Alegeri 2024

PSD: Politicile Guvernului Ciolacu fac din România un lider agricol european. Dominăm exportul la oleaginoase

PSD, despre efectele politicilor Guvernului Marcel Ciolacu. „România domină piața europeană a exporturilor de oleaginoase”
03.06.2024 | 09:32
PSD Politicile Guvernului Ciolacu fac din Romania un lider agricol european Dominam exportul la oleaginoase
Efectele măsurilor Guvernului Ciolacu se regăsesc și în agricultură, arată PSD / Foto: Facebook, Marcel Ciolacu
ADVERTISEMENT

Efectele politicilor luate de Guvernul Marcel Ciolacu în privința investițiilor în economie se reflectă și în agricultură, având ca rezultat și faptul că România are șanse să termine anul comercial 2023-2024 ca lider european în exportul de oleaginoase, arată PSD.

Efectele investițiilor în susținerea economiei

Efectele politicilor luate de Guvernul Marcel Ciolacu privind susținerea economiei au ca efect rezultate foarte bune în sectorul agriculturii, arată social democrații, care precizează că România domină piața europeană în ce privește exportul în segmentul oleaginoaselor, cu livrări de aproximativ 796.000 de tone. În privința exportului de cereale, România își menține locul doi, după Franța.

ADVERTISEMENT

„Politicile Guvernului condus de Marcel Ciolacu de a investi masiv în susținerea economiei românești continuă să producă efecte în sectorul agricol. Cu două luni înainte de finalul anului comercial 2023/2024, România domină piața europeană a exporturilor de oleaginoase (semințe, ulei și făină) cu livrări peste granițele blocului comunitar de aproximativ 796.000 de tone. La cereale, țara noastră păstrează poziția a doua, după Franța, cu 9,5 milioane de tone”, potrivit PSD.

4 miliarde de euro alocate agriculturii

Cu un buget de patru milioane de euro alocat Ministerului Agriculturii, Guvernul Marcel Ciolacu s-a ținut de cuvânt, spun social-democrații, în privința priorităților, de a investi, inclusiv în agricultură. Astfel, bugetul alocat Ministerului Agriculturii este cu aproape 1,3 miliarde de euro mai mare decât cel de anul trecut, potrivit PSD.

ADVERTISEMENT

„Guvernul condus de Marcel Ciolacu a declarat în repetate rânduri că prioritățile Executivului pe care îl conduce vor fi investițiile, inclusiv cele în agricultură, și se ține de cuvânt. Bugetul alocat anul acesta Ministerului Agriculturii este de 4 miliarde de euro, cu aproximativ 1,3 miliarde euro mai mult decât anul trecut”, potrivit social-democraților.

Programele din sectoarele agricol și industriei alimentare au beneficiat, după de PSD a ajuns la guvernare, de garanții de opt miliarde de lei. Fapt ce a stimulat creșterea producției interne, cu efecte în ceea ce privește scăderea prețurilor la raft și exportul de produse finite, nu numai de materie primă, potrivit PSD.

ADVERTISEMENT

„În plus, de la intrarea PSD la guvernare s-au acordat deja aproape 8 miliarde de lei garanții pentru programe din agricultură și industrie alimentară, cu efecte imediate în creșterea producției interne. O producție mai mare înseamnă atât prețuri mai mici la raft pentru alimentele românilor, dar și o creștere a exporturilor de produselor finite, nu doar de materie primă”, arată social-democrații.

Lideri la export

„România are șanse mari să termine anul comercial 2023/2024 (1.07.2023 – 30.06.2024) ca lider al exportatorilor europeni de oleaginoase, datorită unei performanțe bune pe majoritatea segmentelor de piață, inclusiv la produse procesate precum făinurile și uleiul”, potrivit PSD.

ADVERTISEMENT

Social democrații arată că țara noastră a înregistrat cantități mari la exportul de rapiță, semințe de floarea soarelui, făină de rapiță, făină de floarea soarelui, soia, făină de soia și ulei de floarea soarelui.

„În primele 45 de săptămâni ale anului, România a exportat în țări terțe următoarele cantități: rapiță (aproximativ 130.800 de tone), semințe de floarea-soarelui (aproximativ 159.800 tone), făină de rapiță (125.166 tone), făină de floarea soarelui (aproximativ 191.000 tone), și peste 51.000 de tone de soia.

România este pe locul doi la exportul de soia, după Croația (peste 88.600 de tone), și pe locul patru la exportul de făină de soia (aproximativ 12.000 de tone) și ulei de floarea-soarelui (aproximativ 96.550 de tone)”, arată PSD.

