News

PSD, mai multe amendamente la proiectul Guvernului privind carantina şi izolarea: ”Nu putem să dăm cetățenilor o lege care să dea naștere la abuzuri”

10.07.2020 | 14:39
PSD mai multe amendamente la proiectul Guvernului privind carantina si izolarea Nu putem sa dam cetatenilor o lege care sa dea nastere la abuzuri
ADVERTISEMENT

După ce plenul Camerei Deputaților a adoptat în cursul zilei de joi, 9 iulie, legea care prevede carantinarea și izolarea persoanelor infectate cu noul coronavirus, actul ajunge vineri la Senat.

Comisia juridică a Senatului urmează să discute, vineri de la ora 14.00, proiectul de lege adoptat joi seara de cealaltă cameră a Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Până acum, două amendamente au fost depuse la proiectul iniţiat de către Guvern. Au exista însă multe critici venite dinspre cei de la PSD.

PSD, amendamente la legea carantinării și izolării persoanelor infectate cu COVID-19.

Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, a afirmat vineri că proiectul Guvernului referitor la carantină şi izolare va fi dezbătut de Comisia juridică. El a mai precizat că începând de sâmbătă va fi convocat plenul Senatului.

ADVERTISEMENT

”Cu puțin timp în urmă, am încheiat Biroul permanent. Comisiile au termen azi până la ora 14.00 pentru aviz. Comisia juridică se va reuni la ora 14.00. Prin decizie am stabilit organizarea plenului Senatului, începând de mâine, în fiecare zi, de la ora 12.00, până pe 15 inclusiv.

Sigur asta nu înseamnă că vom avea în fiecare zi şedinţă la plen, doar că ne dorim o dezbatere de calitate serioasă. E nevoie de această modificare de program. După cum ştiţi, dezbaterea nu s-a încheiat la acest proiect de lege.

ADVERTISEMENT

Am avut un proiect de lege venit de la Guvern foarte târziu. Ne trimite o lege slabă, ca sa fiu indulgent. E inacceptabil să cerţi Parlamentul că nu face lucruri, când tu trimiţi legi care nu pot fi adoptate”, a afirmat Robert Cazanciuc.”, a spus social-democratul.

Șeful de la Senat nu a ezitat să atace Guvernul Orban pe seama proiectului depus în Parlament. ”Ştiau foarte bine că drepturile omului nu pot fi restrânse prin ordin, de Guvern. Parlamentul s-a mobilizat destul de rapid, dar nu putem să dăm cetăţenilor un act normativ care să nu poată fi aplicat.

ADVERTISEMENT

Nu e o lege doar pentru pandemia de COVID, e o lege cu caracter general, aşa cum îi spune şi titlul, ”măsuri de risc biologic şi epidemiologic”, a subliniat Cazanciuc.

Proiectul Guvernului, amendamente în Senat

Până la această oră s-au depus două amendamente la proiectul iniţiat de către Guvern. Unul dintre amendamente aparţine deputatului PSD Nicolae- Sebastian-Valentin Radu şi modifică definiţia izolării.

„izolarea – măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor şi tratamentul aplicat pe baza consimţământului persoanelor infectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen şi asimptomatice în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării, numai dacă acest tratament se impune, şi reducerii gradului de contagiozitate, de alte persoane, la domiciliu/în locaţia declarată de către persoana izolată sau în spaţii special desemnate de către autorităţi, stabilită prin act emis de Direcţia de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conţine menţiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege”, arată amendamentul social-democratului, din tabelul pe care vor discuta senatorii Comisiei juridice, obţinut de News.ro.

Conform sursei citate, un alt amendament depus aparţine senatorului PNL Daniel Fenechiu, membru în Comisia juridică, care introduce un nou alineat în proiectul de lege şi care prevede că:

”Prin derogare de la art. 297 din OUG 97/ 2019 privind Codul administrativ, bunurile aflate în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret pot fi utilizate pentru carantinarea persoanelor în condiţiile prevăzute de prezenta lege. Cheltuielile efectuate pentru carantinare se suportă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului. Ministerul Finanţelor Publice va suplimenta în mod corespunzător bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului cu sumele aferente chetuielilor efectuate cu carantinarea persoanelor”, conform tabelului de amendamente pe care vor discuta, vineri, senatorii jurişti.

Întrucât legea va mai sta o perioadă în analiză, este de așteptat să mai apară o serie de amendamente din partea partidelor de Opoziție, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT