Cele 4 formațiuni pro-europene, PSD, PNL, USR și UDMR, revin la masa discuțiilor pentru a începe negocierile privind formarea unui nou Guvern. Încă nu se știe cine ar putea fi viitorul premier.
Pe 4 decembrie, cu două zile înainte ca CCR să anuleze complet turul II al alegerilor prezidențiale, PSD, PNL, USR, UDMR, alături de minoritățile naționale, au semnat o rezoluție privind ”formarea unei coaliţii pentru stabilitate şi modernizare” pentru ”a evita izolarea internațională a României”.
Tot la acea dată, aceste formațiuni au declarat la unison, prin liderii lor, că o susțin pe Elena Lasconi în finala prezidențială cu independentul Călin Georgescu.
Între timp, cei doi candidați au fost scoși din joc de anularea scrutinului decisă de Curtea Constituțională. Automat, între membrii acestor formațiuni au început deja să apară atacurile.
Deocamdată, reprezentanții PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale încep, teoretic, negocierile pentru formarea Guvernului. Aceștia vor trebui să meargă în fața președintelui Klaus Iohannis pentru nominalizarea șefului Executivului.
O altă necunoscută, pe lângă încrederea dintre cele patru partide, este numele viitorului prim-ministru. Dat fiind faptul că a obținut victoria la scrutinul de pe 1 decembrie, PSD consideră că ar trebui să primească postul.
În aceste zile, social-democrații vor avea o ședință de conducere pentru a decide propunerea de premier cu care vor merge la negocieri. În ciuda eșecului dureros de la prezidențiale, cei mai mulţi dintre liderii partidului vor ca poziţia să fie ocupată de Marcel Ciolacu. Acesta a revenit în fruntea partidului.
Înainte de turul I de la prezidențiale, toată suflarea politică, inclusiv PSD, a vehiculat varianta Ilie Bolojan-premier. Noul lider al PNL are însă o mare problemă: scorul mic pe care l-au înregistrat partidul său la alegerile parlamentare.
”Dacă suntem realişti, nu putem să negăm o evidenţă a ponderilor şi asta trebuie să fie un semn de realism, ca atunci când intri într-o coaliţie, să îţi dimensionezi corect forţele.
Nu trebuie să fie o persoană anume premier, îţi trebuie echipe puternice în guvernare, îţi trebuie profesionişti, îţi trebuie un program clar al coaliţiei, pe luni, pe proiecte vitale, care să asigure că această coaliţei funcţionează pe încredere şi ai nevoie de o susţinere parlamentară”, declara recent Ilie Bolojan.