În privința exporturilor de oleaginoase, România a exportat aproape 796.000 de tone, depășind la acest capitol Olanda și Germania.

„În total, traderii români au livrat aproximativ 796.000 de tone de semințe oleaginoase, făină și ulei, comparativ cu 618.700 de tone exportate de Olanda și 504.500 de tone de Germania. Anul trecut, România a exportat 900.000 de tone, ocupând locul trei după Bulgaria (1,4 milioane de tone) și Olanda (1 milion de tone).

În 2023, România a produs 2 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui, 300.000 de tone de boabe de soia și 1,7 milioane de tone de rapiță, conform datelor INS. Producția de plante uleioase a crescut cu 15%, iar suprafața cultivată cu 9,3%. Au fost înregistrate creșteri ale producției la rapiță (+45,3%) și soia boabe (+23,0%)”, potrivit social-democraților.

Cereale: doar Franța depășește România

PSD mai arată că, potrivit datelor Comisiei Europene pentru primele 45 de săptămâni din acest an, țara noastră continuă să ocupe locul doi, după Franța, la exportul de cereale, cu 9,5 milioane de tone.

„Conform datelor Comisiei Europene pentru primele 45 de săptămâni din 2024, România se menține pe poziția a doua la exporturile de cereale, după Franța. În această perioadă, România a exportat 9,5 milioane de tone de cereale, dintre care 5,8 milioane de tone de grâu comun și 2,4 milioane de tone de porumb, comparativ cu cele 11,3 milioane de tone exportate de Franța”, arată PSD.

Social-democrații arată că fermierii români au înregistrat creșteri ale producției la plante oleaginoase, cu o creștere a suprafețelor cultivate, anul trecut 9% din oleaginoasele și cerealele din UE fiind din România, în timp ce în acest an 13,2% din toată producția de plante oleaginoase și culturi proteice provine din țara noastă.

„În 2023, fermierii români au produs 9% din cantitățile de cereale și semințe oleaginoase din UE, cultivând 11,6% din suprafețele dedicate acestor plante, conform datelor USDA. România a generat 13,2% din producția totală a UE de oleaginoase și culturi proteice în acest an, în creștere față de 11,4% anul trecut și 15,1% în 2021. Comparativ cu media ultimilor cinci ani, producția de oleaginoase și proteice a României a crescut cu 0,15%”, potrivit PSD.

Social-democrații mai arată că au introdus în România salariul minim european iar primarii și președinții de Consilii Județene sunt cei care atrag cele mai multe proiecte cu fonduri europene, actuala guvernare înregistrând un procent de absorbție de fonduri europene de peste 97%.

Material realizat la solicitarea Partidului Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Ucraina, păcălită de România: explicația unui paradox în favoarea noastră ANALIZĂ
Ucraina, păcălită de România: explicația unui paradox în favoarea noastră ANALIZĂ
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Reacţia unui tânăr spectator la momentul Babasha de la concertul Coldplay:
Reacţia unui tânăr spectator la momentul Babasha de la concertul Coldplay: "Lipsă crasă de respect"
Afacerea care i-a adus un succes uriaş Mihaelei Borcea! Foarte greu pentru o...
Afacerea care i-a adus un succes uriaş Mihaelei Borcea! Foarte greu pentru o femeie! Fosta soţie a lui Borcea a spus tot
Țipete și scandal monstru! Laurențiu Reghecampf a mers cu Poliția peste Anamaria Prodan:...
Țipete și scandal monstru! Laurențiu Reghecampf a mers cu Poliția peste Anamaria Prodan: ”Te faci de râs în fața țării...”. De la ce s-a ajuns la un nou scandal de proporții
Se ia PERMISUL de CONDUCERE dacă ai această BOALĂ!
Se ia PERMISUL de CONDUCERE dacă ai această BOALĂ!
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei...
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei doi. "E ușor să stai o viață întreagă cu picioarele desfăcute. Să găsești un prost și să torni copii"
Alertă alimentară. Sortimente de tăieței, retrase din cauza riscului de otrăvire
Alertă alimentară. Sortimente de tăieței, retrase din cauza riscului de otrăvire
Doliu uriaș în familia Elwirei și a lui Mihai Petre. Cei doi sunt...
Doliu uriaș în familia Elwirei și a lui Mihai Petre. Cei doi sunt distruși de durere: ”Îmi va fi atât de dor”
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion...
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion cu buletine de vot, în Sectorul 3
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei...
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei doi: „M-au sunat vecinii că soțul meu vrea să fure ceva”