News

PSD nu votează prelungirea stării de alertă: ”Președintele nu ne-a dat dovada epidemiologică necesară”

09.06.2020 | 18:31
PSD nu voteaza prelungirea starii de alerta Presedintele nu nea dat dovada epidemiologica necesara
Purtătorul de cuvcânt al PSD, Lucian Romașcanu/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a anunțat că parlamentarii social-democrați nu vor vota prelungirea stării de alertă în pofida apelului adresat de către președintele Klaus Iohannis. Romașcanu susține că președintelui nu a oferit ”o dovadă epidemiologică clară” care să justifice prelungirea, informează Digi24.

Dovada epidemiologică furnizată doar de testarea în masă

Nu e o ofertă și nu aș interpreta-o în această cheie. În primul rând vreau să încep prin a sublinia schimbarea de ton a președintelui care de la «un parlament toxic» am ajuns la «dragi parlamentari». Ideea este în felul următor: Nu avem în acest moment din partea președintelui sau a specialiștilor niciun fel de dovadă epidemiologică necesară prelungirii stării de alertă”, a declarat Lucian Romașcanu.

ADVERTISEMENT

El susține că decizia prelungirii trebuia fundamentată pe o testare în masă a populației, care ar fi trebuit să înceapă din 1 iunie încoace. În schimb, numărul de teste efectuat zilnic este considerat prea mic pentru a fi relevant în vederea prelungirii stării de alertă.

Starea de alertă de până acum a însemnat achiziții făcute fără nicun fel de respectare a procedurilor, a însemnat angajări de oameni pe funcții cum nu putem uita acel chelner sau șef de pompe funebre pus șef de spitale, înseamnă tot felul de tunuri financiare care nu pot fi legitimate de PSD prin votul unei prelungiri de stare de alertă. În acest moment, cu argumentele date de președinte, decizia PSD este de a nu vota în continuare starea de alertă”, a continuat Lucian Romașcanu.

ADVERTISEMENT

El a apreciat că restricțiile pe care le-a menționat președintele Iohannis în discursul său de astăzi pot fi menținute și prin decizii ale Guvernului  concretizate în ordonanțe de urgență.

Apelul președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a convocat la Palatul Cotroceni un grup de miniștri cu responsabilități în combaterea epidemiei de coronavirus. La încheierea ședinței, Klaus Iohannis a anunțat noile măsuri de relaxare care vor fi luate după 15 iunie.

ADVERTISEMENT

Eliminarea unor restricții se va face tot în condițiile stării de alertă care va fi prelungită și după 15 iunie.

Prelungirea stării de alertă trebuie făcută prin decret prezidențial, însă acest decret are nevoie de aprobarea Parlamentului în termen de 5 zile. Din aceste considerente, Iohannis a cerut parlamentarilor să nu se opună prelungirii.

ADVERTISEMENT

”Mă adresez Parlamentului  care trebuie să ia în dezbatere prelungirea stării de alertă: Fiți responsabili, virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Guvernul a luat măsurile care au dus la o răspândire limitată a epidemiei (…) Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!”, a spus șeful statului.

ADVERTISEMENT