Alegeri 2024

PSD menține plafonarea adaosului comercial. ”Prețuri mai mici la alimentele de bază, primele semne ale deflației”

Retailerii constată o scădere constantă a prețurilor la alimentele de bază. Plafonarea adaosului comercial a ajutat la scăderea acestor prețuri, spun social-democrații
09.05.2024 | 18:22
PSD mentine plafonarea adaosului comercial Preturi mai mici la alimentele de baza primele semne ale deflatiei
Scad prețurile la produsele alimentare de bază Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan
ADVERTISEMENT

Alimentele la care s-au constatat în mod special scăderi de prețuri sunt cele care au fost cel mai puternic afectate de creșterile de prețuri din 2022 și 2023.

PSD: ”Prețuri mai mici la alimentele de bază, primele semne ale deflației”

Diminuarea prețurilor la aceste alimente este confirmată și de datele furnizate de Institutul Național de Statistică. Potrivit acestora, în luna martie 2024, prețurile la făină, mălai, ulei, lapte și ouă au scăzut cu până la 30% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Aceste cifre reflectă o deflație semnificativă în ceea ce privește zece categorii de bunuri alimentare.

ADVERTISEMENT

„Cele mai mari scăderi de prețuri au fost la făină, cu peste 30% în martie, față de aceeași lună a anului trecut. Totodată, românii plătesc mai puțin cu 27% pentru mălai și mai puțin cu 25% pentru ulei. 

Untul (-12%), zahărul (-11%) și margarina (-8%) sunt, de asemenea, alimente care s-au ieftinit. Toate aceste alimente de bază se află pe lista propusă de PSD și care beneficiază de plafonarea adaosului comercial la maximum 20%”, arată datele INS.

ADVERTISEMENT

Social-democrații spun că reprezentanții marilor retaileri confirmă faptul că această tendință de deflație este rezultatul ajustărilor post-pandemie și al stabilizării lanțurilor de aprovizionare. Este nevoie însă de un echilibru între stimularea consumului și menținerea stabilității economice.

„Din februarie 2024, deflaţia a devenit vizibilă, mai ales în categoria alimentelor de bază, menţinându-se însă într-un interval de o singură cifră (sub 10% – n. red.). Vom continua să monitorizăm evoluţia pentru a înţelege amploarea şi impactul pe termen lung“, spun şi reprezentanţii companiei Penny România, potrivit zf.ro.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții marilor retaileri se așteaptă ca trendul de ieftinire a acestor produse să se mențină și în lunile următoare, mai ales că se așteaptă o scădere constantă și a inflației.

„Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024, care cobora la 4,7% în decembrie 2024 şi la 3,5% la finele anului viitor”, a transmis BNR în luna aprilie, după ședința de politică monetară.

ADVERTISEMENT

PSD menține plafonarea adaosului comercial

„Măsurile de limitare a prețurilor luate de actualul Guvern condus de Marcel Ciolacu arată că România este pe un trend pozitiv.

După doi ani de creșteri constante de prețuri din cauza multiplelor crize și o creștere constantă a inflației, acum  puterea de cumpărare a românilor crește.

O măsură recent propusă și adoptată de către Partidul Social Democrat a vizat plafonarea adaosului comercial la maximum 20%, cu scopul de a reduce povara financiară asupra consumatorilor și de a încuraja concurența între comercianți.

Deși au existat extrem de multe critici cu privire la această măsură, vedem o scădere a prețurilor și o reconfigurare a dinamicii economice.

Acesta a fost și motivul pentru ca PSD a decis să mențină măsura până la finalul anului 2024 atunci când se preconizează că rata inflației va ajunge sub 5%”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții PSD.

Pe lângă beneficiul direct adus de aceste scăderi de prețuri, resimțit în special e populația cu venituri reduse sau medii, social-democrații mai subliniază impactul pozitiv asupra competitivității în sectorul alimentar. Acesta a dus la revizuirea de către comercianți a strategiilor de preț, dar și la o o diversificare a ofertei și o îmbunătățire a calității produselor.

„Pe lângă beneficiile imediate aduse consumatorilor și concurenței, măsura de plafonare a adaosului comercial a avut și consecințe pozitive asupra economiei în ansamblu.

Prin reducerea prețurilor la alimentele de bază, s-a stimulat puterea de cumpărare a populației, conducând la creșterea consumului intern și la susținerea activității economice locale”, mai precizează sursa citată.

Material susținut de PSD

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților