți la Institutul Diplomatic. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost cursant al Academiei Naționale de Informații.

În „liga superioară”, a celor cu mai multe diplome sunt Ioan Bălan (Institutul Diplomatic și Academia Națională de Informații), liderul PNL Neamț Mugurel Cozmanciuc (Colegiul de Afaceri Interne și Colegiul Național de Apărare), Laurențiu Leoreanu și Sorin-Dan Moldovan (Colegiul de Apărare și Institutul Diplomatic). George Ionescu a fost școlit la universitățile MAE, MApN și MAI. Ionuț Stroe, fost purtător de cuvânt al PNL, a studiat la școlile SRI, MApN și MAE.

Chiar și nou-veniții de la AUR încep să fie ispitiți de studiile făcute la controversatele instituții de învățământ superior din sistemul militar. Astfel, cel mai nou absolvent din Parlament al cursului de „Securitate și bună guvernare” de la Colegiul Național de Apărare este Dănuț Alenei. Studii postuniversitare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” au mai făcut și Mircia Chelaru și Nicolae Roman, însă fără legătură cu activitatea lor politică, ei fiind ofițeri de carieră, care au ajuns la gradul de general.

Din grupul minorităților îl găsim doar pe Giureci-Slobodan Ghera, cu un curs la Institutul Diplomatic Român. UDMR și USR-PLUS nu au deputați care să fi studiat la cele patru instituții menționate până acum.

Un noul val de „diplomați”

Și la Senat, PSD are cei mai mulți reprezentanți care au intrat în bârlogurile „statului paralel” ca să învețe câte ceva: Titus Corlățean, Siminica Mirea, Ion-Cristinel Rujan și Daniel Zamfir la Colegiul Național de Apărare, iar Gabriel Mutu la Colegiul Național de Informații. Marius Dunca a studiat la Academia Națională de Informații și Institutul Diplomatic, iar medicul Bianca-Mihaela Purcărin și-a lărgit orizontul cunoașterii la Institutul Diplomatic Român și Colegiul Național de Apărare. Cei mai îndârjiți au fost însă Angel Tâlvăr și Cornel-Cristian Resmeriță, cu câte trei diplome obținute: Colegiul de Apărare, Academia de Informații și Institutul Diplomatic.

În grupul senatorial al PNL găsim patru persoane care au urmat cursuri la Colegiul Național de Apărare: Ioan-Cristian Chirteș, Daniel Fenechiu, Nicoleta Pauliuc și Iuliana Scântei, ultimele două făcând cursul înainte să devină parlamentari. Acestora li se alătură Antal Istvan-Lorant, senator UDMR.

Chiar dacă ritmul școlarizării parlamentarilor la MApN sau SRI a mai scăzut, este de așteptat un nou val de cursanți la Institutul Diplomatic Român din subordinea MAE. În luna martie a acestui an Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat un memorandum prin care urmează să se organizeze cursuri de diplomație pentru 100-200 de deputați prin intermediul Institutului Diplomatic. Memorandumul a fost aprobat fără să existe o evaluare a costurilor acestor cursuri.

ADVERTISEMENT
Tags: