News

PSD nu e de acord cu PNL pe tema pensiilor: „Noi 7% nu vom accepta sub nici o formă”

Deputatul Marius Budăi susține că PSD nu va accepta propunerile PNL pentru majorarea pensiilor și a alocațiilor cu doar 7%. El afirmă că cele două formațiuni încă nu s-au înțeles pentru guvernare.
17.11.2021 | 12:41
PSD nu e de acord cu PNL pe tema pensiilor Noi 7 nu vom accepta sub nici o forma
ADVERTISEMENT

Deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a susținut miercuri că o majorare a pensiilor de 11% nu ar îmbogăți românii, dar ar putea fi ”un scut” pentru pensionari, susține acesta într-un interviu pentru RFI.

Budăi: „Să nu creadă cineva că o majorare a pensiilor de 11% ar îmbogăți pe cineva”

Deputatul Marius Budăi susține că PSD nu va fi de acord cu propunerile PNL de majorare a pensiilor.

ADVERTISEMENT

Budăi susține că majorarea de 11% a pensiilor nu ar îmbogăți pe nimeni, dar poate fi un ”scut” pentru pensionarii din România.

„Să nu creadă cineva că, cu acești 11%, pensionarii, în speță părinții și bunicii noștri, se vor îmbogăți. Nicidecum. Încercăm să le creăm un scut cât de cât în fața acestei avalanșe de prețuri”, afirmă Budăi.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi: „Noi 7% nu vom accepta sub nici o formă”

Marius Budăi a mai anunțat, în interviul pentru RFI, planurile PSD cu privire la creșterea nivelului pensiilor.

„Astăzi trebuie să ne vină cifrele finale de la Ministerul Finanțelor pe execuție și sperăm că astăzi se va ajunge la o formă finală. Noi ne susținem punctul de vedere, motivat de evoluția prețurilor din România, și vorbim aici de coșul de consum de bază al pensionarilor, care nu include doar inflația generală ci, din contră, include cele trei elemente principale, și aici vorbesc de alimente, unde avem scumpiri în proporție de 15%-20%-25%, de prețurile la utilități, dar și de prețurile la medicamente. O inflație dată deja octombrie 2020-octombrie 2021 la 7,9% și cu o proiecție de creștere în continuare și din toate aceste calcule am ajuns la o majorare de 11% (…). Noi 7% nu vom accepta sub nici o formă”, susține deputatul PSD.

ADVERTISEMENT

Își permite România majorarea pensiilor și alocațiilor?

Deputatul a fost întrebat și dacă statul își va permite o astfel de majorare în condițiile în care avansul economic ar încetini, iar deficitul bugetar ar crește la aproximativ 7%, iar astfel anul 2022 poate fi unul dificil.

Budăi a susținut că există două legi în vigoare care susțin acest lucru și care au fost inițiate de fosta coaliție PNL-USR.

ADVERTISEMENT

„Păi, dacă nu am fi fost prudenți, am fi propus un procent mult mai mare. Vă aduc aminte că avem două legi în vigoare, care nu au fost puse în practică de către colegii aflați la guvernare până acum, cele două Guverne PNL, PNL-USR și suntem în urmă cu acele majorări și dacă ne-am fi dus pe o chestiune de iresponsabilitate, am fi propus din prima revenirea la acele legi, cu exact acel calendar de acolo”, a adăugat Budăi.

Partidele nu s-au înțeles la guvernare

Deputatul PSD spune că majorările pensiilor și alocațiilor reprezintă un subiect la care formațiunea sa nu va renunța. El mai spune că cele două partide încă nu s-au înțeles în privința formării unei viitoare coaliții de guvernare.

De altfel, acest lucru este susținut și de ultimele afirmații ale președintelui PSD Marcel Ciolacu, precum și de cele ale președintelui PNL Florin Cîțu care nu se înțeleg pe subiectul rotativei pentru șefia executivului.

ADVERTISEMENT