Alegeri 2024

PSD : Mai multe credite imobiliare accesate, pe fondul creșterii nivelului de trai

PSD arată că numărul creditelor imobiliare a crescut în urma plafonării prețurilor și majorării salariului minim. Standardele de creditare, mai relaxate
05.06.2024 | 22:05
PSD  Mai multe credite imobiliare accesate pe fondul cresterii nivelului de trai
PSD spune că veniturile mai mari ale populației au dat posibilitatea accesării de credite bancare ipotecare / Foto: Inquam Photos, Mălina Norocea
ADVERTISEMENT

Măsurile PSD privind plafonarea prețurilor la alimente și energie dar și privind creșterea salariului minim pe economie au avut ca efect protejarea buzunarelor populației. Bani mai mulți au însemnat și economii mai mari ale românilor la bănci, dar și capacitatea de a accesa credite bancare ipotecare.

Creșteri ale economiilor populației la bănci

PSD arată că măsurile luate de Guvernul Marcel Ciolacu, plafonarea prețurilor la energie și alimente, creșterea salariului minim pe economie, s-au reflectat pozitiv asupra nivelului de trai al românilor

ADVERTISEMENT

Economiile populației la bănci au crescut, însă și posibilitatea de a accesa credite ipotecare. În trimestrul I al acestui an, a fost înregistrată o creștere de aproape 70% în privința cererii de credite pentru cumpărarea de locuințe și de terenuri, arată PSD.

„Potrivit unui sondaj periodic organizat de Banca Națională a României, instituțiile de credit spun că cererea de credite pentru terenuri și locuințe a cunoscut o creștere semnificativă în trimestrul I  al acestui an. Totodată, datorită relaxării standardelor de creditare ipotecară, băncile se așteaptă ca această tendință să continue și în trimestrul al II-lea”, afirmă social-democrații.

ADVERTISEMENT

Standarde de creditare relaxate în trimestrul 1

În primul trimestru al acestui an, standardele de creditare pentru sumele destinate cumpărării de locuințe și terenuri au fost relaxate de către bănci, fapt ce reflectă o încredere crescută în politicile social-democrate în ce privește o situație economică și financiară stabilă, potrivit PSD.

„Această relaxare a fost influențată de trei factori principali: creșterea concurenței în sectorul bancar, așteptările pozitive privind situația economică generală și previziunile optimiste pentru piața imobiliară. Conform studiului BNR, condițiile contractelor de credit imobiliar s-au îmbunătățit în T1 2024. Rata dobânzii a scăzut cu un procent net de 46%, iar celelalte costuri cu 19%”, arată PSD.

ADVERTISEMENT

„Creșterea construcțiilor, susținută de PSD, a păstrat în echilibru prețul mediu/mp”

Potrivit BNR, 76% din bănci au indicat că, în primele trei luni ale anului, prețul mediu pentru metrul pătrat în cazul locuințelor a rămas oarecum constant iar 24% din bănci au raportat o creștere a acestuia. În trimestrul doi, 83% din bănci prevăd că prețul se va menține în timp ce 17% prevăd o creștere a acestuia.

În primele trei luni ale anului s-a înregistrat o creștere de 79% a cererii de credite ipotecare iar băncile prevăd că această creștere va continua în peerioada aprilie-iunie însă ritmul va fi mai încetinit. S-a înregistrat și o ușoară creștere, cu 3,4%, a creditelor care au fost respinse, arată social-democrații.

ADVERTISEMENT

„În T1 2024, băncile au menținut constante standardele de creditare pentru companii nefinanciare, dar au relaxat standardele pentru creditele acordate populației, influențate de concurența bancară și de așteptările economice. Pentru T2 2024, se preconizează menținerea standardelor de creditare pentru companii și continuarea relaxării pentru populație. Cererea de credite a crescut în T1 2024, în special pentru populație, tendință așteptată să continue în T2 2024 pentru ambele segmente”, potrivit PSD.

Social-democrații precizează și că sunt partidul care a implementat în România salariul mediu european. Totodată, administrațiile PSD, primari, președinți de Consiliu Județean, au reușit cele mai multe proiecte cu fonduri de la Comisia Europeană, cu o absorbție de peste 97%.

Material susținu de Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL 

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”